Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:46, 14 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

wyglądają jak 'White Lieberstar' ale przecież jest tak wiele odmian do siebie podobnych, że mogę się mylić.

PIĘKNE !!!
Dwa światy 15:32, 14 kwi 2012

Do góry
hania napisał(a)
no mam nadzieję,że będzie ciepło.....bo u mnie dzisiaj zimnooo,pochmurno ,brr...

ale w donicy się wypełniło,zakwitły hiacynty;

Haniu miód z bita śmietaną
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:30, 14 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
4 bluszcze

Ja nie wiem jak to rozumieć. Do mnie na zachód to przyjeżdżają chyba resztki z tego czego w stolicy nie kupią. Ja NIGDY takich sadzonek bluszczu w centrum ogrodniczym nie widziałam! U nas ledwo poza obręb doniczki wychodzą.
Ogród Danuszy - odsłona 2 15:30, 14 kwi 2012

Do góry
no to popracowałam co mój M udokumentował "zza krzaka"'

pole przygotowane to i posiane

kupione w biedronce

fasole zawsze okrywam po zośce odkrywam i ogórki też
jak skończyłam wyszło słonko a myślałam że przed deszczem nie zdążę

teraz w domku co nieco porobię
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:06, 14 kwi 2012

Do góry
Witam Wszystkich, kilka dni temu trafiłem na to forum (niestety dopiero teraz) i podobnie jak Piotrullo141 jestem młodym zapaleńcem, który dąży do tego by mieć ładny trawnik.
Na początek może zdjęcie.
Tak wyglądał 2-letni "trawnik", po tegorocznej zimie, założony za płotem działki. Trawa Top Decoru - ozdobna, na ziemi ciężkiej - glnie, oczyszczonej z zanieczyszczeń ale niestety niczym nie wzbogaconej.
Przed świętami trawka została ręcznie zwertykulowana (wertykulatorem gardeny na kółkach, którego zdjęcie się już tutaj pojawiło), a następnie rozsypałem nawóz polifoske 8 (głównie żeby wzbogacić ziemie) oraz część wiosennej dawki saletry amonowej (nie chciałem spalić).
Trawa ładnie się zazieleniła więc ją delikatnie skosiłem (na wysokim ostrzu), a wczoraj rozsypałem resztę saletry.

Jak widać cieszy fakt, że trawa ma jednolity kolor, jednak jest ona strasznie rzadka.
Stąd pytania, które nasunęły mi się po przestudiowaniu wątku:
1. Co zrobić by zadarnić trawkę (dodam że z tym problemem borykam się od zeszłego roku i samo koszenie jak widać nie pomogło)
2. Czy dosiewanie i rozsypywanie ziemi robicie na całej powierzchni trawnika, czy tylko w miejscach gdzie są gołe placki?
3. Chciałbym spróbować tego nawozu, o którym wspomniał Piotrullo141, rosahumus - widziałem na reklamie, że 3g wystarczają na 0,5l wody/10m2. Czy zatem mogę zamiast konewki, użyć opryskiwacza? Jaka powinna być pogoda przy dawkowaniu?

Pozdrawiam wszystkich
Brak pomysłu na kwietnik 14:57, 14 kwi 2012

Do góry
dorota8275 napisał(a)

P.S. Jak myslicie, czy możliwe jest przesadzenie z happy endem starych krzaków (na zdjęciu)? Moge wykopać sobie i wsadzić u siebie te krzaki, ale czy jest jakakolwiek szansa na to, że się przyjmą? (krzaki rosną w odległości ok 20km od mojego domu, więc oczywiście musiałabym wziąć kopareczkę i przywieść to ciągnikiem, bo krzaki są spore, tylko czy to ma sens?

Tu są akurat jałowce, które rosną stosunkowo szybko i jeśli planujesz takie same to
lepiej wybrać nowe sadzonki ze szkółki. Te stare mogą się nie przyjąć zbyt dobrze.
Mój ogród :) 14:41, 14 kwi 2012

Do góry
Dzisiaj pogoda dopisała więc zamieniłam się w fryzjera i doprowadziłam do porządku rozczochrane główki

Dwa światy 14:29, 14 kwi 2012

Do góry
hania napisał(a)
Aniu,też mam je po raz pierwszy ....

posadziłam stokrotki ,narcyzki i hiacynty do donicy,taka wiosenna donica

Witaj Haniu,
późno do Ciebie dotarłam..., to wszystko przez to,że ja tak wolno piszę i taka jestem tecznicznie...w tyle.Ale jak znalazłam się na forum, to Twój ogród był jednym z pierwszych do którego trafiłam...
I oniemiałam...........
Masz cudownie, ogród taki dopracowany i do tego dojrzały....efekt piorunujący !!!
Poczułam się tutaj bardzo znajomo...klimat był taki mi bliski...Ogród, dom, wydawał się taki... niemiecki...
Dziękuję za Twoje odwiedzinki, zapraszam częściej

To zdjęcie....i kompozycja...cudo....

Pozdrawiam
Funkiowe zacisze 14:25, 14 kwi 2012

Do góry
A co to za cudeńko po prawej stronie i na dolnym zdjęciu???? Śliczne drobniutkie listki, i takie ...seledynowe.

annka napisał(a)
Kilka innych widoków:
trawnik ekologiczny miejsca po rowku nie pamiętają najstarsi górale

Brak pomysłu na kwietnik 13:57, 14 kwi 2012

Do góry
Wracam z tematem po długiej przerwie, dodaje aktualne zdjęcia.
Bukszpanki przyniósł mi zajączek wielkanocny, niestety są malutkie ;(
Myslałam aby w miejscach (gdzie postawiłam czarne latrnie) postawić donice z kwiatami, ale czy wtedy okrągłe cisy na nóżce, które zaproponowała Danusia będą dobrze wygladać?
Niestety w moim mieście nie znalazłam odpowiednich (chyba lekko stylizowanych?) donic jak na fotce, moze znacie jakiś sklep internetowy gdzie mogłabym takie kupic?
Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi oraz sugestie

P.S. Jak myslicie, czy możliwe jest przesadzenie z happy endem starych krzaków (na zdjęciu)? Moge wykopać sobie i wsadzić u siebie te krzaki, ale czy jest jakakolwiek szansa na to, że się przyjmą? (krzaki rosną w odległości ok 20km od mojego domu, więc oczywiście musiałabym wziąć kopareczkę i przywieść to ciągnikiem, bo krzaki są spore, tylko czy to ma sens?

mg]

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:04, 14 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie wiosną zawsze tak z tymi hortensjami.

4 fajne kremowe hiacynty w malutkich wiaderkach

Danuś, zwariuję...tutaj chyba wszyscy telepatycznie powiązani...
Też mam ten kolor, ale tylko dwie sztuki...Kupowałam je, jak ledwo pączki było widać, bałam się czy na pewno ten kolor...Pasują mi do elewacji...
Pozdrawiam..., zazdroszczę zakupów...piękne...,życzę owocnego czasu ze studentami...
Pobojowisko czas zmian 13:03, 14 kwi 2012

Do góry
Oto bukszpan .

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:49, 14 kwi 2012

Do góry
Może to ???

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:41, 14 kwi 2012

Do góry
Zobacz na folii ile kropelek deszczu Bardzo mi ten deszcz nie na rękę, bo trawnik chciałam skosić, ten z rolki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:39, 14 kwi 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Ławeczka naoliwiona ,niedokończona ...
Muszę się przesiąść bo przedmiot mi się zmienił
Tulipany muszę zobaczyć I ta balia już pęcznieje ...
Do miłego

Nie Martek, ławeczkę polał deszczyk, u nas lało do południa, dopiero teraz jest słoneczko. To co pod dachem, to nie doleciał deszczyk. Jak jest mokra wygląda jak naolejowana
Tak jak mówiłam niczym mebli nie maluję, tylko wiosną myję myjką

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:37, 14 kwi 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:36, 14 kwi 2012

Do góry
Mam już bukiety, odbijają się w lustrach.

Tulipan "White Liberstar"

Pobojowisko czas zmian 12:34, 14 kwi 2012

Do góry
To moje zakupy . Co na to powiecie , wszelkie rady mile widziane

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:30, 14 kwi 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:29, 14 kwi 2012

Do góry

Cebulowe dalej kipią

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies