Dziewczynki powoli bo teraz ja nie nadazam:
Przed dereniem w okolicy placzacej brzozy nie ma wiecej jak 4 m potem rabata sie rozszeza i w narozniku jest wielka i NIZSZA
Derenia tak czy inaczej trzeba ciąć. Pytanie - czy korzenie dadzą radę. Ale tutaj to już Toszka i p. Danusia poradzą.
Brzozy doorenbos nie są bardzo wysokie, a idąc w kierunku Twojej inspiracji, to w środku rabaty, bliżej rogu widziałabym wtedy NAPRAWDĘ wysokie drzewa. Ale jeśli tam jest mniej niż 4 metry, to faktycznie lepsza będzie propozycja 1.
Nie pomyliłam ale u Ciebie jest taki teren, i tyle roślin do ogarnięcia, że nietrudno się zgubić
Hej Sylwio, fajnie, że wpadłaś Na skarpie, tej koło tujek Danica jest geokrata i z dodatkowym tarasowaniem będzie kłopot, dlatego zaplanowałam tam miniwinnicę, 2 rzędy po 10 szt., rozstawa co 1 m. Dom stoi w osi północ (front) - południe (taras i ogród). Skarpa z kulkami ma wystawę południowo - zachodnią, lubię kwiaty, trawy, ale w związku z tym, że ja raczej nie mam wyczucia przestrzennego łatwiej mi planować, gdy rośliny tworzą symetryczne, geometryczne plamy. Dlatego w klombach mam rośliny pogrupowane (np. Brzozy, a pod nimi szałwia omszona posadzona pod linijkę, za nią bordowe róże, za nimi rozplenice, albo tylko lawenda i jedna biała róża angielska itp.) Wszystkie klomby wysypane są łupkiem szarogłazowym, dosypuję teraz kory łupkowej, idzie mi jak po grudzie, bo muszę ok. 2 bigbagów wydłubać z gruntu, przepłukać i wysypać na nowo. Trawnik na razie zostaje, bo mamy trójkę dzieci, jak wpadają ich koledzy i koleżanki to mają się gdzie wybiegać Regularnie biega też u nas uwielbiany przez nas wszystkich pies sąsiadów, biszkoptowy labrador Jest jeszcze jeden argument pustego trawnika - widok. W tym widoku zakochałam się, gdy się przeprowadziliśmy do Konina. Po tylu latach nadal mnie cieszy Druga skarpa jest wytarasowana i porobione są murki oporowe z łupka.
P.S. Trzmielina pozostała po chwastowisku, mam jej dużo i chyba zostanie wykorzystana wiosną do przedogródka, może tak jak sugerujesz na obwódkę
wiesz Marto ostatnio zastanawiałam się czy czymś posadzić brzozy u mnie na tyłach i uznaliśmy z M że takie białe pnie w samym trawniku najbardziej nam odpowiadają.i patrzeć na Twoje stwierdzam się w tym przekonaniu. Trochę trzeba będzie wycinać ale co tam
Nie, moim zdaniem za mdło będzie, lepiej posadzić sliwę wiśniową 'Nigra'.
Kiku Sidare Sakura podsadź azaliami japońskimi ciętymi w poduchy, moga być białe plus wrzośce bardzo ciemnoróżowe falami w dużych grupach, a jeśli azalie ciemnoróżowe, to wrzośce białe kwiaty.
Czereśnia najszybciej traci liście. W tym roku jesion osłabiony też już je zrzuca i brzozy wysuszone. Ale cała reszta jeszcze się trzyma. Hortensje 'Limelight' dopiero "szarzeją".
Serby posadzone od strony 2 sąsiadów, brakuje mi jeszcze od strony sadu- nie zmieściły się... tam gdzie widać luki - rosną albo inne odmiany albo brzozy - nie chciałam jednolitych ram...będzie kolorowy akcent - niestety na razie różnica wysokości spora....
Czy jeśli w piwonie mocno różowe z różowymi pinki winky i zawilcami japońskimi posadzę trzy wiśnie kiku shidare szczepione na 2,20m w odstępach co 4m to będzie dobrze?
Ewentualnie z czym posadzić wiśnię kiku.
I jeszcze z czym posadzić dwie brzozy youngi szczepione na 1,60m, to był impuls niskiej ceny i są.
Pan od cięcia brzoz nie przyszedł w weekend...dam mu szansę jeszcze w tym tygodniu. Sprawdzę co mówi i czy z gadza się to z tym co Ty mówisz Danusiu. Wtedy podejmę decyzję czy mu brzozy powierzyc.
Dziękuję bardzo za rady Danusiu
Oj ciężkie pytania zadajesz
Trzwi wyjściowe z lasu są lepiej ulokowane na pierwszym zdjęciu i są bardziej tajemnicze.
Brzozy dodają charakteru na drugim zdjęciu.
A gałęzie brzozy zwisające z góry na pierszym zdjęciu dodają lekkości i fajnie wypełnianią zdjęcie.
Dziękuję
A tak z ciekawości- które lepsze to co zacytowałaś czy to? ( nie wstawiałam go jeszcze) Różnice niewielkie ale jak tak później oglądałam to chyba to drugie ciekawsze?