Bardzo dziękuję za uznanie, ale po tej zimowych mrozach, wiosennym upale i przymrozkach i suszy , która teraz panuje ogród nie wygląda dobrze. Nawet ucierpiało dzikie wino.
Na wiosnę żółty kolor był dla mnie wesołym kolorem - na pocieszenie
Zbyszku, na Twojej Hakuro, tak w środku widać listek z jakby zbrązowieniami na krańcach listeczków. Ja też mam na swojej coś podobnego, wygląda jak takie "przypalenia". Robisz coś z tym?
Kasiu masz rację z tą gliną, nie jest taka zła Ja dodaję do niej trochę lepszej ziemi i mieszam pół na pół. No i rzeczywiście żeby coś wykopać to dzień przed muszę namoczyć.
Nika to krzewuszka variegata, też myślalam że nic już z niej nie będzie ale odbiła od dołu i teraz pięknie kwitnie Mam jeszcze jedną ale niestety nie wiem co to za odmiana.
Maju mam jeszcze jedne goźdzki kwitną troszkę później, w tym roku mają mnóstwo pąków, ale będzie wiodok
Haniu!!! jesteś wielka! poszperałam trochę i okazało się że to rzeczywiście mydlnica tyllko że bazyliowata. Nawet nie wiesz jak się cieszę. Od jakiegoś czasu szukałam informacji o tym kwiatku i nic nie mogłam znaleźć Jak tylko da się ją jakoś podzelić to chętnie ci wyślę
Nie znam odmiany hosty, kupiłam ją bardzo dawni temu, potem zaczęłam ją dzielić bo podoba mi się jej kolor .
Ewo piwonie krzewiaste sadzi się głębiej niż bylinowe więc chyba jej za głęboko nie posadziłaś. Może ją zbytnio przekarmiasz nawożeniem, wtedy może nie kwitnąć ( za dużo azotu)?
Obawiałabym się ją przesadzać, kilka razy próbowałam przesadzić nowe przyrosty Piwoni Delavaya, rezultat był zawsze negatywny
Jak już nawet byliny odczuły tą zimę to jednak była ona okropna.Piwonia cudna. Może za rok będzie jeszcze lepiej ale fajnie miec taki rarytasik w swojej kolekcji.Pozdrawiam serdecznie.
Widoki są angielskie ,to ogród i aboretum The Place For Plants. Znajduje się tam Narodowa Kolekcja trzmielin, w pamięci zapadły mi jednak bardziej japońskie klony, kaliny i rododendrony.
Zapomniałam się pochwalić ale wreszcie upolowałam swojego buka
Rabaty całej jeszcze nie pokazuję bo nie skończona ale roślinki juz prawie wszystkie rosną, pisze prawie bo nie mam jeszcze owsa wieczniezielonego ale zakupiłam na allegro.
Sadząc trzcinniki odkryłam swoja pomyłkę zakupową................. nie wiem jakim trafem znalazły się u mnie Overdam zamiast Avalanche........ dopiero wyjmując z doniczki przeczytałam metkę dokładnie......
Myślicie, że powinnam wymienić??????????............. overdam też ma podobne liście ale rośnie niższy
Witaj Marto, też zachwycają mnie piwonie, mają w sobie to coś.
Wszystkie bylinowe piwonie przetrwały zimę, niektóre kępy zmiejszyły się o 2/3 ale żyją.
Zakwitła pierwsza piwonia w przedogródku.
A to jest hakone , która przezimowała ładnie, obudziła się tylko teraz nie rośnie ...
a tu w donicy z tego samego rzutu i już jest taka ... nie wiem o co chodzi ...
słabo coś rośną trawki ... ale nie zmarzły
Noemi u mnie jest to samo! Mam dwie hakone i jedna ok a druga dużo słabsza. Ostatnio tą słabą podciągnęłam do góry, bo miałam wrażenie, że jest poszadzona w dołku i może przez to ma gorzej. I mam wrażenie, że ruszyła. Ale czy to prawda czy tylko wrażenie to się przekonam za jakiś czas.