Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W samym słońcu 00:33, 28 sie 2015

Do góry
Hiacynty radzę wykopywać i obsuszać, by nie wygniły. Warto - z sezonu na sezon mam co raz więcej cebulek. Nawet te małe kwitną Z tulipanami mam mieszane odczucia, bo te nowoczesne... hm... czasami zastanawiam się czy nie lepiej co roku kupować nowe. Lilie, na sto procent warto, ale one muszą mieć duuuże donice - 10l. Można w kubełkach sadzić (w marketach bud. są tanie kubełki). Czosnki sadzę w doniczkach, bo wykopując nie mam ryzyka uszkodzenia cebuli, a co roku z każdej jednej mam dwie cebule. Czosnki, lilie i rarytasowe odmiany hiacyntów do tanich nie należą. Wykopanie doniczki jest sprawą błyskawiczną. Więcej zachodu wymaga wkopanie. Decyzję zostawiam wam. To co cenne, wg, mnie to wykopuję i nie martwię się, ze podczas sezonu, ryjąc łopatką w ziemi uszkodzę cebulkę. Do ziemi bezpośrednio sadzę krokusy, szafirki, szachownice, mniej cenne czosnki, narcyzy
Jeśli miejsce wkopania doniczki jest suche latem to można nie wykopywać przez nawet 3-4 lata.

Jesli chodzi o tulipany i lilie cebulowe, to doniczka gwarantuje łatwe wydobycie cebulek, nawet tych najmniejszych. Te cebule z wiekiem, niewykopywane rosną co raz głębiej.
Hirutkowy raj:)) 23:31, 27 sie 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Kupiłaś jakieś wrzosy?

O NIE NIE !! ja juz zadnych roślin w tym sezonie nie kupuje a wrecz odwrotnie nie przepadam za wrzosmi,troche zle mi sie kojarzam jak innym lilie
Droga do spełnienia 22:37, 27 sie 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
Bylin mimo wszystko nie ma dużo bo się powtarzają
Orlik miodunka ostrozka kuklik
Floks lilie i rysy
Róża lilak na pniu islam bukszpan i jaki i w sumie tyle
Tylko że wszystko nasrane

jak dla mnie za dużo gatunków na jednej rabacie, ja bym część ujęła
Droga do spełnienia 21:57, 27 sie 2015

Do góry
Floks lilie i rysy
Droga do spełnienia 21:57, 27 sie 2015

Do góry
Floks lilie i rysy
Droga do spełnienia 21:52, 27 sie 2015

Do góry
No i lilie jeszcze są i floks
Kiedyś będzie tu ogród 11:14, 27 sie 2015

Do góry
w stopy azalii możesz śmiało posadzić żurawinę wielkoowocową (będzie praktyczne, pyszne zadarnienie - zimą bordowo-czerwone), bażynę (w dwóch kolorach), lilie orientalne (te które ci dałam chociażby), poziomki, stipę - to wszystko widziałaś u mnie wśród azalii. Do tego można zamiast kosówki (pomimo pozorów rozrasta się bardzo) tak jak Bogdzia pisze jodła balsamiczna czy wolnorosnące szczepione sosny na pniu - brebo, varella (ta niekoniecznie na pniu), albo żółte zimą Low Glow, Zundert, Golden Glow. To wszystko też widziałaś u mnie Powiem szczerze, że sosny (głęboki, niekonkurencyjny dla wrzosowatych system korzeniowy), właśnie te żółte sa największą atrakcją zimowego ogrodu. Czym zimniej tym mocniej świecą od ciepłego koloru po aż limonkowy.
Sosny kupowałam przez portal aukcyjny, były maleńkie i cena była do przełknięcia dzięki temu (do 30zł), a dziś cieszą niezmiernie
Azalie można śmiało formować (tydzień po przekwitnięciu) i w ten sposób kontrolować wzrost i pobudzać gęstość (zwłaszcza wielkokwiatowe, które lubią być łysawe)

IMHO
tak, szkołę mamy kosztownie bezpłatną
Ogrodowe przygody 01:30, 27 sie 2015

Do góry
doczytałam, że to pęcherznice bardzo mi się podobają twoje lilie, liliowce, o różach już pisałam; a zestawienie jeżówki z trawami wspaniałe przepiękny masz ogród!
Tu ma być ogród :) 16:30, 26 sie 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Boskie gdzie kupujesz?

