Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 20:03, 04 cze 2012

Do góry
monika_k napisał(a)
Witam, od kilku tygodni cały czas myslę o jakiejś ciekawej aranżacji przed domem. Dzisiaj po raz pierwszy odkryłam Ogrodowisko. Jestem pod wrażeniem Waszych ogrodów. Ja niestety muszę stwierdzić, że jestem zielona w temacie. Mam dwojkę malutkich dzieci i puste "pole" przed domem, które wpędza mnie w kompleksy. Staję się to przyczyną mojego złego nastroju.(( Miejsce przed domem jest niewielkie, bardzo słoneczne. Trawa, która tutaj rośnie mimo podlewania usycha . Jedynym rozwiązaniem będą kamyczki i kora. I dalej moje pomysły spełzaja na niczym . Nie wiem kompletnie co posadzić. Nie znam się na roślinach, krzewach. Mam wrażenie, że to małe poletko nigdy nie będzie miejscem które będzie robilo wrażenie.
Czy mogłabym liczyć na pomoc z Waszej strony?Czy ma ktoś podobny układ?

Witam Cię serdecznie Moniko, napewno poradzimy na twój problem, na forum jest sporo fajnych osób które służą pomocą. Załuż wątek i umieść na nim kilka zdjęć podaj wymiary i wtedy będziemy Ci doradzać
Prostowanie dużego świerka 20:02, 04 cze 2012

Do góry
goniak napisał(a)
Musisz nabić mocny, gruby kołek drewniany lub metalowa rurkę w pewnej odległości od drzewa i zrobić odciąg .
Należy to jednak robić stopniowo, z wyczuciem a nie na raz.
Co pewien czas napinaj linkę coraz bardziej i drzewko powoli będzie wracało do pionu.

Świerk ma pień około 20 cm średnicy. Metalowa rurka lub kołek drewniany musiałby być naprawdę spory, podobnej średnicy, tylko jak taki skombinuje to potem jak go wbić, takiego ogromnego? Myślałem o czymś takim, na dole są kotwy, i napinacze.

Kubusiowo 20:02, 04 cze 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Rozwiązanie zagadki

Specjalnie w szkółce wybierałam egzemplarze, które dałoby się podzielić

Świetne hosty. A żurawki niegorsze, Będzie git!!
Książ 20:01, 04 cze 2012

Do góry
To szkoda,że się nie skrzyknęłyśmy

Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:00, 04 cze 2012

Do góry
A tu pociecha dla wszystkich obawiających się cięcia bukszpana, w szczególności starego.
W przechowalni stoi taki brzydal, którego obiecłam uformować przyjaciółce. Brzydal ma dwie łyse łodygi, które od roku przycinam. Po każdym strzyżeniu będę dokumentować postępy

A tak wygląda bukszpan który 4 lata temu był podobnym brzydalem.
Nie mogę się zdecydować, które małe kulki wyciąć, bo ma ich za dużo !!!
Notabene czego go w tym tygodniu kulkowanie

Wszystkie stare bukszpany wyszabrowane z zaniedbanego ogródka sąsiadki teściowej A ile szczepek na obwódki u tesciowej oszabrowałam
Różaneczniki - choroby i szkodniki 20:00, 04 cze 2012

Do góry
złe stanowisko - nie wiem, ale nie sądzę, w poprzednim stanowisku zachowywał się identycznie
zbyt mało próchniczna ziemia o niewłaściwym odczynie - odczyn muszę sprawdzić, choć inne kwitną przepieknie
zbyt duże zacienienie - rośnie w cieniu, ale późnym popołudniem ma sporo słońca, zresztą w penym słońcu reagował podobnie jak teraz
zbyt duża konkurencja ze strony dużych drzew i krzewów które pobierają nie tylko składniki - jak wyżej, w poprzednim stanowisku był samotnym żaglem, nic mu nie odbierało pożywienia
przycięcie zbyt późne i odcięcie pędów na których będą się tworzyły pąki kwiatowe - odpada
zasuszanie - odpada
zalewanie korzeni -odpada
dostarczanie nawozów niewłaściwie zbilansowanych w niewłaściwych terminach - nie znam się używam jednego nawozu, innym służy, może ten jest wrażliwszy
nieusuwanie przekwitłych kwiatostanów / kolejne kwitnienie jest mniej obfite - odpada, są usuwane
zbyt wczesne nawożenie może powodować że rh ruszy z nowymi przyrostami kosztem kwiatów / tak jest właśnie u mnie w ogródku z jedną z odmian - musiałam nawieźć bo poszło w górę, ale zamiast kwiatów poszły nowe przyrosty, zareagowała tak jedna odmiana zaliczana właśnie do kapryśnych; u Ciebie raczej tego nie widzę - odpada, przyrosty dopiero teraz się tworzą, nawożę raz, wiosną, w późniejszym okresie mi odradzono, by zdarzyły wytworzyć się pąki kwiatowe (inaczej nawóz podpędziłby pędy - tak mi polecono przy kupnie
choroby i szkodniki - na skoczki mam już baczenie ; innych objawów nie widzę
Koloru nie pamiętam, ale myślę, że był taki biały jak te zasychające pędy, bo by mnie nie zachwycił; nie znam nazwy odmiany- niestety; myślę że kolor był coś po środku między tą intensywną barwą a jasnymi zasychającymi pąkami;
niestety nie zrobiłam zdjęć kwiatów, zapomniałam ale odmiana ma rozłożysty, gęsty pokrój, nie rośnie wysoko, i ma "zamszowe" liście od spodu, też zamsz łatwo się ściera; może to coś pomoże;
braki pokarmowe- może?
zbyt głębokie posadzenie - może?
zmarznięcie - odpada
Stawiałabym na chorobę grzybową, może po skoczkach grzyby sobie dalej siedzą na liściach i pędach? albo faktycznie składniki pokarmowe

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:41, 04 cze 2012

Do góry
Elu ale one są bardzo maciupkie! 12-15 cm! Agacia zamawiala od razu 400 Zeby tyle posadzic to juz jest wyzwanie Jutro zamierzam sie z moja seteczka uporac, a jak nie zdaze mam jeszcze srode
Procz tego nic wiecej do posadzenia juz nie mam!
Nawet nowe rh juz na miejscu - jakies 60-80 cm od tych co padly, z wymieniona ziemia

Taras pusty, czeka na ładniejsze dni...

Kupilam dzisiaj tylko ziemie, po tyczki nie dojechalam. Inversie przymocowalam czubek do lekkiego bambusowego kijka, na razie moze byc
Ogród Marty 19:41, 04 cze 2012

Do góry

Ogród Marty 19:39, 04 cze 2012

Do góry

Rozpoznawanie chorób i szkodników 19:38, 04 cze 2012

Do góry
Witam serdecznie.
W zeszłym roku kupiłam taki krzew, nie pamiętam co to jest
Prawdopodobnie jaśminowiec lub kalina...
Ma coraz więcej czarnych plam, kropek.... słaby ze mnie ogrodnik, to moje marne początki....
kompletnie nie wiem co z tym zrobić i co to jest ?
Pomożecie ?

By mugatka at 2012-05-18[/img]
By mugatka at 2012-05-18[/img]
Puste pole z wysepką kwiatową 19:31, 04 cze 2012

Do góry
Kochana Bożenko, wyrósł mi problem... A raczej mojej nowej azalii japońskiej. Kupiłam dwie obsypane kwiatami, na parę dni przed tym wstrętnym przymrozkiem. No i na jednej zauważyłam taki potężny przyrost... Te listki wyglądają inaczej niż ma cały krzaczek, ale wyrastają z rośliny matecznej. I jak myślisz Bożenko, hodować, czy wyciąć?

Mój zielony świat malowany roślinami... 19:22, 04 cze 2012

Do góry

x5

+ 3 pęcherzmice i kilka drobnostek

Puste pole z wysepką kwiatową 19:17, 04 cze 2012

Do góry
Zapełniam pustostany nowymi nabytkami
Dawno poszukiwany jałowiec Blue Forest

Cyprysik Filifiera nana ( jak czuprynka jakiegoś Mapeta )

Jałowiec Moonglow - śliczny, księżycowo srebrny...

Zapowiadają się wielkie zmiany... M.in. zachęcę moją biedną Symphatię do powrotu do życia i zmienię jej pergolę... Ale na razie pada... No i dobrze... Czego i Wam życzę
Puste pole z wysepką kwiatową 19:17, 04 cze 2012

Do góry
Poskładałam obolałe krzyże, a tymczasem tu się "samo" naprawiło wgrywanie zdjęć

Buchnął powojnik Multi Blue

Piwonie też się rozszalały, ale pokazuję jedną, bo nie mogę ściepieć fotek z siatką w tle (i tak widać )

Uratowana przed nornicami Alionushka - przesadzona nie w porę, ale odwdzięcza się...

Wygląda na to, że żółty ognik będzie rzeczywiście żółty od owocków

Ognisko na rabacie

Nowo posadzone Chopiny rosną jak na drożdżach (jeszcze nic nie wiedzą o mroźnych zimach...)

Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 19:02, 04 cze 2012

Do góry
Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw..... odnośnie terminu spotkania.... postanowiliśmy z M, że wyznaczamy datę na 4 sierpnia.... wszystkich chętnych zapraszamy....oczywiście nie ujmując nikomu najserdeczniej zapraszamy rodziców chrzestnych czyli Danusię i Zbyszka.....
Uprzedam, że ogród w budowie, mam poważne obiekcje czy zdążymy na tej pozostałej części zrobić trawnik..(ale teraz będzie motywacja do działania) o innych drobiazgach nie wspominam..ale sierpień (cytuję Mirę) to czas kwitnących kiełbasek...... więc ....niedoskonałosci ogrodowe nadrobimy dobrym humorem... Liczę na liczne przybycie .... komu potrzeba zorganizować jakiś nocleg niech się zgłasza na PW......
PS. Reszty trawnika jest na tyle dużo, że brak tego kawałka jest nieodczuwalny.. jedynie jest niefotegeniczny...
Rododendronowy ogród. 19:00, 04 cze 2012

Do góry
gołębie

Dzięcioły

Grubodzioby

Widziałam jeszcze wilgę i sikorki ale nie mam ich zdjęc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:54, 04 cze 2012

Do góry
Danusiu, Witku, Ogrodowiczanie!

Rododendronowy ogród. 18:45, 04 cze 2012

Do góry
Szpaki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:42, 04 cze 2012

Do góry

ale zdjęcie !!!
wpatruje sie w nie jak zaczarowana...
Rododendronowy ogród. 18:41, 04 cze 2012

Do góry
kosy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies