Justi obłędne zdjęcie.Bardzo,bardzo dziękuję za przesympatyczną niespodziankę i za naprawdę miłe spotkanie
Cieszę się,że cała,chociaż zmarznięta dotarłaś do domu W takich chwilach docenia się domową herbatę z wkładką ))))))
Jeszcze nie wiem czy udały się moje foty.
Twoje ostre ?
Pomóżcie, co to może być? Obawiam się, że to choroba grzybowa nabyta w szkółce. Tylko z tej szkółki cisy chorują. To cis o żółtych końcówkach, taka odmiana. Czym opryskać?
A mnie się zdaje że to przemrożenie, wysuszenie wiosną palącym słońcem. Ja bym mu poprawiła warunki glebowe, dbała o wilgotność gleby, odżywiła, poskubała te zmienione igły, albo lekko przycięła.
Bogusławie witaj,
tulipany wymarzły ?
Może prędzej coś je zjadło ?
Marto, cudne te tulipany. Wykopujesz cebulki latem? Bogusławie, najprędzej Twoje cebulki zostały tak jak pisze Marta zjedzone Mi pani poradziła, żeby razem z w tym cebulkami zakopać w woreczku foliowym granulki na nornice - te posadzone w ubiegłym roku w ten sposób zakwitły, z ubiegłych lat niestety ostało sie tylko kilka.
Jadę chronologiczne kochane
Tak wykopuję Ponieważ z reguły tulipany pochodzenia holenderskiego lepiej wykopać,ale nie wszystkie odmiany,te akurat zaryzykowałabym zostawieniem tylko ,że ja staram się urządzić już to miejsce bylinami więc nie będzie tu tych tulipanów
Tobie pani świetnie poradziła - pomysł do kupienia !!!
Dziękuję za odwiedziny i "echy"))))
Przyczyny złego stanu są różne - mała doniczka i w związku z tym słabe warunki glebowe, na pewno za mało wody i niezbyt systematycznie, może jeszcze świerk stał pod dachem albo jakimś gzymsem i dodatkowo to przyspieszyło atak przędziorków.
Nie czekaj do sierpnia bo to świerka całkiem zabije, koniecznie większa doniczka, dobra ziemia do iglaków i systematyczne podlewanie, od razu mu się zrobi lepiej. Możesz za jakiś czas po oprysku (tydzień) zastosować zasilanie dolistne (oprysk) Pinivitem albo Magiczną siła Substrala dla iglaków.
Ale najpierw oprysk na przędziorki na przełomie maja i czerwca preparatem Apollo 500 SC, lub Nissorun 050 EC i po 10 dniach powtórka.
Inne preparaty Karate 025 EC, Polysect 003EC lub Talstar 100 E
Bywa że ładnie się odbudowują.
Jednak generalnie nie polecam i nie sadzę tego świerka już od co najmniej 10 lat, właśnie dlatego.
Mira, oczywiście że podzielę się nasionami, nie ma sprawy.
W pokazywanej tutaj przeze mnie części ogrodu jest automatyczne nawadnianie i rabaty, trawniki podlewają się "same".
Weroniko i Danusiu, dziękuję za miłe słowa.
Irenka, bluszcz będzie i dla Ciebie razem ze mną, na pewno.
Abiko, napisałam ci na PW.
Jolu ten krzew z liliowymi kwiatami to zwykła ketmia syryjska, kwiaty ma takie:
A to mój rh.....z glebą o odczynie 7 Dziś go trochę podlałam roztworem z siarką.... i chyba jednak wymienimy mu glebę, tylko niech przekwitnie.... i azalia......
Aniu po kwitnieniu będzie puszczał nowe przyrosty więc go nie ruszaj dopiero we wrzesniu jak zdrewnieja pędy przesadź, nie wygląda źle wiec może poczekac.
niedawno posadzone Co to może być? Na pierwszym zdjęciu widać, że na niektórych są białe gałązki, a na innych (jak na tej w głębi po prawej) czarne
Pierwsze zdjęcie - obetnij te suche gałazki, Sebek ma rację, a poza tym jeśli źle rośnie to widać że tuja nie ma podsypanej ziemi, będzie znacznie lepiej rosła jeśli wykopiesz ją albo podkopiesz z boku, podsypiesz ziemi do iglaków (Conitorf) a potem co jakiś czas podlejesz Pinivitem w płynie.
Wytnij jej kólko w trawniku, aby trawnik nie zabierał jej wody i nie zarastał, bo się ogołoci i będzie wtedy kiepska całkiem.
Druga sprawa to albo koci mocz albo psi. Po prostu podlewają ją zwierzaczki okoliczne.
Padało prawie całą noc,mam znowu 2 beczki deszczówki do podlewania, ale dzisiaj zimno i wiatr nieprzyjemny.
Żeby sobie poprawić humor rano kupiłam 2 keremsiny Albę i jeszcze Rose
no i przyszedł klon tatarski Ginnala zapomniałam wczoraj pokazać
Cześć Sebciu – nie mogę znaleźć, czy pokazywałeś te swoje 2 bliźniacze rabaty, z hortensjami miały być... Ciekawa jestem, jak Ci wyszło? Ależ nasadziłeś skrzynkowych! Jeden z zestawów mam identyczny: wilczomlecze, heliotropy i biała pelargonia. Strasznie mi się podobają te różowe złocienie w donicy. Nie widziałam w sprzedaży takich sadzonek. Mam też te liście, o których wspominała Ana – może ktoś podpowie, jak to się nazywa?