Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W cieniu - zacieniona 21:50, 15 maj 2012

Do góry
Na kwiatowej rabatce.
Moje poletko 21:50, 15 maj 2012

Do góry
Witam serdecznie elizę3 .
Moje poletko to moje miejsce na ziemi .
Wszyscy tutaj z nas mają taki swój świat Pozdrawiam i zapraszam.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:46, 15 maj 2012

Do góry
bociek napisał(a)
I jakby malo bylo zgryzoty z mydlana i leniwymi miskantami to jeszcze bukszpany z Ikei sie dokladaja.
Nie maja przyrostow normalnie

Kasia wg mnie nic im nie jest, po prostu w czasie kulkowania przycięto im młode przyrosty. Czsami gdy spieszyłam się z cięciem i wykonałam mocno formujące ( w kwietniu zamiast pod koniec maja a najlpiej w czerwcu) też takie łyse były. Zanim odbiją z kolejnych miejsc nowe przyrosty musi minąć trochę czasu.... Tak około jednego sezonu, chyba że będziesz o neigo mocno dbała to latem zrobi się ładniejszy.
Wrażliwe końcówki ewidentnie mu przymroziło na brązowo
Nie martw się będą ładne jeśli pozostałe zielone listki są zdrowe a na zdjęciu wyglądają dobrze
Rododendronowy ogród. 21:46, 15 maj 2012

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)
Bożenko, gratuluję .... to już 800 stronek wątku o przepięknym ogrodzie, wspaniałej właścicielki

dzięki Agnieszko, a co to za roślinka bo chyba nie znam.
W cieniu - zacieniona 21:45, 15 maj 2012

Do góry
Rododendronowy ogród. 21:44, 15 maj 2012

Do góry
A jak juz o czerwonym mowa to azalia najbardziej czerwona z czerwonych Parkfeuer. wiem że czerwony kolor nie jest trendy ale ja sie modami nie przejmuję i nie znoszę narzucania mi jakis trendów, od razu robię odwrotnie.

W cieniu - zacieniona 21:43, 15 maj 2012

Do góry
Macierzanka i lawenda....pachnąca rabata.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:43, 15 maj 2012

Do góry
malwes napisał(a)

Kreski na listkach bukszpanu to mogą być roztocza z klasy Arachnida o nazwie

Eurytetranychus buxi, który jest dość powszechnym szkodnikiem, który żywi się na górnej i dolnej powierzchni liści. Jeśli się przyjrzymy to wygląda tak, jakby ktoś wziął mała igłę i wykonał drobne białe rysy. Roztocza przebijają naskórek i wysysają soki z nowych liści.

Uszkodzenie są najbardziej widoczne na liściach w drugim i trzecim roku. Patrząc z pewnej odległości, wydaje się że roślina nabiera lekko srebrzystego wyglądu.

Cykl życia roztoczy

Zimują żółtawe jaja na spodzie liści bukszpanu. Jaja wylęgają się w kwietniu, maju.
Dorosłe osobniki są żółtawo-brązowe, mają osiem nóg i przypominają miniaturowe pająki. Roztoczom sprzyjają gorące, suche warunki.
Wzrost populacji jest największy na początku lata. Podczas gorącej i suchej pogody może rozwinąć się od pięciu do ośmiu pokoleń roztoczy. Może to powodować duży wzrost uszkodzeń.

Jak je kontrolować?

Wiele gatunków owadów i innych roztoczy żywią się roztoczami bukszpanu. Aby sprawdzić obecność roztoczy podkładamy białą kartkę, roztocze spadną i będzie widać poruszanie się.

Zimujące jaja opryskujemy Promanalem od spodniej strony liści. Duże zmasowane populacje roztoczy niszczymy preparatami zawierającymi bifentryny, dikofol, dimetoat i fluwalinat i hexythiazox, lambda-cyhalotryny lub malation.

Znalazłam Envidor® 240 EC firmy Bayer, podobno roztocza zwalcza Talstar.
Moje poletko 21:40, 15 maj 2012

Do góry
Bogusiu iryski to już nie daję z nimi rady ,Rozdaje ,bo tak mi sie kępy rozrosły ,że już nie mam co z nimi robić.Obok kobitka kupiła działeczkę to ją uszczęsliwiam
Basiu! a pamietasz co było 2 lata temu? lało cały maj ! Patrzyłam jak wszystko gnije !patrzyłam i płakałam
W tym roku sie odwróciło, na szczęście
Moje poletko 21:40, 15 maj 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Łubiny i pierwszy liliowiec i zawciąd , a piwonia chyba jutro pęknie

Rododendronowy ogród. 21:39, 15 maj 2012

Do góry
Bożenko, gratuluję .... to już 800 stronek wątku o przepięknym ogrodzie, wspaniałej właścicielki

Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 21:35, 15 maj 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Aniu, mój Dinuś też mnie podgląda przez okno

Nie wiem co ładniejsze - hosty, czy Dinuś....
Pozdrawiam Andziulko Ciebie i Twojego czworonożnego przyjaciela
Rododendronowy ogród. 21:35, 15 maj 2012

Do góry
gratuluję kolejnej setki! Zdjęcia przepiękne, jak cały ogród.Oglądałam rh u Kapiasów w ubiegłym tygodniu, ale gdzie im tam do Twoich
Pozdrawiam serdecznie Jola
Bajkowy ogród Weroniki 21:35, 15 maj 2012

Do góry
Irenko, ogród jest moim małym rajem, ale idealny nie będzie, wiadomo, jak to ogród,trochę zależy od nas a trochę od "przymrozków" i nie tylko.
Bożenko, kolorowych snów!
Monteverde, kolorowe poduchy zamienią się w zielone, będą tłem dla irysów, róż, lilii, hortensji, chryzantem i kolorowych marcinków.
Uzupełniałam je dawniej drobnymi aksamitkami, niebieskimi żeniszkami, potem czerwonymi koleusami, w tym roku mam sadzonki białych aksamitek, ale chyba nie będzie ich w poduchach.

Skalnice nisko, i górą bzy, a w głębi warzywniak pod lasem.

Floksy przekwitną, a wtedy irysy, lilie, liliowce,róże...itd

Azalie i rododendrony dopiero zaczynają, a jak skończą kwitnienie, lilie, odętki, jeżówki,...i inne czekają.

Elfiki plotkują, że ten klonik wieloletni wciąż udaje młodzieniaszka, przemarza i odbija.
Mówią też, że jutro będzie ciepło.
DOBRANOC !
Rododendronowy ogród. 21:34, 15 maj 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Wiem Bogdzia, że trudno określić odmianę na podstawie zdjęcia. Kupiłam ją bez nazwy i teraz staram się ją zidentyfikować.
A zagadkę zadałaś mi niezłą. Myślę, że rh na zdjęciach od 1 do 4 to jedna odmiana 'Nova Zambla' a fotki 5 i 6 to inna odmiana. Zgadłam?

Zdjecie 1,2,i4 to America a pozostałe Nowa Zembla.

Myśłałam, że mam 4 Nowe Zemble....a to jednak może nie wszystkie?????
Ale co tam..jak by się nie nazywały...... ważne że ładne......
Ależ te azalie Ci kwitną.... po prostu szok...... a ja wiem jakie one wielkie..... i fotka-fotka, ale jakie one duże.... Bosko.......
Z tego zachwytu zapomniałam Ci złożyć gratulacje z okazji 800-tnej stronki......... życzę Ci zdrowia i udanego spotkania.....bezproblemowego, bo o rh się nie martwię i tak robią wrażenie , bez różnicy czy kwitną całe czy mają pąki czy nic nie mają Ich wielkość i tak robi swoje A resztęnadrabia wyobrażnia

Dla urozmaicenia chińskie

Rododendronowy ogród. 21:28, 15 maj 2012

Do góry
Krys napisał(a)
Bożenko serdeczne gratulacje z 800 przecudnych stron i zdjęć !!

dzięki Krysiu i szykuj się na ich ogladanie.
Moje poletko 21:26, 15 maj 2012

Do góry
Dziękuję dziewczynki
Ogrodnik mimo woli 21:24, 15 maj 2012

Do góry
Aniu !! gratulacje z 500 !!

Po prostu ogród... 21:23, 15 maj 2012

Do góry
Widzę, że zdecydowana większość jest za zostawieniem tych kulek w tym miejscu

A zauważyliście jakiego dużego bukszpana posadziłam pod oknem. Sadzony był w sobotę w deszczu, mam nadzieję że się przyjmnie. Ma 1,50 średnicy i tyle samo gdzieś wysokości. Nie wiem właśnie czy mam go przyciąć teraz po posadzeniu czy poczekać z tym cięciem.

a tak przyjechał razem jeszcze z dwoma innymi mniejszymi troche

Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:22, 15 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ulubiony obiek zdjęć mojego M - żywopłot grabowy. Rośnie jak szalony a strzyżenie dopiero pod koniec czerwca

Marzenko - żywopłot rzeczywiście jest cudny!!!
Widzę, że masz nasadzenia przed nim. Powiedz mi - w jakiej odległości od posadzonego żywopłotu sadzisz rośliny?
Ja mam żywopłot z buka i chciałaby posadzić coś przed nim. Zastanawiam się jaka powinna być odległość - rośliny rozrastają się, a i do żywopłotu trzeba jakoś dojść, żeby go przyciąć....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies