Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pszczelarnia 08:11, 10 sty 2012

Do góry
Ewo, jeżeli nie lubisz wysp, to wykorzystując projekt Danusi włącz studnię w rabatę którą już masz.
Ciag komunikacyjny będzie między rabatą (studnią) a tarasem. Myślę że wtedy przy tarasie jakaś niewielka rabatka (między studnią a tarasem jest 3,8 m, tak?). Możesz wtedy zrobić ekran z cisa między studnią a ciągiem komunikacyjnym i inne ekraniki na rabacie (nawet sadzone między kamieniami, ale ważne żeby były strzyżone równo od góry, choć niekoniecznie w poziomie).
A jak lubisz róże to może właśnie rabata z nich przy tarasie. Choć może ten (Bonica) kolor jest trochę za blady do szarej kostki?
Nie jestem pewna czy dobrze tłumaczę o co chodzi.
PS. Jakoś trudno jest się zorientować ze zdjęć jak to wygląda w naturze.
Koszt założenia 300 m2 ogrodu 20:55, 09 sty 2012

Do góry
pewnie już się denerwujecie czemu nie ma zdjęć i projektu spoko jutro kupuję sprzęt i robię zdjęcia wszystkich części ogrodu projekt też dodam.
Zielony ... ogród 18:30, 08 sty 2012

Do góry
Kupiłam dziś 3 odmiany rozplenicy i dodatkową trawę, która wygląda podobnie:

Pennisetum alopecuroides Automn Magic - 2 szt
Pennisetum alopecuroides Hameln - 3 szt moim zdanie najpiękniejsza
Pennisetum alopecuroides ???? - 3 szt bardzo podobna do hameln ale ma trochę inny kolor kwiatostanów

i Sesleria caeurela - 3 szt kwiatostany ma bardzo podobne do rozplenicy ale fioletowo czarne

Projekt zmian w ogródku jest już na kolejnym etapie, ale teraz robię ołówkiem notatki, ponieważ nie umiem narysować tych roślin, więc zapisuję co gdzie mam zaplanowane. Na wiosnę zacznie się przesadzanie-porządkowanie a potem dosadzanie, dosadzanie i dosadzanie i tak przez lata bo przez jeden sezon niezawiele pewnie się uda
Teraz w ruch pójdą brunery i żurawki.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:17, 07 sty 2012

Do góry
Z wielkim lękiem tu zajrzałam bo dziś nie mam dobrych wieści.
Przyszedł czas aby poinformować Was kochani, że na gruncie projektu poległam
Już projekt zleciłam do wykonania architektowi krajobrazu.
W tym miejscu tez chciałam gorąco podziękować wszystkim za poświęcony mi czas i wszystkie pomysły i porady. Szczególnie Danusi za to że zawsze ma uśmiech na twarzy i tworzy tu miłą , ciepłą atmosferę.
Mam nadzieję, że za jakiś czas będę jednak mogła otworzyc swój wątek w dziale nasze ogrody i tam zaprezentoac efekty realizacji.
No i mam jeszcze dobra wiadomość Postanowlismy , że powiększamy rodzinę
Ogród u stóp klasztoru 16:50, 07 sty 2012

Do góry
Czyli projekt zatwierdzony i teraz czekamy tylko na wiosnę i jego realizację. Super.
Ogród u stóp klasztoru 14:25, 07 sty 2012

Do góry
Grzesiu napisał(a)
Alinko bardzo podoba mi się projekt finki...z clematisami to bym się u siebie zastanowił, bo u mnie coś nie rosną....nie lubią mnie albo co
Może czas rozglądnąć się za bylinowymi?
Róże z Niemiec owszem
Ale też Czechy, Francja, Anglia..nawet i Serbia

Grzesiu - ty dobrze wiesz że dziewczyny z FOINFO . kupują gdzie popadnie . wiem że nawet właśnie w Serbii. ja tylko raz się wychyliłam i kupowała hosty w słowackim Zahradzie . wysyłka 10 euro . teraz się już nie wychylam poza granice

co do clamatisów to bylinowe odpadają , bo wiem że się bardzo panoszą a tam wąski pasek i potrzebne skromne pnącze .
najbardziej to mam obawy czy się nie będą obracać do słońca , jak napisały dziewczyny , ale co tam , to sąsiadka będzie podziwiać i też dobrze . starsza kobieta to się ucieszy . nawet się tak bardzo nie przejmuję tym faktem
Ogród u stóp klasztoru 12:23, 07 sty 2012

Do góry
Na mnie ten projekt również robi wrażenie. Finko, ale przecież Twój ogród też jest piękny.
Ogród u stóp klasztoru 12:07, 07 sty 2012

Do góry
Alinko bardzo podoba mi się projekt finki...z clematisami to bym się u siebie zastanowił, bo u mnie coś nie rosną....nie lubią mnie albo co
Może czas rozglądnąć się za bylinowymi?
Róże z Niemiec owszem
Ale też Czechy, Francja, Anglia..nawet i Serbia
System automatycznego nawadniania 11:03, 07 sty 2012

Do góry
a zraszacze mniej więcej tak:

3 sekcje to zraszacze statyczne zasięg max 5m.
i jedna sekcja zraszacze rotacyjne 3 szt. zasięg 2 x 9m i 1 x 11 m
ponieważ dopiero czytam o nawadnianiach i wogole to moj pierwszy projekt nawadniania - mam nadzieje jedyny to proszę o wyrozumiałość.

aha na niebiesko zsięg zraszaczy a na czarno rury doprowadzające.
jeszcze muszę poczytać o doborze srednic rur doprowadzających - -pikuś
Ogród u stóp klasztoru 15:35, 06 sty 2012

Do góry
Bardzo ładnie ,,nabazgrolone" i piękny projekt do wykonania.Jestem za.
Eksperyment ogrodowy Beaty 12:16, 06 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wiem Sebek ale bukszpan wolno rosnie

Na pewno nie wolniej jak tuje Danica ale za to jest długowieczny. Krysiu, zastanów się czy chcesz akurat tuje.
To kwestia jakie masz zapatrywania. Ja sobie nie wyobrażam żywopłociku strzyżonego z czegoś innego niż bukszpany

Dziękuję Danusia ,pomyślę i przeanalizuję.Teraz kończę projekt związany z pracą zawodową i zarobkową ale pod koniec stycznia biorę się za projektowanie zmian w moim ogrodzie i wtedy będę pytać
i znowu rozbudowa ...ale potrzebna 12:12, 06 sty 2012

Do góry
Projekt mi się podoba - fajnie będzie

Tylko ciekawe jakie te pnącza wybierzesz - bo z tymi powojnikami to Cię Justyna załatwiła
Ale obracania ich nie bardzo widzę - one strasznie łamliwe są...
Słoneczko, czyli pięknego ogrodu początki 11:02, 06 sty 2012

Do góry
Projekt frontu lepszy, ale ...

Nie pasują mi róże na pergoli przy płocie - w tamtym miejscu zrezygnowałbym z nich - o wiele lepszy byłby szpaler.

Według mnie najlepiej by było dać tam świerki serbskie na żywopłot, przed nimi hortensje limelight lub silver dollar przemieszane np. z pęcherznicą lub dereniem o jasnych liściach, a przed nimi szpaler z róż.

Z coniki bym zrezygnował w ogóle - może daj w tamto miejsce ekran z cisa?
Nie wiem co miałoby być zestawione z hostami?

Wrzosy lepiej zamień na wrzośce

A w miejsce dzbanu może daj jakieś małe ciurkadełko?
Ogród u stóp klasztoru 20:22, 05 sty 2012

Do góry
jest wreszcie projekt placu przed oknami domu . mam tam jałowce kolumnowe ,które po każdej zimie wyglądają tragicznie i trawa , którą bardzo źle się kosi w tym miejscu . to przesmyk między domem a ogrodzeniem szerokości 2,5 m i dług 10 m

te jałowce wyrzucam

a to gotowy projekt

legenda :
1 - pod oknami lawenda
2 - kamienie na żwirku dość grubym
3, 4 - powojniki w dwóch kolorach puszczone na płot
5 - jałowce sabińskie
6 - tawuły japońskie gold mund
7 - trawa strzelista trzęślica od Magnolii mam dostać

Danusiu zasadnicze pytanie dotyczące kwestii technicznej . na długości 10 metrów przy tym założeniu ile jałowca posadzić . nie miałam z nimi do czynienia i nie wiem jak bardzo się rozrastają
Ogród u stóp klasztoru 19:44, 05 sty 2012

Do góry
Pokazałaś projekt rabaty?
i znowu rozbudowa ...ale potrzebna 15:17, 05 sty 2012

Do góry
Magnolio ja tylko ci przedstawiłam propozycje. Oczywiście że nie umieszczę tam wszystkiego- to nie do przyjęcia . Chcę tylko wybrać dobrze między gatunkami , trawa jeden gatunek .i albo szałwia albo lawenda . Jeśli możesz coś uszabrować u mamy to ja bardzo chętnie zakupię ten szaberek.
Wiesz założyłam sobie że w miarę możliwości wykorzystam gatunki z ogrodu. Jednak i tam muszę kupić jałowce i powojniki na płot. Tawuły gold mund mam rozmnożone .i przemyślałam dzisiaj że jednak lawenda , bo szałwia krócej zachowuje ładny wygląd a lawenda nawet teraz fajnie się prezentuje.
Tak wiec magnolio stworzyłyśmy razem fajny projekt. Dobry tandem z nas byłby.......... Gdyby nie ta odległość
czekam na udany szaberek
Kubusiowo 09:02, 05 sty 2012

Do góry
Danusia...... nie drażnij mnie Z pomostami nie tak łatwo.... teraz trza za nie płacić podatek! Poza tym nasz sąsiad różne pomosty stawiał.... i żaden nawet dwóch sezonów nie wytrzymał.... lód wyrywa bale i po ptokach W tym roku nawet stalowe rury wpuścił ale sądze, że to na wiele się nie zda.
Teść zrobił projekt takiego pomostu... jak wykonawca podał kwotę za zrobienie tego pomostu to Teść aż usiadł! A gwarancji, że przetrzyma żadnej

P.S jakbym zobaczyła taki pomost u kogoś to kombinowałabym jak go na plecach do Kubusiowa zatargać! hahahahhah
Słoneczko, czyli pięknego ogrodu początki 20:13, 04 sty 2012

Do góry
Witajcie
Bardzo dziękuję za miły odzew i kibicowanie w moich poczynaniach

Danusiu,
dziękuję że zajrzałaś. Twoje uwagi jak zwykle trafne i cenne. Miałam cichą nadzieję na mały komentarz i radę od Ciebie. Spodziewałam, że może być za dużo gatunków, tylko do domu jest 14 m, więc sporo, ale spróbuję poprawić projekt. A z przejściem przy domu - też o tym myślałam. Spróbuję poprawić

Joasiu,
dziękuję za linki odnośnie iglaków przejrzę je za chwilę. Co do planu masz rację niezbędny zaraz się poprawię i wstawię całość.

Na planie jedna krateczka to wymiar 1m x 1m.

Jeśli chodzi o zwężenie przy garażu - chciałam uniknąć efektu wielkiego placu z kostki, a jednocześnie zachować mini symetrię - myślisz, Joasiu, że będzie za wąsko?

Słoneczko, czyli pięknego ogrodu początki 15:12, 04 sty 2012

Do góry
Witaj Agalio, cieszę się, że kolejna osoba z Lubelskiego dołączyła do naszego grona dla mnie również najważniejszy jest dobrze przygotowany projekt, plan nasadzeń, na który warto poświęcić dużo czasu (jeśli się go ma) a potem konsekwentna jego realizacja życzę powodzenia i będę kibicować przy zakładaniu ogrodu Pozdrawiam

p.s. Polecam artykuły Danusi o projektowaniu oraz wszelkie jej uwagi i porady a także wskazane przez nią ciekawe i moje ulubione programy Alana Titchmarsha https://www.ogrodowisko.pl/watek/1218-jak-zostac-ogrodnikiem.
Zamiast świerka srebrnego proponuję świerka serbskiego
przy planowaniu kształtu rabat weź pod uwagę koszenie trawnika
i znowu rozbudowa ...ale potrzebna 13:54, 04 sty 2012

Do góry
Magnolio myśli twoje zupełnie zgodne z moimi . Pierwszy projekt już ustalony .żwirek , plamy z jałowców i pomiędzy rozchodnik matrona . To bliżej płotu z powojnikami. Bliżej okien kamienna ścieżka -bardzo lużna a pod oknami szałwia lub poduchy macieżanki

zaś ta rabata wyspowa na dole będzie na przeciw rabaty z trawami i do niej nawiązywać. Ale tył musi tak być uformowany żeby pomiędzy boczną rabatą a nową powstała równoległa ścíeżka , muszę tylko w bocznej rabacie popawić kanty i mniej więcej dostosować jedną do drugiej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies