Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 14:51, 30 maj 2012

popcarol napisał(a)
Ale za taki widok z okna dałabym się pokroić...

Czasem można coś w domu przerobic np połaczyc dwa okna obok siebie w jedno . Moja znajoma tak zrobiła i przedłużyła prawie do ziemi i ma podobne do mojego . pomyśl moze da się coś zrobic.
Gabriela 14:52, 30 maj 2012

Będzie możliwy, będzie. Otwórz za chwilę piekarnik i spryskaj go letnią wodą, spryskiwaczem do kwiatów. Zamknij piekarnik i potrzymaj do końca. Jak wyjmiesz, też popryskaj, będzie ładniejsza skórka.
Proszę o zdjęcia po wyjęciu z foremki. Chleb zawsze ładnie wygląda po upieczeniu, jak się przekroi, bywa różnie, ja już chyba doszłam do jakiej takiej wprawy, bo ostatnio był b. dobry.
Bogdzia 14:53, 30 maj 2012

Już tak robię.
jotka 15:01, 30 maj 2012

A ja szykuję już masełko czosnkowe
Bogdzia 15:23, 30 maj 2012

Gabrysiu mam krótsze foremki od Twojej i pomyslałam że jeszcze wyrosnie więc wlałam w dwie ale on bardzo nie rosnie więc trochę moze za niskie mi wyszły, muszę robic z półtorej porcji na te dwie formy. Następnym razem będzie lepiej mam nadzieję. Chlebki wyglądają tak:

Jolu to dawaj to masełko i przyjmuję dalsze propozycje. Gabrysiu i Jolu serdecznie pozdrawiam.
popcorn 15:25, 30 maj 2012

Och jakie chlebki! Mniam!
Bożenko żadnych przeróbek w domu nie planuję, niedawno się wprowadziliśmy (ehh niedługo miną 2 lata. Nie mam na co takiego okna wykuc w domu - z jednej strony do plotu 4 metry, z drugiej moze z 8 I to byloby na tyle z nasza dzialka

pozdrawiam!!
Eve 16:14, 30 maj 2012

Przyszłam pooglądać ogród, a tu u Ciebie się pachnąco i smacznie zrobiło, życzę smacznego

Ogrodowe zdjęcia też oczywiście pooglądałam, cudnie u Ciebie jest!
EWIKN 16:38, 30 maj 2012

Witam, często wpadam oglądać twój ogród, cudny jest. Widzę , że jesteś specjalistką od RH i stąd moje pytanie, gdybyś mogła rzucić okiem na zdjęcia, na moje biedne rh. ten pierwszy - ponoć biały, nigdy jeszcze nie zakwitł, w tym roku go przesadziłam w zacienione miejsce, bo tam gdzie był wczesniej, to miał saharę, tak sie cieszyłam, że na wiosnę miał tyle pączków i co? nic, pączki się otwarły i nie wiem puste, czy coś, bo z tych pączków wyszły młode przyrosty, nie wiem, co mu może być

<script src='http://img854.imageshack.us/shareable/?i=dscf1847f.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>

ten drugi ma to samo, to jest rh simona jakiś biały z rózowym dodatkiem, nawet widać na nim jeszcze przyczepioną kartkę i jest to samo, widać jakby pół pączka, jak sie otworzył, bo różowawe płatki, a reszta to zieolone przyrosty, co mogło się stać? on te z został przesadzony w wilgotne i zacienione miejsce, ale dodam, że mam je już jakieś 3 lata i nigdy nie kwitły, może ich czymś spryskać, przyznam, że NIGDY nie robiłam żadnych oprysków, Gdybyś mogła w jakiś sposób podpowedziec, co jeszcze mogę z nimi zrobić, to będę bardzo wdzięczna, uwielbiam rh, ale chyba nie potrafię o nie dbać. Dziękuje i pozdrawiam

<script src='http://img853.imageshack.us/shareable/?i=dscf1849y.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript>
Martek 16:42, 30 maj 2012

Dziękuję Bogdziu za odwiedziny i identyfikację - sprawdzę sobie te propozycje
Gabriela 17:03, 30 maj 2012

Bogdzia napisał(a)
Gabrysiu mam krótsze foremki od Twojej i pomyslałam że jeszcze wyrosnie więc wlałam w dwie ale on bardzo nie rosnie więc trochę moze za niskie mi wyszły, muszę robic z półtorej porcji na te dwie formy. Następnym razem będzie lepiej mam nadzieję. Chlebki wyglądają tak:

Jolu to dawaj to masełko i przyjmuję dalsze propozycje. Gabrysiu i Jolu serdecznie pozdrawiam.

Zdecydowanie za duże foremki, chleb na zakwasie nie wyrasta tak mocno jak na drożdżach. Ta porcja jest zdecydowanie na foremkę takiej wielkości jakiej był chleb, który Ci przywiozłam. Dlatego też bardziej Ci się chyba spiekł.
Będzie mało miąższu, dużo chrupiącej skórki. Ja też za pierwszym razem wzięłam dwie foremki i miałam podobny efekt. Ale i tak był dobry.
Jeśli mogę coś radzić, to nie ma sensu używać papieru do pieczenia, bo przywiera w zgięciach i sam bochenek na brzegach robi się nierówny. Lepiej natłuścić formę masłem i zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjąć chleb z foremki, wychodzi bez problemu, na pewno się nie przyklei. Acha, trzeba też spryskać mocno i chleb i piekarnik wodą po 15 minutach od rozpoczęcia pieczenia. Potem na końcu pieczenia, tak jak pisałam wcześniej i jeszcze raz po upieczeniu.
Ech, ale bym zjadła, a jestem daaaleko od domu.