Weroniko weranda już zaolejowana na dąb ... podobno stary ... te deseczki pod będą białe ... lubię ją choć nie wiem jak to ugryźć dalej bo mam mieszane odczucia co do barierki ... pewnie wszystkiemu winna designerska elewacja )) ... co do cudów to u nas na porządku dziennym ...
a weranda jest moim oczkiem w głowie ... małż i Nieletnia zwijają się ze śmiechu jak ją kilka razy dziennie zamiatam i myję ... sama mam nadzieję, że ta pasja mi minie bo jesień w tym kraju bywa błotna ... )) a w końcu to wejście do domku ...
Sylwia, ten świerk serbski to nawet miałam w planach, bo chciałam gdzies na tej rabacie taką "choinke na święta" Wybrałam odmianę 'Nana' ale ładnie to ona wyglada tylko na zdjęciach w internecie, na żywo rosnie strasznie nieregularnie. Chyba musiałabym trafić na kilkuletnie drzewko, od razu prowadzone w stożek.... ale z tym kiepsko.
Oglądałam też jodłę kalifornijską 'Compacta' ale coś nie za bardzo jestem przekonana.
Druga sprawa, że ja tą 'Nana' planowałam, zobacz:
Ale może to nie jest taki głupi pomysł, zeby go dac tam gdzie narysowałam to czarne koło...?
Boje się tylko, bo to wysokie drzewo rośnie, i az 4 m szerokości - jak jest już "dorosły"...
Ewuniu przyjmij różyczki z okazji 204 stronki, trochę się zagapiłam zbiory truskawek super, a co z nich robisz? u mnie teraz przez deszcze dużo malin się zmarnowało, nawet dzisiaj 2 razy padało, szkoda owoców pozdrawiam , a ogród piękny
Marysiu jak miło Cię widziec. Dzięki za gratulacje i bardzo się ciesze jeśli mogę pomóc. Tak masz racje stworzenie im odpowiednich warunków to podstawowa sprawa ale liczy się też dobór odmian bo jak są za mało zimotrwałe to i dobre warunki nie pomogą. Bardzo jeszcze raz dziekuję.
Witajcie
dzięki bardzo ,że tu trafiacie! Po całym dniu fajnie spotkać "znajome twarze"
A jak jeszcze coś miłego się odczyta to nic więcej nie potrzeba
Na działeczkę dzisiaj- krótko popołudniu- zerwać porzeczkę i popatrzeć jak rośnie wszystko.
hortensja -dziwaczka-bo kwiatostany równo na połowie- nareszcie ruszyła!
Tawuła przycięta bardzo nisko ipółokrągło urosła aż za bardzo!
Hortensja-zakupiona na jesieni zaskoczyła mnie ilością przyrostów i kwiatostanów
Bogdziu, ja też śpieszę z serdecznymi gratulacjami. Często zagladam do Twojego watku i wyciagam wskazówki odnośnie uprawy Rh. Już wiem dzięki Tobie jakie błędy popelniłam i tylko nie wiem czy starczy mi czasu aby te błędy naprawić. Powiem Ci tylko, że juz wiem, aby nie rozczarować się niepowodzeniem w uprawie tych pięknych krzewów, to najpierw trzeba im stworzyć odpowiedni mikroklimat, a potem brać się za sadzenie. Dziękuję Bogdziu za cenne wskazówki.
To moja działeczka z lotu gołębia i zaznaczone numerkami kwadraty odpowiadające zamieszczanym zdjęciom co by zobrazować dokładnie co, gdzie i jak wygląda
No to lecimy od początku :
Wjazd na posesję - widok ze środka
Ogródek przed domem od strony ulicy :
W tym ogródku od ulicy rosna cisy i thuje a po środku sosna i samosiejka klonu. Nie znam niestety ich odmian.
Danusiu - ja również spieszę z gratulacjami i z podziękowaniami. Gratuluję tak wielkich osiągnięć i dziękuję za to, że mój ogród staje się coraz piękniejszy. Tylko i wylącznie dzięki Twojej pomocy