Może zajrzy tu Danusia, mam możliwość otrzymania przekompostowanych zrębków z drzew liściastych i iglastych, ok, 10 letnich, moje pytanie, czy nadają się do skrzyń na warzywa? Oczywiście zmieszane z ziemią workową.
Ty to jesteś torpeda, ważne ,że w realizacji przedsięwzięć nikt Ci nie przeszkadza, nie zniechęca, nie deprecjonuje.Podziwiam szczerze.
Chciałam Ci pokazać przekompostowane zrębki, brązowe i pachnące.
Ok
Kupiłam rozchodniki okazałe Brillant, znalazłam szkółkę z bylinami, że ja wcześniej o niej nie wiedziałam. Pani z wielką pasją produkuje roślinki, widziałam wreszcie te byliny, o których często piszecie, a w życiu ich nie widziałam Kupiłam na próbę lawendę o kolorze pastelowego różu z wysokim kwiatostanem, ciekawa jej jestem. Zakupiłam z myślą o różance.
Ale to ładne Wszystko inne też owkors, ale tu się tak ładnie zgrały koloryLubię ten moment, kiedy po szaleństwie tulipanowym ogród przejmują irysy i czosnki, a dominuje zieleń, ogród subtelnieje i daje chwilę wytchnienia od koloru.
Czy ten przetacznik jest całkiem biały? Co to w ogóle za gość, bardzo ładny?
Super. Na jesieni będziesz migla je znowu podzielić . Moje kępki tez podzielę i rozsadzę na całej skarpie ale najpierw muszę popodcinać iglaki plożące bi zagłuszyły mi floksy i wrzośce.
I wrzucam sobie dwa luźne pomysły na część ogrodu pod grujecznikami.
Przed grujecznikami chciałabym utworzyć coś ala wilgotna łąka. Za grujecznikami derenie elegantissima, bo popołudniu tam całkiem ciemno więc może będą coś rozjaśniać, podsadzę je bodziszkiem albo pragnią syberyjską, albo tym i tym
Gatunki roślin jak na zdjęciu. Grupy wyjdą w praktyce.
Liliowce pójdą raczej wszystkie na drugą stronę na skarpę pod tarasem i pod skarpę z irgą i tawulcami.
Lidko, to żurawka villosa Brownies, bardzo godna polecenia, długowieczna w przeciwieństwie do większości żurawek. Spody liści są różowe.
Dzięki za pochwały
Brownies z większym dostępem do słońca
Na pierwszym planie, w półcieniu
sierpień
Jak widać bardzo zmienna, dzięki czemu pasuje do wszystkiego
Dzień dobry!
Mam hostowego fioła w tym roku przez te Jeziorany, więc cytuję to zdjęcie, ale wszystko bardzo mi się podoba!
Linie koszenia trawki również
Witam,
Mam wąski pas (4m)pomiędzy sąsiednim budynkiem (który rósł rósł i stał się wysokim pensjonatem z balkonami na moją stronę) chciałabym w to miejsce wsadzić trzy brzozy doorenbos tylko pytanie czy korzenie nie będą robić w przyszłości szkód,obszar wysypany kamieniem będzie kiedyś wybrukowany.
Ewentualnie czy ktoś mógłby poradzić czym mogłabym się jakoś zasłonić?
(Rośliny widoczne na zdjeciu będą usunięte, a za powianie zimą tej wiosny
serdecznie przepraszam )
W ogrodzie miałam kilka lat duże donice gliniane, ale popękały, więc w zeszłym roku zakupiłam plastykowe. Spodobały mi się, bo mają kształt, fakturę drewnianych cebrzyków, no i zimę przetrwały bardzo dobrze. Największa ma ok 45 cm średnicy.
Poniżej moje zakupki, które po bratkach wymienię w skrzynkach okiennych, a w omszonym czajniku rozwija się róża niespodzianka, którą dostałam w gratisie przy zakupach, ciekawa jestem jaki będzie miała kolor?