Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rabaty do wymiany :) 23:06, 15 maj 2012

Do góry
mam jeszcze taki pomysł na tą rabatę

1 klon crimson centry
2. jałowiec kolumnowy
3 miskanty
4 hortensja Limelight lub vanilla fraise
5 wiąz camperdownii
6 choina kanadyjska jedelloh
7 rododendrony
8 magnolia Susan (chyba że bardziej pasuje pomiędzy 1 i 2)
zastanawiam się także czy nie zrobić przed wiązem i choinami żywopłocika z bukszpanu z zawijaskiem. No i co dać na wypełnienie? mam trochę host z bałymi obrzeżami, przywrotnik, miodunki, żurawki bordowe te najzwyklejsze, białe marcinki.

Co o tym myślicie, może być czy nie bardzo?

Po prostu ogród... 23:05, 15 maj 2012

Do góry
Bukszpany czekają na chętnych

i w gruncie

Mój jesienny ogród 23:01, 15 maj 2012

Do góry
Robert napisałam do Faceta ale on odpisał,że u niego wiosna później przychodzi o 2 tyg.(suwalskie) i napewno klon dostanie zielonych listków jak go posadzę do ziemi, w razie czego będę reklamowała ściskam skrzydło Romana
Ogródek Hanusi po zimie 23:01, 15 maj 2012

Do góry
Elfik napisał(a)
Hanusiu, dziękuję za przepis. Nastawiłam ale z 40 dkg, bo pierwszy raz robię i nie wiem, czy to się będzie dało "używać" . Bo o nadużywaniu chyba nie ma mowy, bo capi okropnie żywicą

też wczoraj meczyłam się z ciachaniem tyle że mój słoik to taki 6l zasypany stoi - uwielbiam ten zapach i smak.
Ogród dla Agusi 22:57, 15 maj 2012

Do góry
Dziękuję Kasiu ,ja raczkuje w necie.Tak myślałam.Ponawiam próbę z wklejaniem róż.
Po prostu ogród... 22:57, 15 maj 2012

Do góry
Pojechałam z mężem po te bukszpany w sobotę do Katowic-Piotrowic. Oprócz bukszpanów gość miał niesamowitą ilość azali i różaneczników. Sadziła to wszystko jego babcia jak mówił, a teraz ze względu na budowę musi się znacznej części roślin pozbyć. Pachniało wszędzie niesamowicie, ja tylko łaziłam, oglądałam i pstrykałam fotki, a mąż z tym panem męczyli się z wykopywaniem tych gigatnów, które upatrzyłam.
Za zgodą właściciela zamieszcze kilka fotek z jego ogrodu.

Mój 4 arowy azyl... 22:57, 15 maj 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Basiu, czy szałwię można dzielić i kiedy?

Kasiu, można po przekwitnięciu. Ale lepiej doprowadzić do samoistnego rozsiania się nasion z rośliny matecznej. Wschodzą dość szybko a podrośnięte siewki świetnie zimują. Na wiosnę trzeba je porozsadzać na właściwe miejsca.

Kępki szałwii

Kubusiowo 22:56, 15 maj 2012

Do góry
o rany przegapiłam imprezkę
Przyjmij jeszcze spóźnionego kwiatucha ode mnie.
Rododendronowy ogród. 22:56, 15 maj 2012

Do góry

Witaj Bogdziu, zaglądałem tu kilka razy, ale ja żyje w wiecznym niedoczasie i rzadko się wpisuje. Powiem krótko u Ciebie to jak w raju, jeszcze tam nie byłem ale takie widoki chciałbym tam zastać. Bardzo żałuje ze nie mam czasu przyjechać i obejrzeć tego kolorowego kawałka świata a przy okazji poznać bliżej Ciebie. Zauważyłem że interesujesz się ptakami tak jak ja, na pewno było by o czym pogadać, ja u siebie na każdym drzewie mam budkę dla skrzydlatych kolesi a sam też mieszkam z pewnym Afrykaninem. Muszę w Twoim ptasim wątku pokazać swoich fotek. Masz bardzo piękny ogród, ptakom na pewno też się podoba, ja mam za ogrodzeniem las i przylatuje mnóstwo ptactwa. Pozdrawiam Cię i życzę dalszych sukcesów ogrodniczych. Ptaszek dla Ciebie
Wersal 22:55, 15 maj 2012

Do góry
Zdjęcia ogrodów na dachach "z lotu ptaka" które załączyłam są z okolicy Łuku Triumalnego, co nie znaczy, że gdzie indziej ich nie ma. Widać ogrody także z Wieży Montparnasse i Eiffla. Niestety, w czasie, gdy zwiedziałam Paryż (kwiecień 2011) na Wieży Montparnasse był nieczynny taras widokowy na 59 piętrze (ten bez przeszklenia). Robiłam zdjęcia "przez szkło" na 56 piętrze, ale - nie nadają się do upublicznienia.A do zdjęć z tej drugiej wieży jeszcze nie dotarłam.