Wszystkie ubiegłoroczne zakupy w Benexie - było tego sporo - narcyzy, tulipany, krokusy, lilie, szafirki, hosty - tylko jeden tulipan w innym kolorze mi się trafił, więc byłam w pełni zadowolona.

A w tym roku właście co zaczęłam i na razie tylko w Biedronce tulipany i czosnki kupiłam.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:55, 26 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ewa Comte de Chambord ma taki pokrój, że nie nadaje się do szpaleru.. jakbym ich nie przycięła. Wypuszczają 1,5 metrowe leżące baty.. które się łamią ... nic tylko zrobić wielką kupę luźną na wszystkie strony świata i niech sobie tak rosną.. to samo dotyczy Reine des Violettes. Bonice puszczają baty na ponad metr.. i to wszytko się tarmosi..
Tak być nie może.. lilie też w tym się gniotą... róże je obdzierają.. po prostu porażka.

Tak. Babciu na jabłoni! Piękne zdjęcia "ogrodowe".

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:38, 25 sie 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ania, ja to bym póki co ściełą te róże na jeżyka. Oczywiście chodzi o przyszłą wiosnę. Mnie się nie podobaja te wysokie patyki. Myślę, że jak będa niższe to wtedy odsłonisz te piekne róże rosnące z tyłu. Po co to ruszać, przecież nie wygląda to xle. Ta rabata jest po prostu za wysoka.

Ewa Comte de Chambord ma taki pokrój, że nie nadaje się do szpaleru.. jakbym ich nie przycięła. Wypuszczają 1,5 metrowe leżące baty.. które się łamią ... nic tylko zrobić wielką kupę luźną na wszystkie strony świata i niech sobie tak rosną.. to samo dotyczy Reine des Violettes. Bonice puszczają baty na ponad metr.. i to wszytko się tarmosi..
Tak być nie może.. lilie też w tym się gniotą... róże je obdzierają.. po prostu porażka.
Moja działka na Dębowym Lesie 09:36, 25 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ale śliczne lilie

Już tylko ze dwie kwitnie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:52, 24 sie 2015

Do góry
Agatko
tylko rośliny, trawnik nie, gdzie mu kapnie tam zielono ponoć we wrześniu już deszcz ma być, uff..czekamdzięki za dzielżany, śliczne, bo moje spaliło.

Sylwia
no twoich hektarów nie przebijemy mnie starczy tego co mam, nie mogę i tak obrobic aby było super zadbane
suchy wiatr okropny jest i masz tego latania, też wczoraj lawendy, dzwonki i liatrie przesadzałam, potem siewki rozplenic, głowy w końcu obsadziłami cięłam, ale nie dokończyłam, bo się ciemno zrobiło...

Ula
ja też to co muszę, a podlewać muszę, bo stracę, a reszta też co muszę, bo zaraz koniec sierpnia, a ja cisy i bukszpany nie wszystkie ogoliłam ee tam, ogród to chwasty, taczki, narzędzia, to miejsce życia, ja juz się nie przejmuję, mnie jest dobrze u siebie

Nikita
u mnie też berberysy padły, hosty spalone, niektóre mniej inne więcej, wiesz Madziu, podlewam strategicznie, czyli rodki i hortki nr 1, reszta przy okazji; wszędzie bez deszczu sucho, jakoś trzeba jeszcze wytrzymać
wrzesień ma być deszczowy, będę siedzieć i podziwiać, jak pada

Epodlas
Bożenko, z powodu suszy to już wszyscy jęczymy, ale trudno się dziwić u mnie patagońska pod kontrolą, zbyt inwazyjna u mnie, mnóstwo jednak wywalam
Monteverde
Jak mi córa cyknie foto, będzie zmiana pozdrawiam Aniu

tu robiłam porządki, patrzcie , jak sucho, lawenda i rozchodniki nie radzą sobie, a podlewane
jakiś plus, byle jak wetknięty bukszpan, żyje
na suszę bodziszki bardzo dobre, w upał na moje najtrudniejsze miejsce dałam i żyje

lilie już się upiekły, wycięłam
W ogródku Iwony 08:23, 24 sie 2015

Do góry
Dziękuję wszystkim za pozdrowienia Trochę mnie nie było (miesiąc) z różnych przyczyn, a najczęściej z braku czasu, ale postaram się nadrobić. Na początek trochę zaległych zdjęć.
Lilie które kwitły na przełomie lipca i sierpnia.

Moja działka na Dębowym Lesie 08:17, 24 sie 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Hmm, macie racje .Jakoś to będzie lepiej, prawda?

I dalej susza i dalej podlewanie

Ale śliczne lilie
Hirutkowy raj:)) 22:49, 23 sie 2015

Do góry
A to już migawki z ogrodu Krysi - imponujące są rozmiary jej roślin, olbrzymie i cudne hortensje, wielgaśne krzewy róż, lilie giganty, kępy jeżówek o średnicy 2 metrów, wysokie i szerokie kępy traw.....naprawdę trudno uwierzyć że ten ogród ma dopiero 2 czy 3 sezony........

Od nowa ... na przekór wszystkim 20:38, 23 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ha ha trochę się tego nazbierało

tuje szmaragd
tuje szmaragd na pniu
perukowiec podolski
berberysy Maria
berberysy ciemne
cisy
pęcherznice kalinolistne 'Diabolo'
ligustry
bez fioletowy
Wierzby hakuro na pniu
miłorząb
śliwa wiśniowa Nigra
catalpa
grujecznik japoński
hortensje bukietowe limelight
hortensje bukietowe anabel
hortensje bukietowe vanille fraise
hortensja ogrodowa
akebia pięciolistkowa
wiciokrzewy
clematisy
bluszcz hedera
bukszpan kule
bukszpan obwódki
rododendrony
trzmielina emerald gold
trzmielina emerald gaiety
krzewuszka
róże pnące
róże rabatowe
tawuła
graby
miskanty 'Morning Light'
rozplenice hameln
turzyce ptasie łapki
proso rózgowate heavy metal
trawy cytrynowe (chyba)
turzyca gold fountains
miskant rotsilber
kłosówka miękka
kosmatka igel
turzyce frosted curls
carexy the beatles
carexy ice dance
stipa
kostrzewa sina
red baron
molinia arundinacea
trawka nn
miskant olbrzymi (?)
konwalnik
turzyce evergold
trzcinnik karl foerster
rozplenica japońska
miskant zebrinus
trawa hakone
niedźwiedzie futro
kłosownica leśna
rozchodnik
kopytnik
mikołajek
werbena patagońska
budleja
tawułki
bergenie
szałwia omszona Deep blue
margaretki
żurawki
hosty
przetacznik
miodunka
dąbrówka rozłogowa
tojeść rozesłana
kocimiętka
jeżówki
łubin
onętek(kosmos)
Hortensja NN
lilie
lawenda
parzydło leśne
runianka japońska
ostróżki
czosnki białe
czosnki fioletowe
czosnki krzysztofa
czosnki główkowate
czosnki hair
piwonie
Perowskia

he he nie masz mieć powinnaś
Mój mały ogródeczek :) 20:32, 19 sie 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Jestem po kolacji ale jak patrzę na te szyneczki to chyba coś jeszcze wszamię

Co zamówiłaś z cebulowych ?

zamówiłam krokusy, tulipany, żonkile, czosnki lilie i coś jeszcze tylko niepamiętam jak się nazywa oprócz tego piwonie hosty nazbierało się tego. w koszyku mogło być 20 pozycji to musiałam dwa razy składać zamówienie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:40, 19 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
110 hortensji? I dziesiąt różaneczników! Ireno, robisz się obszarniczką ogrodową.

Ha ha
Ewa, pewnie skoncze na takich roslinach, poza drzewami i krzewami.
Hortensje, cisy, bukszpany, trawy, azalie, rodki, lilie, roze,jezowki, lawendy tawuly i tawułki, to pewniaki i tym u mnie najlepiej. No ale innych jeszcze mnostwo, musze spis zrobic i intstrukcje obslugi dla potomnych ograniczam rowniez ze wzgledu na nich

Portulaki tez zostaja, uwielbiam je i sa wytrzymale na suszę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies