Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 14:32, 10 kwi 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
już możesz ciąć
Stipa brachytricha nawozem naturalnym, organicznym możesz nawozić. Mineralnym ( sztucznym) ostrożnie, lepiej za mało niz za dużo....

Cebulice nie obudziły się?

Bo jak za dużo nawozu, to się trawy położą. Wylegną.
Ogródek Iwony 08:55, 10 kwi 2015

Do góry
Coś czuję, że stipa będzie wędrować - na razie lawendy są małe, więc stipę daj za nimi Potem lawenda będzie miała spokojnie z 60 cm wysokości podczas kwitnienia to będziesz ją musiała przesadzić do przodu

Perovskia i werbena może rosnąć zygzakiem Jednak perovskie dałbym z przodu Miskanty koniecznie jako plecy

Ogródek Iwony 08:25, 10 kwi 2015

Do góry
ładna będzie ta rabatka
ale ja werbenę zamieniłabym z perowskią, bo ją zasłoni
a żeby nie było tak piętrowo, to może dać skupisko werbeny od strony tuji, a od strony jabłoni skupisko perwoskiej
nie wiem czy stipa wejdzie, lawenda się rozrośnie jeszcze
z przodu to raczej zasłoni lawendę
może ją wcisnąć tam, gdzie będzie wolne miejscy zanim rośliny się rozrosną
to znaczy jak już werbena i perowskia urosną, a będą między nimi wolne przestrzenie, to tam dać stipę, po przymiarkach oczywiście
Ogródek Iwony 08:20, 10 kwi 2015

Do góry
Iwonko, a co będzie wyższe stipa czy lawenda? Ja bym stipę bliżej róż dała, a lawendę wypuściła tak, żeby na bukszapany opadała, ale to taki mój wymysł.
W jakiej odległości posadziłaś róże?
Ogródek Iwony 08:01, 10 kwi 2015

Do góry
Stipa za lawendą raczej.... poczekaj aż tulipki przekwitną i przesadzisz

Miskanty... a jakie w ogóle chcesz te miskanty?
Bo każdy inny
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:32, 10 kwi 2015

Do góry
Tak sobie myślałam, że stipa, ale czym Ty ją nakarmiłaś, że taki olbrzym
Miałam nadzieję, że to coś innego jednak, bo ja jakoś się nie dogaduję ze stipami, jedna połowa umiera, a ta druga brzydnie.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:04, 10 kwi 2015

Do góry
Przygoda z Everestem nie do pozadroszczenia Boroczek Sama drżę na myśl o psiej starości u mnie.
Stipa z tych zdjęć powalająca, nie myślałam że ona tak wybujać potrafi !
Widzę, że różanych dylematów ciąg dalszy ?
A to akurat prawda że jak nie zależy to zostajesz obdarowana a jak się za czymś trzęsiesz to musisz nieźle się nachodzić. Podobno z kasą też tak jest
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:54, 09 kwi 2015

Do góry
eda napisał(a)
Ewcia poooogoda była dziś i mam chrapkę na jutro hmmm
Aleś kobieto mnie uszczęśliwiła tyle fotek dodałaś pieknie u Ciebie śliczne kwiecie szafirki żonkile tulipki zaraz wystrzelą i inne dobroci a domowe cudeńka będzie sałatki pomidorowej a stipa gdzie ty ją wciapniesz? ciekawa jestem ?
podobają mi się koszyczki fajne , mi się nazbierało ale małych święconkowych z rączką zastanawiam się może coś wymyślę
buzzziolki

Edzia każdy kfiotek cieszy, w końcu i Ty u mnie mogłaś coś zobaczyć
Stipę będę sadzić stadami całymi między kulki i gdzie się da, może między róże i lawendy też jak zostanie kilka wolnych
Koszyki wiklinowe lubię, ale zaczynam mieć do nich ale... bo nie trwałe są jednak, ale donice gliniane też nie są trwałe, a plastikowych nie lubię i z tworzyw innych też nie bardzo. Ale może polubię, ale nie w tym sezonie jeszcze. Ciekawa jestem co wymyślisz ze swoich koszyczków
buzzzziolki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:53, 09 kwi 2015

Do góry
Iryski mają piękny odcień ! Rzucają się w oczy a trawka wśród krokusów to stipa? Bardzo lubię jej pokrój , takie delikatne i lekkie źdźbła
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:52, 09 kwi 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
Niezła historia z tym psem Zwierzaki potrafią dostarczyć i atrakcji i emocji. Wszelkiego rodzaju. Wiem coś o tym...

Aniu, znalazłam takie zdjęcie na relacji ze zlotu w Twoim ogrodzie. Co to za trawa, a właściwie dwie? Nawiasem mówiąc niesamowicie urokliwe miejsce...

To stipa, prezent od Beaty vel wspaniałej bufetowej vel Motylka Dała czadu
Rośnie wśród wrzosów i wrzośców. W oddali kokorycz pogięta, ale już przesadzona, bo mi hostki miniaturowe pożerała W tle piwonie i hortka.
Tak jest wcześniej z piwoniami.

A późnym latem stipa zbrzydła i ja pociapałam.. .. zresztą stipa najładniejsza jest ta taka świeża i nowa.. bo na drugi rok zawsze jest brzydka.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:37, 09 kwi 2015

Do góry
Ewcia poooogoda była dziś i mam chrapkę na jutro hmmm
Aleś kobieto mnie uszczęśliwiła tyle fotek dodałaś pieknie u Ciebie śliczne kwiecie szafirki żonkile tulipki zaraz wystrzelą i inne dobroci a domowe cudeńka będzie sałatki pomidorowej a stipa gdzie ty ją wciapniesz? ciekawa jestem ?
podobają mi się koszyczki fajne , mi się nazbierało ale małych święconkowych z rączką zastanawiam się może coś wymyślę
buzzziolki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:31, 09 kwi 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Ale poszalałaś Kobietko
Super zakupy i super rabatka Ci wyszła. Trawki pomiędzy to świetny pomysł. U mnie jest stipa... Ale wybór masz ogromny ...

Dziewczyny gdzies pisały, żeby bukszpany ciąć dość mocno, wtedy się ładnie zagęszczą, więc chyba nie musisz obawiać się tych postrzyżyn

Dziękuję za miłe słowa
Jak mówisz, że nie ma co się bać to będę ciachać
Jeśli chodzi o trawę miedzy kulki to chciałabym dać taka nie za wielką i kontrastującą z zielenią bukszpanów.
Może ktoś mi pomoże?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:20, 09 kwi 2015

Do góry
Ale poszalałaś Kobietko
Super zakupy i super rabatka Ci wyszła. Trawki pomiędzy to świetny pomysł. U mnie jest stipa... Ale wybór masz ogromny ...

Dziewczyny gdzies pisały, żeby bukszpany ciąć dość mocno, wtedy się ładnie zagęszczą, więc chyba nie musisz obawiać się tych postrzyżyn
Kosolkowa Pasja 21:01, 09 kwi 2015

Do góry
marta_d napisał(a)

no no no rabatka romantyczna stipa i jeżówka na pewno będzie fajnie wyglądać nadrabiam powoli zaległości, coraz ciężej mi, popielę trochę, ale męczę się jak mops jestem przerażona, że w tym sezonie nic wielkiego nie zdziałam, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak kibicowanie

Kibicuj i leń się póki możesz. Fajnie jest być w ciąży
Co do stipy - to pewnie będę musiała kupić Moje wysiewy to porażka Za bardzo chciałam chyba.
Kosolkowa Pasja 19:44, 09 kwi 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Tak wygląda moja nowa rabata przy tarasie. Nic jeszcze nie widać I połowy jeszcze nie ma. Ale baza jest - róże. Dojdzie stipa i jeżówki i jakaś otoczka.

no no no rabatka romantyczna stipa i jeżówka na pewno będzie fajnie wyglądać nadrabiam powoli zaległości, coraz ciężej mi, popielę trochę, ale męczę się jak mops jestem przerażona, że w tym sezonie nic wielkiego nie zdziałam, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak kibicowanie
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 09:50, 09 kwi 2015

Do góry
już możesz ciąć
Stipa brachytricha nawozem naturalnym, organicznym możesz nawozić. Mineralnym ( sztucznym) ostrożnie, lepiej za mało niz za dużo....

Cebulice nie obudziły się?
Ogródek Iwony 22:51, 08 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Z innej perspektywy:

Dojdą jeszcze czerwone żurawki i stipa.
Za kilka dni przytnę bukszpany

Nowocześnie Iwonko robi się i te wypasione drzewa Poprosze na priv adres szkółki z bukiem i cenę. Podziwiam konsekwencję
macham
Ogródek Iwony 22:28, 08 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Z innej perspektywy:

Dojdą jeszcze czerwone żurawki i stipa.
Za kilka dni przytnę bukszpany

wow, ale się napracowałaś super rabatka powstaje
Ogródek Iwony 21:32, 08 kwi 2015

Do góry
Potem zajęłam się drugą rabatą. Wykopałam różę New Dawn, która nijak tam pasowała do żółtej Beroliny. Przycięłam bukszpany, trochę się ucieszyłam, że większość żółtych fragmentów bukszpanów wylądowała w worku ze ścinkami, a buksiki zrobiły się trochę bardziej zielone. Potem wygrabiłam taczkę kory z rabaty (głupi mnie pokusił chyba, aby na tej rabacie wysypać korę jesienią ), nigdy więcej
Przycięłam i przesadziłam lawendę dalej od bukszpanów, mniej więcej w połowie odległości między różami i obwódką bukszpanową. Lawenda na tej rabatce, to roczna Viva z Obi. Jest ładniejsza po zimie, niż Hidcoce. Choć ta druga ładniej kwitła w zeszłym roku.
Moje sadzonki perovskiej wylądowały w doniczkach. Są malutkie, a w sobotę planuję tam dosadzić w plecy trawy i bałam się, że je zadepczę
Na koniec przycięłam trawę robiąc kanciki i podlałam bukszpany biohumusem. Zobaczę za jakiś czas, czy przyniesie to jakiś efekt

Plan na tę rabatę jest taki: w plecach Miskant (zielony, może gracilimus, albo inny podobny), przed nim Werbena Patagońska (mam sadzonki) i Perovska (mam 4 mizerne sztuki, jak by co gotowa jestem dokupić, w szkółce widziałam śliczne egzemplarze). Przed nimi żółta róża Berolina, przed nią stipa i lawenda, wszystko ujęte w obwódce bukszpanowej.
Inspiracja znana wszystkim: https://www.pinterest.com/pin/529876712382556976/

Tak wyglądała dzis rabatka po uporządkowaniu:

Berolina w zeszłym roku kwitła tak, ale trochę słabo. Ciekawa jestem, czy w tym roku będzie lepiej:
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 20:14, 08 kwi 2015

Do góry
W ogrodzie juz wszystko rusza, nie ma wątpiliwości!
Czosnki w towarzystwie traw (stipa brachytricha) juz naprawdę spore. Czy trzeba te trawy jakoś nawozić razem z czosnkami? Bo jakoś mam wrażenie że pomimo ich dosyć szybkiego wzrostu nie zdążą zasłonić liści czosnku.

Proszę też o podpowiedź doświadczonych kiedy przycinamy tuje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies