Pogaduchy skowronków
07:17, 21 kwi 2012
Skowronkom życzę dziś pogodnego nieba i szerokich lotów po ogrodzie ....nie tylko własnym!
Kasiu - Obi mam strasznie daleko, nie chce mi sie jechać... może w lokalnym ogrodniczym kupię.
Hej Ewo! Dawno Cię nie było! Czyzby Twoj M dzisiaj z naszą firmą się szkolił??
Nie, nie dostałam traw od Mariusza, ale pytał czy chcę już czy czekam na całość- zamówienie jest częściowo gotowe, ale nie miał miskanta jednego więc czekam aż mieć będzie i dopiero wtedy prosiłam o całościową realizację.. może u Ciebie jest podobnie? Zadzwoń, spytaj, albo maila napisz? Może coś z systemem? Bo powinni chociaż powiedzieć kiedy się traw możesz spodziewać...
Dzisiaj kupiłam sobie na targu od babci 2 duże kępy sasanki fioletowej. Posadziłam przed domem w słońcu, bo miałam już kilka (też różową i białą) w cieniu przy tarasie i chyba tego cienia nie lubią... bo ledwo jedna ma jeden kwiatek teraz, a reszty nie widać...
A to moje wczorajsze zakupy - tylko płyny zostały. Muszę kupić więcej nawozu do bukszpanów (w Lidlu po 7,99, zielona butelka), bo nigdzie indziej nie widziałam. O ile florovit jest bardzo wydajny, to tego już 1/3 butelki wczoraj wylałam..Albo po prostu mam dużo bukszpanów
![]()
Ja na korę narzekamNie lubię i już
Ani zruszyć wokół rośliny,ani dobrze wyplewić brr
Przez te kul rodzinkę zaraz przypomina mi się akcja w kościele podczas 1 komunii .
Ja już to kiedyś opowiadałam.Sąsiad z trzylatkiem stał w kościele na chórze .Zobaczył na dole dziewczynki w sukienkach i taki zafascynowany na cały kościół tato patrz tu kórewny ,a tu ile kórew
Krokusy przekwitły
![]()
![]()
![]()
Skromny tulipanek
![]()
Teraz mam niebiesko
![]()
![]()
![]()
No , właśnie Irenko, u Ciebie już wiosna, tulipanki kwitną... U mnie same pączki, ale też już trochę widać. A hortensję pnącą mam od ubiegłego roku, i bardzo ładnie praezimowała, już ma spore listki. Kupię sobie jeszcze jedną na tą kratę.![]()
W ubiegłym roku posadziłam tam chmiel... wow, co ja się w tym tygodniu naszarpałam, żeby go wykopać. Korzenie miał na 2 metry. Część nadziemna obumiera i trzeba to wszystko zerwać. A jakie to ekspansywne brrrr. Cóż, uczymy się na błędach. Całkiem wyrzucić było mi szkoda więc posadziłam przy drodze , właśnie pod brzydkim słupem energetycznym. Tam niech sobie rośnie.
A hortensja pnąca ładnie mi to zarośnie i jeszcze będzie kwitła. Poszukam takiej z ozdobnymi listkami - zielono żółtymi. Nazywa się Miranda. Szkoda, że do Ciebie tak daleko. Jak masz taką dużą to mozna by skubnąć sadzonki. U mnie rosną dość duże świerki. M posadził je dość gęsto i zaczęły "łysieć" od dołu. Trzeba będzie obciąć dolne gałęzie i jakoś zagospodarować miejsce pod nimi. Z tego co wiem , to hortensje pnące nadają się do zadarniania pod drzewami. Widziałam jak sadzili duże powierzchnie w ogrodzie botanicznym w Krakowie.
Pozdrawiam Jola.
W tym miejscu ma powstać żywopłocik bukszpanowy a w miejscu bratków chyba dam wrzosiec Golden starlet lub trzmielina Emerald gold.Tak się tylko zastanawiam czy mogę żywoplot puścić z lewej str kul? Poczatkowo było założenie, że kule będą w żywopłocie ale szkoda mi ich przesadzać i zostawie je w spokoju
![]()
Po lewo aktualnie majowe po prawej chyba takie jak twoje,ale mogą być w błędzie.Obstawiam,że to te ponieważ inne odmiany jakie są u mnie dopiero wystawiają rogi