Jeszcze jedna fotka ogrodu na dachu, z Łuku Triumalnego:

Szalenie podobały mi się także kwieciste rabaty na ulicach i skwerach Paryża.
Może to dlatego, że 8 kwietnia byłam jeszcze w Warszawie szarej, niemal zimowej, a dzień później wokół mnie szalała paryska wiosna w pełni? A może po prostu dlatego, że te rabatki urocze?

I jeszcze rabatki różowo-niebieskie :
Rododendronowy ogród. 22:55, 15 maj 2012

Do góry
ell napisał(a)
Gratulacje !!!
8 z przodu 8 z tyłu - szalejesz

dzięki ,szaleństwo w moim wydaniu może byc w sobotę jak się okaże że o czymś nie pomyślałam.
W cieniu - zacieniona 22:54, 15 maj 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Bogusia to chyba nie żeleźniak?
Rododendronowy ogród. 22:52, 15 maj 2012

Do góry
Gratulacje !!!
8 z przodu 8 z tyłu - szalejesz

Rododendronowy ogród. 22:50, 15 maj 2012

Do góry
mira napisał(a)
to ja już z życzeniami na 1000 - bo to zaraz będzie -
a życzenie ogrodowe jest tu jedno - chwilo trwaj !!!

ale będzie cudne spotkanie ogrodowiskowe
co ja biedna mogę Ci wkleić jak ta grupa krzewów mnie nie lubi
tylko ta azalia mi się ostała

bardzo ładna więc chyba Cię lubi. W tym roku wszyscy mieli problemy a ja ogromne bo nie było wogóle sniegu. Z tym tysiączkiem to chyba przesada ale dziękuję choc do tysiączka mi niespieszno bo wtedy trzeba nowy wątek załozyc a mnie w tym bardzo dobrze i niezbyt chcę to zmieniac. Dziękuję .
Moje poletko 22:45, 15 maj 2012

Do góry
Agnieszko ,jak da radę, to jutro coś pstryknę

Kubusiowo 22:44, 15 maj 2012

Do góry
Mój ulubiony Gosiaczku-
W oba pysie po buziaczku!
Dokładam kwiatuszka,
Boś świetna dziwuszka

Po prostu ogród... 22:44, 15 maj 2012

Do góry
To jest ten bukszpan, który teraz rośnie u mnie przed oknem

a to te małe kulki, są większe niż te kupione w IKEI i o połowę tańsze za 19 zł

Fotki dla Ewy, widać jakiej są wysokości, parę ciachnięć i kulka z tego wychodzi

Dla zainteresowanych podaję link

http://allegro.pl/bukszpan-boxwood-wiecznie-zielony-40cm-katowice-i2343507760.html

Rododendronowy ogród. 22:44, 15 maj 2012

Do góry
to ja już z życzeniami na 1000 - bo to zaraz będzie -
a życzenie ogrodowe jest tu jedno - chwilo trwaj !!!

ale będzie cudne spotkanie ogrodowiskowe
co ja biedna mogę Ci wkleić jak ta grupa krzewów mnie nie lubi
tylko ta azalia mi się ostała
Żurawka - Heuchera 22:43, 15 maj 2012

Do góry
Mille napisał(a)
Poproszę o pomoc w identyfikacji:
1.
2.

Całkiem możliwe, że to ta sama odmiana, choć wcale nie wygląda podobnie. Małe sadzonki mają po kilka b. jasnych listków, 2-letnia (podobno) roślina ze zdjęcia nr 2. nie ma takich.

Druga to georgia peach na pewno - moje też mają białe kwiaty. Jesli ta pierwsza będzie miała czerwone to jest to vienna
Spróbuję...bo dla chącego- nic trudnego ;-) 22:41, 15 maj 2012

Do góry
EwaG napisał(a)

pozwoliłam sobie wykorzystać rysunek z podpisami wprowadzonymi przez Ewę G

nie mieszałabym dereni z budlejami, jedno woli glebę lekko kwaśną a drugie zasadową, i wyglądają razem jakoś tak nie halo,

może w tym narożniku z placykiem wykorzystać właśnie budleje, zestawić z różami okrywowymi, lawendą, szałwią, obwódką z bukszpanu, ew. trawami? tam jest słonecznie?
budleja to taka "secesyjna" roślina, bardzo ja lubię, chociaz niektórym przeszkadza, że robi sie łysa od dołu, ale u nas i tak najczęsciej trzeba ja wiosną przyciąć bo część nadziemna łatwo jej przemarza (dobrze odbija z korzeni). No i te motyle

a jaką masz ziemię? i jakie są mniej więcej wymiary tych rabat?
może dałoby się jednak jakiś całościowy zeskanowany plan wstawić?

wracając jeszcze do rabat środkowych - czy te tuje miały zapewnić ładny widok zimowy z okien? żeby nie było tylko suchych pędów?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies