Witam Wszystkich, kilka dni temu trafiłem na to forum (niestety dopiero teraz) i podobnie jak Piotrullo141 jestem młodym zapaleńcem, który dąży do tego by mieć ładny trawnik.
Na początek może zdjęcie.
Tak wyglądał 2-letni "trawnik", po tegorocznej zimie, założony za płotem działki. Trawa Top Decoru - ozdobna, na ziemi ciężkiej - glnie, oczyszczonej z zanieczyszczeń ale niestety niczym nie wzbogaconej.
Przed świętami trawka została ręcznie zwertykulowana (wertykulatorem gardeny na kółkach, którego zdjęcie się już tutaj pojawiło), a następnie rozsypałem nawóz polifoske 8 (głównie żeby wzbogacić ziemie) oraz część wiosennej dawki saletry amonowej (nie chciałem spalić).
Trawa ładnie się zazieleniła więc ją delikatnie skosiłem (na wysokim ostrzu), a wczoraj rozsypałem resztę saletry.
Jak widać cieszy fakt, że trawa ma jednolity kolor, jednak jest ona strasznie rzadka.
Stąd pytania, które nasunęły mi się po przestudiowaniu wątku:
1. Co zrobić by zadarnić trawkę (dodam że z tym problemem borykam się od zeszłego roku i samo koszenie jak widać nie pomogło)
2. Czy dosiewanie i rozsypywanie ziemi robicie na całej powierzchni trawnika, czy tylko w miejscach gdzie są gołe placki?
3. Chciałbym spróbować tego nawozu, o którym wspomniał Piotrullo141, rosahumus - widziałem na reklamie, że 3g wystarczają na 0,5l wody/10m2. Czy zatem mogę zamiast konewki, użyć opryskiwacza? Jaka powinna być pogoda przy dawkowaniu?
Pozdrawiam wszystkich