Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Puste pole z wysepką kwiatową

Puste pole z wysepką kwiatową

Elfik 23:16, 02 cze 2012

Gabrysiu, Basiu – dam ja Wam „oj tam”...!!!
Basiu - szukałam siewek firletki kwiecistej, ale nie ma, a wszystkie stare rozety wyjęłam z ziemi spróchniałe. Co do Anabelki, to pierwszy raz choruje. Ale sprawdziłam ph w całym ogrodzie i z przerażeniem stwierdziłam, że mam glebę aż zanadto zasadową! 7 - 8... I w te pędy poddałam kwaśnego torfu wszystkim kwasolubom. Urobiłam się okropnie, bo już miałam w krzyżach dźwiganie kompostu, potem dźwiganie brykietu (na zimę) – i mój kręgosłup odmówił współpracy. A tu jeszcze niejedno trzeba „kopnąć”...
Sebciu – dziękuję Ci za słowo „cudnie”... Ja też tak mam, że u kogoś widzę wszystko lepiej... No ale teraz po deszczach (u mnie porządnie padało), ogród ożył i jest już dużo ładniej. Bardzo się zmartwiłam Twoją hortensją, tyle czekania na nic? Ale na pewno odbije, albo od korzenia, albo z pędu – tylko znowu trzeba ją pilnować... Ja się staram zawsze mieć w zapasie jakiś odkład, ubiegłoroczne patyczki przy Vanille się zakorzeniły i już mają listeczki
Gabiku – zobaczymy, czy kompost dobry, bo coś za bardzo zasadowy. Pewnie to przez popiół, który do niego sypię
Bożenko – jak nie znajdziesz, to ślę! Ale to nie żaden rarytas... Chwilkę jest ładnie, a potem zostają tylko takie niziutkie rozetki
Aniu – ja cały czas nie mogę się pogodzić z tymi zmarnowanymi roślinkami... Ale tam „w górze” chyba sprawiedliwie dzielą plagi: od dłuższego czasu nie mam podziemnych futrzaków!!!
Agnieszko, Jolu, Celinko, Irenko – wcale mi nie lepiej, że u Was po zimie tak samo do kitu... Na pociechę pokażę coś ładnego

............nie pokażę..... coś się pomikiciło z wgrywaniem zdjęć ...

barbara_kraj... 23:26, 02 cze 2012

Elu, z tym wgrywaniem kłopot od wczoraj. Zajrzyj do technicznego i tam Gosia wyłuszczyła, co i jak zrobić, aby móc zdjecia wgrywać. Ja to już mam za sobą I wgrywam bez problemu!!!
Milka 23:29, 02 cze 2012

O, to jednak Ania miała rację, ileś osób miało problem!
monteverde 23:32, 02 cze 2012

przez wgrywarkę Google
Elfik 23:37, 02 cze 2012

Łoj... to już jutro, bom straszna ciapa, zanim pojmę, to będzie rano, a straszliwie-m obolała...
Pa dobranoc
monteverde 23:39, 02 cze 2012

dobranoc Elfiku
Elfik 19:17, 04 cze 2012

Poskładałam obolałe krzyże, a tymczasem tu się "samo" naprawiło wgrywanie zdjęć

Buchnął powojnik Multi Blue

Piwonie też się rozszalały, ale pokazuję jedną, bo nie mogę ściepieć fotek z siatką w tle (i tak widać )

Uratowana przed nornicami Alionushka - przesadzona nie w porę, ale odwdzięcza się...

Wygląda na to, że żółty ognik będzie rzeczywiście żółty od owocków

Ognisko na rabacie

Nowo posadzone Chopiny rosną jak na drożdżach (jeszcze nic nie wiedzą o mroźnych zimach...)

Elfik 19:17, 04 cze 2012

Zapełniam pustostany nowymi nabytkami
Dawno poszukiwany jałowiec Blue Forest

Cyprysik Filifiera nana ( jak czuprynka jakiegoś Mapeta )

Jałowiec Moonglow - śliczny, księżycowo srebrny...

Zapowiadają się wielkie zmiany... M.in. zachęcę moją biedną Symphatię do powrotu do życia i zmienię jej pergolę... Ale na razie pada... No i dobrze... Czego i Wam życzę
Elfik 19:31, 04 cze 2012

Kochana Bożenko, wyrósł mi problem... A raczej mojej nowej azalii japońskiej. Kupiłam dwie obsypane kwiatami, na parę dni przed tym wstrętnym przymrozkiem. No i na jednej zauważyłam taki potężny przyrost... Te listki wyglądają inaczej niż ma cały krzaczek, ale wyrastają z rośliny matecznej. I jak myślisz Bożenko, hodować, czy wyciąć?

Bogdzia 19:43, 04 cze 2012

Zrób jeszcze zdjecie liści tej rośliny głównej zeby porównac bo te jednak powiększone to myląco wyglądają i jakbyś byś mogła to całej rosliny tez . Jesteś pewna że wyrastajaz rosliny matecznej? Może tylko obok niej. Nie jestem pewna czy rozpoznam ze zdjęc ale jesli coś wygląda zupełnie inaczej to trzeba wyciąc. Azalie japońskie nie są szczepione i nie jest tak jak np u róż że coś z podkładki wyrasta dlatego się waham. U mnie ostatnio też znalazłam młodą wierzbe wyrastajacą jakby z pnia azalii ale to było tylko złudzenie , wyrwałam i oczywiście była to druga roślina. To też mi na wierzbę wygląda.