Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania i róże i cała reszta :) 15:13, 27 kwi 2012

Do góry
U mnie od kilku dni prawdziwa wiosna , więc większość czasu spędzam z dziećmi w ogrodzie, a w wolnych chwilach poprawiam opisy na blogu, co okazało się być dość pracochłonne.Sprawdzam zdjęcia każdej odmiany z kilku sezonów, porównuję czas kwitnienia, długości utrzymywania kwiatów, rozwoju chorób. Po kilku latach już mogę dopisać swoje wnioski na temat moich róż.

Porządkuję też ogród, ostatnio przeniosłam w inne miejsce pozostałe po budowie materiały budowlane, cegły, pustaki itd, wczoraj przeniosłam roboczy piasek.
Przez weekend majowy chcemy wymienić obrzeże rabaty, która idzie wzdłuż uliczki. Teraz mam tam plastikowe obrzeże, które wygięło się na dziesiątą stronę.
W jego miejsce będzie wkopany dość gruby krawężnik, to jedyne wyjście, aby ta mała skarpa (ogród mam po lekkim skosie) wytrzymywała napór wody podczas ulewnych deszczów, które nas zalewają z uliczki. Plastik tego nie wytrzymuje.

Odpowiedni zakup już zrobiony

Tulipany w donicach 15:04, 27 kwi 2012

Do góry
Piękne tulipany Justyny w koszyczkach,
a moje takie w donicy
Nasz mały raj na ziemi :) 15:00, 27 kwi 2012

Do góry
I jeszcze troszkę wiosny...

Berberys ma pączusie kwiatowe... Już nie mogę się doczekać kiedy zakwitnie bo jeszcze ich nie widziałam

Młode przyrosty na świerku białym

I nasze sadzonki malw i lobelii, troszkę późno posiane ale chyba zdążą zakwitnąć... Malwy w przyszłym roku to wiem... ale lobelia jeszcze w tym

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 14:59, 27 kwi 2012

Do góry
Teraz wszystko w takim tempie się rozwija, że trudno nadążyć
migdałek

moje ulubione od zawsze stokrotki
Rododendronowy ogród. 14:52, 27 kwi 2012

Do góry
Gdzie ta Ania wlazła
Bogdziu szyneczka znowu się moczy

Ogrodnik mimo woli 14:42, 27 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

Podoba mi się posadziłaś duże drzewa. Muszę obejrzeć Twoją jesień i odszukać klony. U mnie ciepła nocka i żaby zaczęły koncertować. Miłego dnia.

Dla Ciebie wstawiam moje klony jesienią Nie żałuje wydanej kasy na kilka (-dziesiąt) dużych drzew.... od razu zrobiły klimat w ogrodzie.... a mogłam posadzić to wszystko 12 lat temu....... te kilka drzew..no cóż Polak przed i po ......

Zachwycające po ile latek liczą i jaka to odmiana ta różowa?
Ogrodnik mimo woli 14:29, 27 kwi 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Podoba mi się posadziłaś duże drzewa. Muszę obejrzeć Twoją jesień i odszukać klony. U mnie ciepła nocka i żaby zaczęły koncertować. Miłego dnia.

Dla Ciebie wstawiam moje klony jesienią Nie żałuje wydanej kasy na kilka (-dziesiąt) dużych drzew.... od razu zrobiły klimat w ogrodzie.... a mogłam posadzić to wszystko 12 lat temu....... te kilka drzew..no cóż Polak przed i po ......
Rododendronowy ogród. 14:16, 27 kwi 2012

Do góry
Wpadałam dopiero teraz się przywitac...ale przed 6 musiałam wyjechac..i teraz wróciłamm...i pierwsza rzecz to kawusia i forum
Dziś byłam wyżej niż mewy....fajnie latały poniżej mnie, ale foto nei zrobiłam bo miałam zajete ręce ....
Dla Ciebie panorama ze 120 metrów...... robiłam przegląd komina I pomachałam Ci reką na powitanie...mam nadzieję, że widziałaś

Ja wczoraj duzo krzewów przesadziłam i mam nadzieję, że się przyjmą
Ogrodnik mimo woli 14:15, 27 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
przecież jest ślicznie jak to wszystko zacznie kwitnąć, jaki tam jest powojnik?

Anuś...tu mam wiciokrzew Serotina ... mocno pachnie, trochę mdło, ale za to niezawodnie
Foto z zeszłego roku....
Raczkujący ogród Iwony 14:12, 27 kwi 2012

Do góry
Iwonko na FB ogłaszają że dziś Twoje urodzinki życzę zatem zdrowia , uśmiechu zapału i siły w tworzeniu ogródka

ogrodoweimpresjejolki 14:09, 27 kwi 2012

Do góry
jotka napisał(a)

Zobaczcie mój misz masz

Jolu śliczny zakątek i te kraty...cymes

Jola, pięknie i tak przyjemnie i tak masz lepiej pogrupowane rośliny ta kokoryczka też i u mnie jest, jeśli dobrze pamiętam kwiaty podobne do konwalii;
książek czytam bardzo dużo, ale raczej trudniejsze kawałki, po których można stresu się nabawić, natomiast jeśli o chodzi o gazety, kupuję tylko jeden miesięcznik ,,Wróżka"

Irenko, grupowanie roslin nadal trwa! I to oczywiście pod wpływem Ogrodowiska

U mnie też i o dziwo ten sam czynnik wpływa
I ja potrzebuje pomocy ;) 13:58, 27 kwi 2012

Do góry
wypełniłam troche samotnię....

Nasz mały raj na ziemi :) 13:52, 27 kwi 2012

Do góry
Z kamieni miał powstać placyk pod ławeczkę ale zrobiłam z niego murek Bardzo się mi podoba i chyba będzie ich sporo w naszym nowym ogrodzie bo kamieni tam duuuużo

I ja potrzebuje pomocy ;) 13:45, 27 kwi 2012

Do góry
A może takie coś.....
Przedogródek Agniechy973 13:44, 27 kwi 2012

Do góry
To było tytułem wstępu. Dodam może jeszcze, że wygląda na to, ze rośliny na przedogródek już mam zgromadzone. Mam nadzieję, że w tym tygodniu zabiorę się wreszcie za nasadzenia. Mam tydzień wolnego!!!
A teraz pytania dot. innej części ogrodu. Chodzi mi o to półkole przy cyprysikach (dla przypomnienia - bedą wymienione na choiny kanadyjskie). Na rysunku zaznaczyłam żółte kropki - 5 szt. Tak mniej więcej posadziłam kosaćce żółte (Iris pseudacorus). Dodałam 3 punkty zielone. To planowane robinie Frisia. Do tego dojdą zakupione jaśminowce, hortensje (kupiłam lokalnie Kyushu - na razie 3 szt., miała być Great Star, ale ciężko ją dostać w rozsądnej cenie) i mam jeszcze trochę niebieskich irysów syberyjskich.
Cała rabata nie powstanie od razu, ale w wolnych przebiegach bedę wykrawać darń po kawałku i chciałabym posadzić to co mam. Teraz pytanie: jak to komponować? Czy trzymać się takiego rytmu tych 5 punktów wyznaczonych przez irysy i obsadzać je podobnie aż się połączą czy bardziej naturalnie bez powtórek - tu plama jaśminowców, dalej tylko hortensje itd.???

Ogródek Hanusi po zimie 13:43, 27 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Haniu miłego dnia i pytanie, bo Ty będziesz wiedziała
Co to za grzyby, pełno mam tego w korze, chyba w niej była grzybnia..

To są na 100% smardze.Powinny mieć pusty trzon,to znaczy z otworem.
Smardze są pod ocrhoną ,i ich w naturalnym środowisku nie wolno pozyskiwać.Ale Z własnego poletka,JAK NAJBARDZIEJ MOŻNA.
Jeżeli nie chcesz ich zjadać,bo się boisz, zbierz,ususz w suszarce do grzybów, Chętnie skorzystam z prezentu.Na mojej korze,na razie wyrósł 1 owocnik.
Owocnego grzybobrania.
Smardze,są po truflach najlepszymi grzybami.

No proszę, człowiek się całe życie uczy Zobaczymy czy coś jeszcze wyjdzie... jakoś boje się jeść grzyby inne niż znam ale ususzyć mogę, jak tylko się jeszcze coś pojawi... no ale niespodzianka. Dzięki Haniu.
Nasz mały raj na ziemi :) 13:27, 27 kwi 2012

Do góry
Wierzba ma już spore listeczki

Borówki już niedługo będą kwitnąć

Na agreście są już malutkie owocki

Po krokusach zostały już tylko listki... ale i tak pięknie się prezentuję... Gorzej pewnie jak zaczną zasychać...

ogrodoweimpresjejolki 13:26, 27 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Zobaczcie mój misz masz

Jolu śliczny zakątek i te kraty...cymes

Jola, pięknie i tak przyjemnie i tak masz lepiej pogrupowane rośliny ta kokoryczka też i u mnie jest, jeśli dobrze pamiętam kwiaty podobne do konwalii;
książek czytam bardzo dużo, ale raczej trudniejsze kawałki, po których można stresu się nabawić, natomiast jeśli o chodzi o gazety, kupuję tylko jeden miesięcznik ,,Wróżka"

Irenko, grupowanie roslin nadal trwa! I to oczywiście pod wpływem Ogrodowiska
Przedogródek Agniechy973 13:24, 27 kwi 2012

Do góry
Nie wiem czy moja główna projektantka dziś zagląda, ale pytanie zadam, nawet więcej niż jedno. Dzień bez pytania dniem straconym
Przyjechały kolejne zakupy, tym razem ze szkółki Konieczko - berberysy Green Carpet. Pakowanie pozostawia trochę do życzenia. Po takim transporcie mam trochę ułomków, może się ukorzenią. Same rośliny wydają mi się ładne, dość spore. STrasznie KŁUJĄ!!!

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie domówiła sobie czegoś jeszcze. Przyjechały jaśminowce Belle Etoile 5 szt. Bardzo mi się spodobały, a cena była przystępna.

Przyjechał jeszcze platan, który mnie strasznie rozczarował. Nie dlatego, że mały, bo myślałam, że będzie jeszcze niższy, ale dlatego, że krzywy. Był zwinięty w kartonie jak obręcz i teraz wygląda jak sierp. Po drugie on wygląda jakby był zaszczepiony - widać to w miejscu, gdzie wisi karteczka. Tak ma być? Aha, a obok platana mój gratis - świerk pospolity z napisem na karteczce, że gratisowy. Rozbawiłam się.

Nasz mały raj na ziemi :) 13:21, 27 kwi 2012

Do góry
Jak pewnie zauważyliście na poprzednim zdjęciu pierwiosnki też szaleją

Hosty wypuszczają pierwsze główki. Jeszcze malutkie ale są Bałam się że zmarzły w donicy...

Kwitną niezapominajki

i stokrotki wysadzone z wielkanocnych kompozycji

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies