Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:25, 23 paź 2011

Do góry
O Matku, rób to już bo chcę obejrzec w realu
Dobre jest

Ale cała sztuka tkwi w dobraniu idealnych roślin i starnnym wykonaniu.
Nawet najgorszy projekt zyska jak da się śliczne rośliny i gęsto
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:25, 23 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ok, ale rozumiem, że najpierw sobie zerkasz okiem na działkę osobiście?

Niekoniecznie, zdjęcia wystarczą, tak się robi projekty na odległość.
U Syli i Asika nie byłam. https://www.ogrodowisko.pl/watek/916-wymarzony-ogrod

Ale kto wie? Jak będzie zlot...

Oooo to fajniena zlot już zapraszam!

Danusiu, ja to nawet projektu bym nie potrzebowała tylko Ciebie z Twoją Ekipą zaprosiłabym do siebie już na samo wykonanie-bo wiem, że zrobiłabyś ogród perfekcyjny, więc po co projekt?zabrałabym rodzinkę na 2 tyg wakacje a Tobie zostawiłabym klucze (pod wycieraczką)wracam a tu Mój Piękny Ogród-naprawdę piękny!!!

Takie mam marzenie!
Wymarzony ogród 10:24, 23 paź 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Powiem Wam, że na początku myślałem, że projekt kosztuje o wiele wiele więcej, na szczęście Sylwia mnie uświadomiła, że tak nie jest

Tzn ile myślałeś ..... ??? Bo chyba nie usłyszałeś dokładnie

Myślałem, że dwa, trzy razy tyle

I dokładnie usłyszałem
Wymarzony ogród 00:21, 23 paź 2011

Do góry
O! kolejny projekt Danusi!

Witaj Asik Bardzo jestem ciekawa realizacji. Na pewno będę podglądać
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Wymarzony ogród 22:56, 22 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Powiem Wam, że na początku myślałem, że projekt kosztuje o wiele wiele więcej, na szczęście Sylwia mnie uświadomiła, że tak nie jest

Tzn ile myślałeś ..... ??? Bo chyba nie usłyszałeś dokładnie
Pomysł na długi i wąski ogród 17:37, 22 paź 2011

Do góry
Magda pokazuj dalej, bo bardzo ciekawi mnie ten projekt. Miesiąc minął - na pewno jest już coś nowego.
Ogród zmyślony 11:05, 22 paź 2011

Do góry
łał, ale kuszenie. Lubię takie łechtanko Kiełkuj, kiełkuj o pomyśle, bo u mnie z tych opisów to już zielenina uszami zaczna wychodzć z głowy
A najbardziej mnie ciekawi jak nazwiesz mój projekt. Zawsze ładnie je nazywasz

Magnolia małża mi nakręciła w głowie trochę z tym grysem- 180 zeta z rozładunkiem wynajętą koparką, ale za 1.5 tony-czyli za cały wór!
Ogród zmyślony 19:42, 20 paź 2011

Do góry
teraz przydałby się rzeczony tir, albo dwa furmanka ziemi, dobry projekt, szara bejca do bramy i jakiś czarodziej od szybkiego wzrastania tujek
Ogród Sylwii od początku :) 19:00, 20 paź 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Witaj Sylwia,

Twój ogród co i rusz to piękniejszy - zwłaszcza, że potrafisz to ująć cudownymi fotkami, a choć jestem tu, w Ogrodowisku dopiero chwilę obserwuję Twoje ogrodowe poczynania z wyjątkową zachłannością. Podziwiam Cię za upór i wytrwałość, no i przede wszystkim doświadczenie, którym tak chętnie dzielisz się z innymi. Widziałam u innych forumowiczów niejeden projekt czy choćby projekcik "made by syla" - jesteś "nieodrodną" i baaardzo pilną uczennicą naszej Guru - Danusi . No i zastanawiam się, jak Ty na to wszystko znajdujesz czas - dom+rodzina+tyle pracy w ogrodzie (no bo na taki efekt jak u Ciebie to się trzeba napracować!). Czy Twoja doba aby na pewno ma tylko 24h?
Będę więc podpatrywać dalej i uczyć się od najlepszych, a jak w końcu sprecyzuję swoje przeróbkowe oczekiwania, nie omieszkam Cię trochę pomęczyć

pozdrawiam serdecznie ,

Dzięki Agnieszko za miłe słowa , trochę poprawiły mi nastrój bo kiepsko było dzisiaj tzw. chwilowa jesienna deprecha . Jeśli się na coś przydam to chętnie pomogę ... również pozdrawiam
Ogród przy domu szeregowym 17:18, 20 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
aaaa ale nie o tym chciałam Moni na stronie Gardenarium jest projekt Danusi gdzie rabaty są trójkątne. Zobacz może się przyda

już oglądam
Ja też zaczynam:) 14:41, 20 paź 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Wieloszko, niestety i ja nie uniknęłam błędów,
Najważniejszy to taki, że zamówiłam projekt nie mając żadnej koncepcji własnego ogrodu, całkowicie zdając się na Projektanta. A że mi wszystko się podobało brałam to co dali Tym bardziej, że wizualki ładne były. W efekcie na niewielkiej powierzchni mam mnóstwo gatunków a do tego dużo takich, które zrzucają liście zimą... Więc podczytuję i podpatruję jakie rośliny polecacie i co z czym zestawiacie, mając nadzieję, że z pomocą Ogrodowiczan oraz cennymi Danusiowymi radami i mi uda się jednak stworzyć cudny ogródek
Zdecydowanie za późno trafiłam na Ogrodowisko... Chociaż na szczęście obsadziłam tylko przedogródek więc dużych strat nie będzie
Dziękuję za odwiedzinki

Ach te wizualki - niejednego mądrego zmyliły, a co dopiero takich laików jak my. Ja nie do końca "brałam co dali", ale takie na chybcika zastępowanie zaplanowanych roślin innymi też nie wyszło na dobre .
A propos mnóstwa zaprojektowanych gatunków roślin - właśnie ta radosna twórczość niektórych projektantów przyprawia o masę pracy w ogrodzie i pustkę w portfelu, a potem konieczność zmian. Ja mojej projektantce mówiłam wyraźnie, że ogród ma być nowoczesny i prosty w obsłudze, a tymczasem mam zaprojektowanych ponad 100 gatunków (na chwilę obecną nie mam nawet połowy - i dobrze, bo i tak będę przerabiać).
No to życzmy sobie nawzajem duuuużo powodzenia !
Ogród Sylwii od początku :) 14:09, 20 paź 2011

Do góry
Witaj Sylwia,

Twój ogród co i rusz to piękniejszy - zwłaszcza, że potrafisz to ująć cudownymi fotkami, a choć jestem tu, w Ogrodowisku dopiero chwilę obserwuję Twoje ogrodowe poczynania z wyjątkową zachłannością. Podziwiam Cię za upór i wytrwałość, no i przede wszystkim doświadczenie, którym tak chętnie dzielisz się z innymi. Widziałam u innych forumowiczów niejeden projekt czy choćby projekcik "made by syla" - jesteś "nieodrodną" i baaardzo pilną uczennicą naszej Guru - Danusi . No i zastanawiam się, jak Ty na to wszystko znajdujesz czas - dom+rodzina+tyle pracy w ogrodzie (no bo na taki efekt jak u Ciebie to się trzeba napracować!). Czy Twoja doba aby na pewno ma tylko 24h?
Będę więc podpatrywać dalej i uczyć się od najlepszych, a jak w końcu sprecyzuję swoje przeróbkowe oczekiwania, nie omieszkam Cię trochę pomęczyć

pozdrawiam serdecznie ,
Ogród przy domu szeregowym 11:42, 20 paź 2011

Do góry
aaaa ale nie o tym chciałam Moni na stronie Gardenarium jest projekt Danusi gdzie rabaty są trójkątne. Zobacz może się przyda
Ja też zaczynam:) 00:37, 20 paź 2011

Do góry
Wieloszko, niestety i ja nie uniknęłam błędów,
Najważniejszy to taki, że zamówiłam projekt nie mając żadnej koncepcji własnego ogrodu, całkowicie zdając się na Projektanta. A że mi wszystko się podobało brałam to co dali Tym bardziej, że wizualki ładne były. W efekcie na niewielkiej powierzchni mam mnóstwo gatunków a do tego dużo takich, które zrzucają liście zimą... Więc podczytuję i podpatruję jakie rośliny polecacie i co z czym zestawiacie, mając nadzieję, że z pomocą Ogrodowiczan oraz cennymi Danusiowymi radami i mi uda się jednak stworzyć cudny ogródek
Zdecydowanie za późno trafiłam na Ogrodowisko... Chociaż na szczęście obsadziłam tylko przedogródek więc dużych strat nie będzie
Dziękuję za odwiedzinki
Ogród w Alei Lipowej... 19:49, 19 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Justi, nie uwierzysz ale właśnie poprzednią godzinę spędziłam na Twoim wątku od początku do końca. Koniec poszedł szybciej

1. Wielkiego cisa w żadnym wypadku nie tnij w sześcian. Pogrożę Ci tutaj Palcem no,no,no
Właśnie najlepiej jak kształty rabat kwadratowe ale wypełnienia kuliste. Proj. Ewy dobry był

2. Tulipany w bukszpanie tylko w pierwszym roku wyjdą, potem bukszpan musisz przyciąć i stworzy nieprzepuszczalną sieć gałązek

3.Co z tujką Danica - ona matowieje nic z niej już nie będzie, albo za mokro, albo za sucho, albo kopana i za słabe korzenie

4.Szersze rabaty przy siatce, gdzie są pęcherznice. Pęcherznice tnij nie w kule tylko w prostopadłościan

Fajnie Danusiu, że pokukałaś u mnie, a ja oglądałam ogród z lustrem od początku, chciałam podejrzeć nazw tych traw w brzózkach.
Już odpowiadam
1. nie chciałam już tak do końca ściągać i pomyślałam, że sześcian zamiast bonsai, ale znowu został przycięty w kulę, bo w kostce miałby łyse boki, tylko gałęzie byłoby widać, ale jeszcze to nie jest ostatnie słowo na temat tego cisu
2. Wszyscy tak doradzali, jak Ty Danusiu piszesz, ale ja się uparłam. No cóż, wykopię je po kwitnieniu
3. Tuja kaput, kopana w punkcie sprzedaży i wsadzana w donicę z gliną, miałam zareklamowac, ale myślałam że jeszcze odżyje
4. Tu mogę poszerzyć, ale nieznacznie, przed żurawkami są jeszcze wsadzone małe bukszpanki na obwódkę od 3 kulek do 3 kulek
Dziękuję za podpowiedzi. Jeszcze dużo mnie czeka zmian.

Jeszcze zapomniałam dodać projekt Ewy nie do końca był dobry przy moim domu. Nie chodzi mi o rośliny, lecz o układ rabaty. Teren od furtki do domu był cały zasadzony i w szerz też dużo tego. Nie było by przejścia w ogóle, psiak biega tam ciągle, my tez łazimy sobie. No i jeszcze nie ma odwodnienia i chodników, więc kiedyś będzie jeszcze trochę kopania.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:53, 19 paź 2011

Do góry
Wysłałam Ci na PW namiary na speca od szkodników. Korzystam z jego usług od 2 lat i jestem zadowolona. W przyszłym roku też będę kontynuować współpracę. Czuję się spokojniejsza z fachowym wsparciem, a 150 zł na rok przy pieniądzach wydanych na ogród to pikuś
Śmiać mi się chce z nas kobiet Każdej bardziej podoba się u innej Ty uważasz, że ja miałam dobry projekt, a ja to samo myślę o Twoim narzekając na ten mój. Była kiedyś taka reklama farb do włosów: kilka kobiet spotkało się w toalecie i każda miała inny kolor włosów, ale myślała sobie, że chciałaby mieć takie włosy, jak te inne panie. Zawsze chcemy mieć inaczej, niż mamy
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:31, 19 paź 2011

Do góry
Witaj Dominika,
JESTEŚ WIELKA - naprawdę, zamieściłaś tyle pożytecznych informacji, które próbowałam znaleźć w googlach od pół roku - a tu proszę, kompendium potrzebnej mi wiedzy od razu!!! My na chorobach i szkodnikach też się nie znamy - chociaż z musu zaczynamy się poznawać z tym niemiłym towarzystwem, ale o usłudze internetowego prowadzenia ogrodu nigdy nie słyszałam (a nawet gdybym słyszała, to pomyślałabym, że to jakaś ściema i nabijanie ludzi w butelkę). Po Twojej pochlebnej opinii na pewno skorzystam z takiej usługi, bo o ile informacje czym co zwalczać łatwo znaleźć, to mam problemy z samym rozpoznaniem co roślinie dolega.
Z tym szkodnikiem co atakuje szmaragdy, to mnie przeraziłaś, bo mamy z nich żywopłot z trzech stron działki - grubo ponad 200 szt. Na razie (odpukać) nic nie zauważyłam...
No właśnie, piszesz, że chciałoby się wszystko mieć cudownie i od razu - tak jak u Ciebie!!! Oglądam zdjęcia z Twojego ogrodu i nie mogę wyjść z podziwu, że tak wygląda ogród zaledwie po trzech latach! Jest po prostu bezkonkurencyjny, a zdjęcia jakie mu robisz mogłyby brać udział w jakichś konkursach!!! Ale to dowód na to, że dobry projekt to podstawa wszystkich podstaw sukcesu ogrodowego.
Piszesz, że bukowi nie przeszkadza gliniasta gleba - naczytałam się, że właśnie musi mieć żyzną, ale nie gliniastą, a u mnie głównie taka. Jednak stawiam na Twoje, Szefowej i Richiego doświadczenie, a nie googlowe mądrości i na wiosnę buk (może nie jeden) będzie u mnie na bank!
Jeszcze raz dzięki i proszę o więcej!
Projekt ogrodu-potrzebna pomoc :) 01:20, 19 paź 2011

Do góry

A tu przód domu, w fazie budowy jak na obecna chwile.Zastanawiam się nad tym wejściem,jak poprowadzić ścieżke,od drogi zaledwie 6 m.
Nie jest to mój wymarzony projekt domu,ale trzeba się cieszyć z tego co się ma,moi rodzice sobie taki wymyślili i teraz wspólnymi siłami kończymy budowe.Postaram się wkleić jutro inny zarys działki.Muszę powiedzieć,że też mnie wzieło z tym ogrodem,im bardziej się wgłębiam w "ogrodowisko" tym jest to wszystko ciekawsze i wciąga mnie coraz bardziej.
Feng Shui w ogrodzie 00:35, 19 paź 2011

Do góry
a może chociaż byście jakiś przykładowy projekt takiego ogrodu pokazali?.
Ja też zaczynam:) 00:21, 19 paź 2011

Do góry
Witaj,
No, chociaż jedna co zaczyna od dobrej strony - czyli od dobrego projektu pod okiem fachowców, a zwłaszcza Szefowej. Nawet nie wiesz, ilu kłopotów dzięki temu uniknęłaś Tak trzymaj!!!
A projekt - dla mnie bomba!
Pozdrawiam serdecznie!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies