Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz mały raj na ziemi :)

Nasz mały raj na ziemi :)

siaaska 13:26, 16 sty 2012

To wracamy teraz do projektów

Syla napisał(a)

Jeszcze jeden przykład na rozmieszczenie kolorów . Doszedł żółty....

Sylwia ten projekt z żółtymi wrzoścami to jest to Tylko chciałabym dwa modrzewie i jedna kosodrzewina nad dzbanem... Reszta to to o czym marzyłam Może jeszcze zostawiłabym tam gdzie jest na zdjęciu świerk biały... Ten w kształcie stożka. Rośnie wolno a wydaje mi się że będzie tam pasował...
Teraz tylko przekonać Arka to wykopania tych pozostałych roślinek....
I znaleźć im miejsce na innej rabacie...
siaaska 13:32, 16 sty 2012

Syla napisał(a)
świerk Glauca Globosa
żurawa bo np Obsidian
kule z bukszpanu
obwódka z bukszpanu
obwódka z lawendy
trawy np. Gracillimus
różowe liliowce
powojnik np.PrinceCharles o jasnoróżowych kwatach można połączyć również z białym powojnikiem.

Zastanawiam się czy tej rabaty nie poszerzyć kosztem tej z naprzeciwka i nie zrobić przy lustrze ciurkadełka z naturalnego kamienia obsypanego żwirem takim jak będzie przy studni . Ciurkadełko będzie otoczone liliowcami i lawendą i trawami a naprzeciwko posadzić szpaler kolumnowych thuj z wąską kamienną lub drewnianą ławeczką postawionej na kamiennych nogach lub drewnianych .....
Przy thujach dla kontrastu trawki ..... wyciszy się to miejsce od słońca i będzie można miło poczytać książkę w takim szemrzącym zakamarku......????

Jeśli chodzi o rabatę z lustrem... Popieram Twój pomysł z ławeczką... Chociaż nie wiem czy jest tam na tyle miejsca... To chyba 4,5 metra... Jak dobrze pamiętam.
Jednak ze względów technicznych tą rabatę muszę odsunąć w czasie... Chciałabym zagospodarować tylko kącik przy schodach....

I tam jest taki mały problem... Schody są puste pod spodem więc pokazuje się nam okropna dziura pod schodami, którą muszę czymś zakryć... Tylko czym żeby to jeszcze ładnie wyglądało...???
siaaska 13:34, 16 sty 2012

Do zagospodarowania mam jeszcze kącik z ławeczką na prawo od studni.... Kilka zdjęć już zamieszczałam...
Tylko jeszcze wieczorkiem, mam nadzieję że się uda, napiszę co ja tam bym widziała.... i w którym miejscu mniej więcej...
Teraz muszę znikać Do zrobienia mam jabłecznik....
siaaska 14:20, 16 sty 2012

Mam chwilkę to może uda się coś rozplanować....

W samym rogu za myślałam o jakieś choinie która będzie się dobrze formować i znosić cięcie bo nie chciałabym jej puścić swobodnie...
Idąc w lewo posadziłabym dwie wiśnie te co ma Danusia, trzecia byłaby dalej pomiędzy bramką wejściową a bramą wjazdową.
Przed choinką w rogu myślałam o hortensjach... Jedna już jest posadzona, to ten stożek z włókniny Trochę bym je pociągnęła tak po łuku w stronę thuji szmaragd... Mam nadzieję że doczekam się aż urosną i trochę w lewo i tam robi się mały problem bo jest tam dekiel od studzienki... mogę go obsypać korą a na nim ewentualnie postawić donicę też z hortensjami.... Teraz stoi też donica...

Zastanawiam się co posadzić między wiśniami... Może trawy? a może tam też hortensje? Na pewno coś wyższego bo na lewo w rogu jest taka podwyższona rabatka ze skalniakami... I coś niskiego może zasłonić. Chciałabym ją zostawić...

Ławeczka ma stać tyłem do rogu działki, chociaż troszkę przesunięta tyłem na siatkę....
Przy ławeczce myślałam o jakimś drzewku które dawałoby troszkę cienia... I w tej okolicy marzy się nam ciurkadełko... Tylko w formie dzbanów z których przelewa się woda... Myślę że takie będzie pasować do stylu ogrodu...

I została rabatka oddzielająca wejście do domu od tego kącika... Teraz mam tam wierzbę hakuro, tak nielubianą na ogrodowisku ale ja ją zostawię... Jest tam też trzmielina na pniu.... Rhododendron i azalie ale je muszę chyba stamtąd wziąć bo to mocno nasłonecznione miejsce... Tylko co tam posadzić??? Myślałam o jeszcze jednej trzmielinie bliżej tego ala skalniaczka, ale na resztę pomysłu brak... Może jakiś zawijasek z bukszpanu?? Chciałabym też żurawki, hosty ale niestety nie na tą rabatkę... I koniecznie gdzieś lawenda?? Może właśnie tam? Ona chyba lubi słońce? Może róże gdzieś tam się wcisną?

Żebym ja umiała chociaż rysować to bym sobie to rozrysowała a tak pewnie nikomu nie chce się czytać o moich planach.... Chyba łatwiej byłoby coś poprawiać niż rysować od nowa.....
siaaska 14:22, 16 sty 2012

Ale się rozpisałam... Może znajdzie się ktoś kto doradzi... Sylwia nie ukrywam że po cichu liczę na Ciebie... Może ktoś jeszcze się skusi... Proszę pomóżcie....
an_tre 21:19, 16 sty 2012

siaaska napisał(a)
Później przez kilka dni tylko wiało i sypał śnieg a nam nie pozostawało nic innego jak siedzieć w ciepłym domku i czekać na poprawę pogody....

Asiu jakie piękne fotki zimowe dzieci wyszły cudownie a najwspanialsze to chyba to jaka tęsknota z niego wyziera, tęsknota za igraszkami na śniegu
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
kaisog1 22:16, 16 sty 2012

Asia... ja się pogubiłam kompletnie To jest frontowa część?

Nie biadol kobieto, że rysowac nie umiesz! Weź no kartkę i naszkicuj w skali ogród. Gdzie i co jest? Dom, taras wejścia ścieżki.....
Bo ja mam wrażenie że robie na "macanta"
kaisog1 23:03, 16 sty 2012

Teraz napisz co źle przeczytałam

Oczywiście niektóre rośliny nie są tymi co potrzeba ale mają kształ odpowiedni.....
Wieloszka 08:29, 17 sty 2012

Gosiu, ależ Ty cudeńka tymi garden puzzlami wyczarowujesz! Toż to wszystko wygląda, jakby tam dawno rosło, pięęęęęknie..........
siaaska 11:14, 17 sty 2012

kaisog1 napisał(a)
Asia... ja się pogubiłam kompletnie To jest frontowa część?

Nie biadol kobieto, że rysowac nie umiesz! Weź no kartkę i naszkicuj w skali ogród. Gdzie i co jest? Dom, taras wejścia ścieżki.....
Bo ja mam wrażenie że robie na "macanta"

Gosia na stronie 20 masz plan działki z wymiarami, a na kolejnych planowane rabatki...