Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 09:00, 14 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W Twoim ogrodzie to nawet kartony rzucone miedzy drzewami wyglądają urokliwie.
Ta paproć czeronozawijkowa jest wręcz stworzona do sąsiadowania w pobliżu misy.
Zakupy paprociowe i krzewiaste bardzo solidnie wyglądają.
A całkowicie białą naparstnicę widzę po raz pierwszy. Cudna jest.

Oj Haniu, no już przesadziłaś z tymi "uroczymi kartonami". Na szybko robiłam fotki po rozpakowaniu paczki. A kartony szybko wykorzystałam do ściółkowania pod korę, wcześniej obrywając z nich wszelkie plastry i taśmy. Celuloza bardzo służy dżdżownicom, które się potem masowo namnażają
Nie pamiętam gdzie zamawiałam nasiona tej białej naparstnicy. Byłam bardzo ciekawa czy faktycznie będzie bez innych dodatków kolorystycznych i się udało. Tylko pączki przed rozwinięciem mają taki maślany kolorek. Na żywo piękna, trudna do fotografowania telefonem.
tulucy 09:03, 14 cze 2022

Jola, zbierz trochę nasionek tej czystobiałej. Ja też mam białą z kolorkiem
April 09:04, 14 cze 2022

Helen napisał(a)
Jak ja bym posiedziała w takim pięknym lesie.
Jola, masz tak ładnie skomponowany podszyt (zawsze mi się podobało to słowo w książce do przyrody), że jest mało konkurencyjnych miejsc do wypoczywania.

Helen zapraszam. Choć ławki raczej na dłuższe siedzenie się nie nadają. Ale są też leżaki.
Z czasem porosną też niskie drzewka i krzewy to będę mogła z dumą powiedzieć że dorobiłam się średniego piętra Ale to jeszcze potrwa.
April 09:07, 14 cze 2022

Magara napisał(a)
Jola, natchnęłaś mnie, amen A tylko w telefonie zdjęcia obejrzałam za dnia, idę na powtórkę
Całą zalesioną część działki na rabaty przerobię, a co
Radosną nowiną podzieliłam się z Małżonkiem. Początkowo popukał się w czoło i zagroził, że mi internet odetnie Ale jak mu uświadomiłam, że nie będzie musiał biegać z podkaszarką i kosiarką po spadku terenu wokół drzew od razu zapytał "a co my tam posadzimy?"

No podziwiam że powiedział "my", będziesz miała pomoc. Ja sadzę sama, eM mi się nie miesza ale też nie współpracuje zbyt blisko Dostarcza ziemię, kosi trawę i przestawia podlewanie. A, i robi zdjęcia i chwali się znajomym
April 09:14, 14 cze 2022

Bee napisał(a)
Witaj Aprilku,

Podczytuję Twój wątek od początku a nawet wcześniej na innym forum. Bardzo mi się podoba Twój podbój lasu. Cudne miejsce tworzysz. Ten widok z tarasu w deszczu był przepiękny!

Możesz mi napisać jak sprawują się hakone, czy mają podlewanie kropelkowe? Też mam jałowy piasek i zastanawiam się nad posadzeniem ich w półcieniu ale ze sporadycznym podlewaniem (ogród weekendowy). Czy dadzą radę? Jak myślisz?

Witaj Beato Oj od lat nie zaglądałam na inne fora.
Bardzo dziękuję za pochwały.
Hakone niestety lubią wodę i żyzną ziemię. Przepuszczalną ale żyzną. Ja piasek wymieniam na ziemię i obornik zmieszany z korą. Do tego stosuję jeszcze hydrożel by utrzymać wilgoć w korzeniach roślin. No i podlewanie, nie wszędzie mam linię kroplującą, a przy dużych upałach to też zdarza się nie wystarczać. Wtedy posiłkuję się polewaczką taką wachlarzową.
Oczywiście eksperymentalnie zawsze jakąś sadzonkę możesz posadzić ale raczej efekty będą mizerne.
Wbrew pozorom hosty sobie świetnie radzą na takich terenach. Nie muszą mieć dużo wilgoci jeśli mają półcień.
Całkiem fajnie rośnie też carex muskedoński choć podobno to trawa na mokradła.
April 09:17, 14 cze 2022

zawitka napisał(a)
Pisałaś u Gosi ze przesadzasz paprocie kiedy chcesz ja mam narecznicę i muszę ją przesadzić ale się boję żeby mi nie zginęła .Czy poczekać do jesieni ????/

Nie jestem ekspertem, dużo tych paproci nie przesadzałam. Ale paprocie przesadza się raczej wiosną niż jesienią.
Jeśli się o nią martwisz to poczekaj do przyszłego roku, do wczesnej wiosny. Jeśli masz żyłkę hazardzisty to przesadź teraz, z dużą bryłą korzeniową, grubo wyściółkuj i podlewaj. Przesadzanie to jednak nie dzielenie roślin, można sobie na więcej pozwolić.
April 09:32, 14 cze 2022

tulucy napisał(a)
Jola, zbierz trochę nasionek tej czystobiałej. Ja też mam białą z kolorkiem

Będę zbierać bo chcę rozdzielić białe od tych drugich. Ciekawa też jestem jak się zapylą. Muszę poszukać czy mam zapiski gdzie zamawiałam i ewentualnie dokupić. Bo lubię bardzo te różowe ale białe są niezwykle eleganckie.
April 09:37, 14 cze 2022

I fajnie wygląda wieczornik jasny z tym przetacznikiem ząbkowanym Knallblau,o którym ostatnio u Gosi rozmawiałyśmy

tulucy 09:52, 14 cze 2022

Bardzo fajne zestawienie.

Ja swojego chyba będę dzielić.
April 09:55, 14 cze 2022

Zupełnie przypadkowe zestawienie, bo wieczornik się wysiał a o przetaczniku zapomniałam