Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

mrokasia 14:04, 14 cze 2022

tulucy napisał(a)

Chociaż właśnie mnie olśniło, żeby może go dać pod tym murem. To wschodnia strona, więc nie będzie zabierał światła bylinom. A Kwartet mi ostatnio napomykała o tym, że brakuje tam drzewa.
Co prawda miałam tam zrobić rabatę biało-żółtą i zabrać wszystko różowe. Ale chyba łatwiej będzie mi zabrać żółte i przenieść gdzie indziej. Bo takiej New Dawn raczej bym nie miała jak przenieść.

Zasłoniłabym to połączenie wikliny i siatki.

Oooo, jestem za!!! Bardzo dobre miejsce i faktycznie tam drzewa brakuje.
Magara 14:52, 14 cze 2022

Z miejscem dla tamaryszka to nie pomogę ale na pewno sama dobrze wybierzesz Też mam tamaryszka, 4 raz przesadzany
Na trawniku zależy mi akurat najmniej Jego jedyną zaletą jest to, że nie ja się nim zajmuję
Zuza, a Ty się śmiej ze mnie, śmiej
Martka 17:06, 14 cze 2022

Hmmm. pamiętam, że Hania pozbyła się tamaryszka, bo panoszył się tam za mocno, tego obawiałabym się na tej rabacie także. To może jakiś buczek typu Dawyck Gold? A może Kwartet doprecyzuje swoją wizję?

Gruszka_na_w... 17:10, 14 cze 2022

Martka napisał(a)
Hmmm. pamiętam, że Hania pozbyła się tamaryszka, bo panoszył się tam za mocno, tego obawiałabym się na tej rabacie także. To może jakiś buczek typu Dawyck Gold? A może Kwartet doprecyzuje swoją wizję?

On rośnie jak miotła. Drugi raz już bym go nie posadziła. Atrakcyjny był przez trzy lata, a potem to samo utrapienie z nim było. Tamaryszek zrzuca mnóstwo nitek jesienią. Po zakończeniu kwitnienie z miesiąc jest bury. To nie jest drzewo do bylin.
Przy tym murku to się aż prosi o jakieś szlachetne, kolumnowe drzewo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 18:17, 14 cze 2022

Ja też tam nie widzę miejsca dla Tamaryszka co prawda ja go nie mam ,ale widziałam u Sylwi z Rancza ogromnego i on faktycznie jest taki ,jak Hania pisze ....

może masz jeszcze jakąś inną miejscówkę niż te dwie pokazane ?
tulucy 19:15, 14 cze 2022

Ehhh
Nie miała baba kłopotu, to se kupiła tamaryszka... Może mamie oddam.

Kolumnowe tam pod murem to musiałyby być ze 3, żeby to miało wygląd. Tego muru jest tak z 8 metrów.

Buczki to niestety odpadają. Bo za wielkie rosną. Ja to mogę myśleć o takim "drzewie" do 5m.

tulucy 19:18, 14 cze 2022

Graham Thomas na przedpłociu wita gości przy furtce

UrsaMaior 20:15, 14 cze 2022

Nie wszystkie buczki rosną wielkie Haaren do 4-5 m, podobnie Purple Fountain. A Sandrode to bardziej krzak, bo 2 m.
Gruszka_na_w... 20:30, 14 cze 2022

tulucy napisał(a)
Ehhh
Nie miała baba kłopotu, to se kupiła tamaryszka... Może mamie oddam.

Kolumnowe tam pod murem to musiałyby być ze 3, żeby to miało wygląd. Tego muru jest tak z 8 metrów.

Buczki to niestety odpadają. Bo za wielkie rosną. Ja to mogę myśleć o takim "drzewie" do 5m.

Oddaj mamie.
A może Amanogawy? One po 10 latach dorastają do 2,5 m. i mają 1,2 szerokości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:33, 14 cze 2022

Śliczny ten Graham Thomas. Bardzo pasuje do elewacji. Mogłabym wystawać całymi dniami przed Twoją furtką. Może załapałabym się na grahamki Twojego wypieku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies