Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:06, 14 cze 2022

Magleska napisał(a)
Fajna ta Twoja leśna klimatyczna bardzo
a makami też się zachwycam -czy kiedys skończą się moje chciejstwa ogrodowe .....naoglądam się na forum pięknych obrazków i lista chciejstw zamiast się kurczyć ,to się powiększa

Leśna to już teraz taki samograj, tylko nadmiary usuwam i nawet za bardzo nie pielę, bo chwasty nie mają szans się przebić
Ja tam generalnie lubię moje chciejstwa, chociaż zdarza się je przeklinać(kiedy przesadzę z zakupami)
antracyt 09:11, 14 cze 2022

Magara napisał(a)

Nie wiem ile to kilka u Ciebie, ale ja też sobie te "kilka" jeszcze dam

EDIT: Zuza, ta Twoja leśna to jak z nasłonecznieniem wygląda?

Generalnie słońce ma od ok 7.00-8.00 i od 12tej zaczyna się stopniowo zacieniać. Wieczorem dostaje jeszcze trochę słońca od strony funkii.
antracyt 09:17, 14 cze 2022

lilarose napisał(a)
piękny masz krzaczek Queen of Sweden, że o makach nie wspomnę- bardzo mi się ten zestaw podoba, zamierzam zgapić

Zgapiaj do woli
W tym roku przycięłam ją minimalnie i mocno w górę poszła, ale od nóg jest bardziej łysa. Taki miałam zamysł, bo chciałam żeby w nogach kwitła jej MW, ale ta się całkiem położyła i mam pomiędzy nimi teraz dziurę. Wypełniłam to miejsce sadzonkami szałwii, siewkami lwich paszczy i kolendry, ale dla dobrego efektu potrzeba jeszcze z 2 tygodni, aż towarzystwo się rozrośnie. W przyszłym roku przytnę ją chyba znowu niżej.
Maki z roku na rok coraz dorodniejsze i z większą ilością kwiatów
antracyt 09:46, 14 cze 2022

Renia, chyba jednak możesz się trochę obawiać zamawianych dalii.
To miała być Jennifer's Wedding. Tak naprawdę strasznie mi się podoba w takiej formie jak teraz, ale mimo wszystko to nie to co zamawiałam.

Tutaj też mam zagwozdkę... znacznik z nazwą chyba posadziłam razem z dalią, zobaczymy co pokaże cały kwiat.

Jowej Mirella strasznie płatkami napakowana

W zeszłym roku, zamawiając w tym samym miejscu, nie miałam w ogóle pomyłek.

antracyt 10:02, 14 cze 2022

Poletko całościowo zaczyna wyglądać całkiem ok, oby więcej niespodzianek nie było. Naprzeciwko, pod szklarnią już jest gęsto. Tu rośnie tylko to, co daje radę bez podlewania i lubi palące słońce.

Na koniec mały spam z wiejskiej

tulucy 10:30, 14 cze 2022

antracyt napisał(a)

Co to są za różowości? Te po prawej to jakiś ślaz? Ślazówka? Ale te ciemniejsze?
Masz tamaryszka na wiejskiej? Jak on Ci rośnie? Bo ja właśnie kupiłam i teraz dumam, gdzie go posadzić.
antracyt 11:39, 14 cze 2022

To ciemniejsze to ostrogowiec, a to drugie to albo ślaz albo ślazówka Siałam kiedyś mieszankę dla owadów i takie coś też było.
Na wiejskiej jest tamaryszek francuski. Rośnie ok, ale planuję go na jesień z tej rabaty zabrać. Najchętniej przeniosłabym go na wakacyjny, albo gdzieś w trawnik na nową część.
tulucy 11:45, 14 cze 2022

Zuza, a mogłabyś zebrać nasionek tego ostrogowca? Bo kolor ma zarąbisty.
antracyt 12:20, 14 cze 2022

Zamierzałam pozbierać dla siebie, więc po prostu się przypomnij jesienią, albo wiosną
tulucy 12:22, 14 cze 2022

Jasne