Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Nasz mały raj na ziemi :) 13:26, 16 sty 2012

Do góry
To wracamy teraz do projektów

Syla napisał(a)

Jeszcze jeden przykład na rozmieszczenie kolorów . Doszedł żółty....

Sylwia ten projekt z żółtymi wrzoścami to jest to Tylko chciałabym dwa modrzewie i jedna kosodrzewina nad dzbanem... Reszta to to o czym marzyłam Może jeszcze zostawiłabym tam gdzie jest na zdjęciu świerk biały... Ten w kształcie stożka. Rośnie wolno a wydaje mi się że będzie tam pasował...
Teraz tylko przekonać Arka to wykopania tych pozostałych roślinek....
I znaleźć im miejsce na innej rabacie...
Ogródkowe perypetie:) 13:22, 16 sty 2012

Do góry
Tak patrzę na projekt Syli i już wiem, że jednak muszę wyrzucić krzewy z tyłu, bo jak ja je będę cieła, ta skarpa jest dość stroma jednak. Kurcze... same problemy...
Ogród z wodospadem 12:23, 16 sty 2012

Do góry
Ale mi podesłałaś linka. Po prostu to jest to!!! Właśnie o taki ogród mi chodzi. Murki, kamienie w trawniku, układ rabat i jeszcze te donice!!! BOSKO TO WYGLĄDA!! Układ ogrodu jak szyty dla mnie. A na środku dużo miejsca i piękny trawnik. Nasadzenia ja preferuje inne - zdecydowanie takie jak u Pani w ogródku. Ale układ właśnie taki jest super. Mam pytanie odnośnie wielkości tej działki, oczywiście jeśli to nie tajemnica? Moja ma 25m na 54m ta się wydaje być szersza. Świetna sprawa ja właśnie cały czas mam taki ogród w głowie. Co rozrysowuje projekt to właśnie ten zamysł nie daje mi stworzyć nic innego.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:48, 16 sty 2012

Do góry
Projekt bardzo elegancki, taki '' Danusiny''
Według mnie założenia zbyt formalne, sztywne i statyczne jak na miejsce relaksu, z czym kojarzy mi się altana
Jakoś mi to nie współgra ale to oczywiście tylko moje odczucie
W tym kole widziałabym fajnie zaaranżowane miejsce na ognisko a ciurkadełko możnaby umieścić w tej murowanej donicy.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:24, 15 sty 2012

Do góry
Zaprzęgłam mojego osobistego ogrodnika do pracy i oto jej efekt: tadam!!! projekt nowej rabaty przy altanie!
Jesienią to miejsce wyglądało tak (na lewo od altany, chodzi o to kwadratowe trawiaste zagłębienie i część klombu, na którym rośnie teraz pojedynczy świerk i berberysy - wszystkie rośliny do przesadzenia):

A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

No a teraz błagam Was o jakieś sugestie, pomysły - co XXXX ogrodowiskowych głów to nie jedna i to jeszcze blond .

Mój przyszły ogród 11:11, 15 sty 2012

Do góry
Ogród najlepiej jak nawiązuje do budynku, który otacza więc kluczem będzie chyba najpierw wybranie
kształtu rabat. Myślę że jedna i druga wersja świetnie go podkreślą i będą z nim współgrały. To musi
być całość. Wyobraź sobie wszystko Iwciu Gosia zrobiła piękny projekt rabaty przy domu ale z
trawy (chyba miskanta) bym tam zrezygnował - będzie marniał, to północna strona tak? Lepiej sprawdzi
się od strony ogrodzenia bo będzie miał słońce. Są na pewno inne trawy cieniolubne, albo chociażby
runianka która dobrze wszystko zakryje, żwir albo kora to też fajne rozwiązania. Plan, baza z roślin,
na końcu dodatki z bylin i pójdzie w mig życzę mnóstwa pomysłów

ver1

ver2
Nasz mały raj na ziemi :) 00:16, 15 sty 2012

Do góry
Sylwio, projekt super. Studnia ładnie podkreślona.
Asiu, co by się odbijało w tym lustrze i skąd byś to chciała oglądać? Tam jest dość wąsko do siatki. Nie masz lepszego miejsca? Może takie stojące lustro luzem, jak Danusia w wątku o lustrze pokazywała?
Nasz mały raj na ziemi :) 15:29, 14 sty 2012

Do góry
Gosia tylko nam ta studnia bardzo się podoba i w nadaje styl naszemu ogrodowi

Mam wrażenie że troszkę za duże te wszystkie roślinki do naszego małego domku... Dlatego ten projekt wyszedł tak dziwacznie...
Dzięki za chęci... Może coś jeszcze w wolnym czasie wymyślisz?
Ogrodnik mimo woli 23:49, 13 sty 2012

Do góry
Wow. Taka niespodzianka, o tej porze ktoś już przeczytał moje słowa .

Misio o dziwo czuje się świetnie, co prawda leki bierze cały czas.... ale praca w ogrodzie pozwala nam zachować sprawność ciała i umysłu.

Budowę zaczęliśmy 2007 roku...pierwsza cegła 25 maj 2007 i zarośnięte pole:

Budowa szła szybko. Trzeba było pomyśleć o zagospodarowaniu terenu. Na początek kilka większych drzew i krzaków, aby nie mieszkać na pustyni. Jednak z koncepcją na zagospodarowanie nie mogliśmy sobie poradzić. Za radą poradników postanowiłam zamówić projekt ogrodu. Wytyczne były jasne i proste. Ogród bezobsługowy, bo z powodu pracy i tak nikt nie będzie miał czasu na grzebanie w ziemi.

Z przyczyn przyziemskich wykonanie ogrodu wg projektu wzięliśmy na swoje barki.....

Pierwsze wizyty w szkółce spowodawały kolorowy zawrót głowy....... podobało się nam wszystko, Zapanowało też wstrętne chciejstwo na wszystko. Te chciejstwo totalnie skolidowało z projektem...

Z projektu nie zostało się nic....

Ogród bardziej przypomina ogród botaniczny, napstrokacone wszystkiego ile wlezie. Za gęsto, nie w tym miejscu co trzeba. Ale na szczęscie mąż mi kupił super dobre łopaty Koncepcje się zmieniają i z perspektywy czasu może nie jest to śliczne, nie jest to książkowe, ale to jest nasze i własnymi łapkami. Piszę łapkami, bo piesio też pomaga... ogród jest jego jak pisałam na początku. Jedynie mój "wsiowy ogródek" z lekka ogrodziłam, bo tratował rośliny niemiłosietnie ganiając za traktorem sąsiada. Ogrodzenie przeskakuje, bo jest symboliczne, ale wie, że tam mu nie wolno..... wpada tam tylko jak musi i ja nie widzę

Ale nie wszystko na raz...... na razie pierwsza cegła..... i pierwsze rośliny kwiecień 2008 (posadzone w listopadzie 2007) czyli dwa klony, jarzębinka i rząd dużych jodeł basamicznych kupionych okazyjnie :

Jodełki kazano wykopać pewnemu panu w lesie, bo wymieniali rury gazowe..... i nie miał co z nimi zrobić. Bałam się czy przeżyją przeprowadzkę i sadzenie w środku upalnego lata. Z podlewaniem były problemy, bo pomiędzy działką, a mieszkaniem mieliśmy godzinę jadzy autem. Na szczęście jeszcze żyją W zimę bez zimy je podlewamy, nie będzeimy żałować wody za tyle dobrego co dal nas robią.

A na dobranoc pocztek mojego wsiowego ogródka, czyli 2009 rok.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 23:36, 13 sty 2012

Do góry
zerknęłam na projekt rabaty żwirowej . zastanów sie czy biały żwirek będzie dobrze pasował do całości stylu , jaki już po troszę twój ogród posiada . nie stawiałabym tu na takie geometryczne układy . mam przy kaskadzie troche białego kamienia i nie jestem zadowolona czekam kiedy zszarzeje , bo aż razi ta bielą . to dobre do małych , japońskich ogródków , ale nie do twojego pięknego wiejskiego klimatu .

a zastanawiałas sie nad np. hortensjami schowanymi za bukszpanowym rzywopłotkiem ( niziutkim) , pod nimi np . brunera wielkolistna i do tego puścic fantazyjną pergolę w tyle i dać na nią hortensje pnącą
Kubusiowo 22:47, 13 sty 2012

Do góry
Sabinka napisał(a)

o kurcze, to i pory roku tak można wyczarować?

...można ale po zakupie licencji

Przepiekny projekt Gosiu! A jaki to program?
Pozdrawiam

Gardenpuzzle
Kubusiowo 22:31, 13 sty 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

o kurcze, to i pory roku tak można wyczarować?

...można ale po zakupie licencji

Przepiekny projekt Gosiu! A jaki to program?
Pozdrawiam
Nasz mały raj na ziemi :) 12:46, 13 sty 2012

Do góry
Syla napisał(a)
świerk szczepiony na pniu Glauca globosa
lawenda , wrzosy i wrzośce, cis Wojtek, strumyczek którego nie widać na rysunku ....

Powiem szczerze ż ten projekt z cisami nie bardzo się mi podoba....
Ogródkowe perypetie:) 09:28, 13 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Projekt i Gosi i Sylwii bardzo mi się podoba - masz trudny wybór
Ej, ale to nie jest ułatwienie Bliżej jestem Gosinego, ale wiem, że Sylwi jest praktyczniejszy A tak swoją drogą co można dać zamiast róż, bo one tam raczej nie będą rosły.
Ogródkowe perypetie:) 18:11, 12 sty 2012

Do góry
Projekt i Gosi i Sylwii bardzo mi się podoba - masz trudny wybór
Ogród w parkowym stylu 14:08, 12 sty 2012

Do góry
Witam Wszystkich

Postanowiłam i ja pokazać mój ogród, który powstaje od 1998 roku .
Powierzchnia ogrodu 40arów i 20 metrów. Nie wiem czy to jeszcze ogród, czy już park, ale
wiem, że sami stworzyliśmy go od początku .

Nie ma w nim żadnych "udziwnień " jak to mój mąż mówi. Chcieliśmy stworzyć w miarę naturalny
zakątek, w którym nie tylko rośliny będą się dobrze czuły , ale i my będziemy mieć swój kawałek
raju na Ziemi i chętnie w nim przebywać . Czy nam się udało ?- myślę że tak ,bo kochamy nasz ogród coraz bardziej

Moją największą pasją są hortensje ,które kocham od dawna, ale lubię też wszelkie kwitnące krzewy i byliny . Mąż natomiast lubi iglaki (i tych też u nas nie brakuje), ale zaraziłam go też miłością do hortensji .
Obecnie w ogrodzie mamy ponad dwa tysiące rożnych roślin i sporo miejsca na kolejne zdobycze.

Ogród jest dwupoziomowy, naturalne poziomy (bez naszej ingerencji ) wyznacza droga dojazdowa
do domu, która biegnie prawie przez środek ogrodu, dzieląc go na dwie części .

Tu widać "Ogród dolny" z pięcioma rabatami. Każda ma własną nazwę i są to:

"Rabata dzika","Akacjowa","Biała","Bergeniowa" i "Rabata Gigantów"

Na "Dolny ogród" prowadzą kamienne schody, zaprojektowane i wykonane własnoręcznie

Jest tu też "Sekretne przejście" które prowadzi do tunelu foliowego ,ukrytego za formowanym żywopłotem z ligustru

"Ogród górny" jest trochę większy od dolnego i mieści się tu piętnaście rabat , oczywiście każda ma swoje imię nadane przez nas .

Jest tu też miejsce do wypoczynku- altanka (własny projekt i wykonanie)

I pergola z ławeczką też własnej roboty.

c.d.n.

Nasz mały raj na ziemi :) 10:36, 12 sty 2012

Do góry
Syla dziękuję Ławeczka już tam nawet stoi To było stare zdjęcie więc trochę zmian jest... I ten bałagan w garażu... Teraz mi wstyd... Domek już ocieplony więc też inaczej wygląda.
Studni nie chcę aż tak zasłonić... Tam już jest zamontowana korbka, więc też wygląda inaczej... Projekt się mi podoba Tylko nie ma mojego strumyczka... Aż tak nie psuje tutaj? Widzę że będę musiała się też stąd pozbyć kilka roślinek... Za dużo ich u mnie...
Czekam niecierpliwie co wymyśliłaś jeszcze...
Wejście do domku jest po schodkach i tego niestety nie zmienię... Modrzewie też chciałabym zostawić...
Początki w Kruklandii 15:49, 11 sty 2012

Do góry
Hehe No ale ja takich duzych cisow nie zamierzam kupowac

Napiszę dlaczego pierwszy projekt mniej mi się widzi:
1. Zapomniałam, że mamy bramę przesuwaną i miskanty mogłyby tego nie przeżyć.
2. Ciągle wydaje mi się, że tyle żurawek się nie zmieści.
3. Zimą będzie łysawo.

Ogródkowe perypetie:) 21:40, 10 sty 2012

Do góry
Abiko - no szczęściara jesteś - gotowy projekt Twojej skarpy!!! I z tego co widzę, z roślinkami, które sobie życzyłaś
Syla - czy Ty się przypadkiem nie minęłaś z powołaniem? Nie wiem, czym się zajmujesz zawodowo, ale wiem czym powinnaś się zajmować ...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:42, 10 sty 2012

Do góry
Agniecha, to sobie odpuść na razie (skąd ja to znam), ja co już nie zrobię to jest tylko gorzej, bo na siłę. Przekonanie musi być do propozycji i projekciku. Ale i tak na pewno wrócisz i obsadzisz lekką ręką. Czasami mam wrażenie, że tak naprawdę chodzi o to, żeby to po prostu wyglądało, żeby rośliny były zdrowe, żeby ścieżki i inne rabaty nie przeszkadzały w poruszaniu się, żeby nie było udziwnień.
Trzeba nabrać dystansu.
A Twój projekt z sosnami, trawą wydaje mi się fajny. Berberysy cięte w kulkę zimą też fajnie wyglądają.
To bardzo ładne proste nasadzenie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies