Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:54, 20 lut 2012

Do góry
Weroniko , jestem młodym ogrodnikiem,zaczęłam ogród tworzyć wiosną 2009,a właściwie porządkować plac po budowie,więc nie mam jeszcze doswiadczenia.Mogę tylko powiedzieć o czymś co mam,co moge porównać na żywo z jakąś znajomą.Koleżanka ma kwitnący wiosna,więc na podstawie obserwacji obydwu i ja i ona uważamy,że ten póżnoletni jest ładniejszy.

Tak wygląda moja garderoba....

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:51, 20 lut 2012

Do góry
Wieloszko, wstawiam fotkę latarenki z TK Maxx'a (akurat dzisiaj rano tam byłam). Ma ok 35-40 cm, otwierany jeden bok, wygląda dosyć porządnie, jest ciężka, stal błyszcząca. Wpadła mi w oko, bo wygląda, w miarę, nowocześnie i przypomina Kare Design. Niestety mój M. nie chce mieć latarenek w ogrodzie, więc będę podziwiać u Ciebie
Ogrodnik mimo woli 13:44, 20 lut 2012

Do góry
Irenko, byłam grzeczna i odpowiadałam na pytania A przy okazji zaprezentujędelospermę...kup[iłam dla nazwy...i kupuję już co roku..... w tym liczyłam, że w końcu uda mi się ją przezimować, ale z powodu mrozu, chyba znowu nici....
Puste pole z wysepką kwiatową 13:22, 20 lut 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Elu puk puk ...
... otwarte!!!!!!!! Tyle, że nieczynne było troszkę, jako że life is brutal...
Już, już uruchamiam sprawozdawczość...
Krótko, bo krótko, ale zima nam dokopała na całego. Już wolę mróz, niż to odśnieżanie...

Wichura była tak straszna, że zerwała okrycie z hortensji, ale zadymka troskliwie się nią zajęła, otuliła z powrotem, ja też jeszcze troszkę pomogłam... Jeszcze nigdy moja Bouqieut Rose nie miała takiego komfortu...

Okna były zaklajstrowane śniegiem...

Na szczęście po tych „przyjemnościach” zostało tylko wspomnienie.
Widzę jakieś wielkie plany leżakowania w ogrodzie??? Faktycznie, za 5 zł taką karimatę warto nabyć. A ja już jestem troszkę przygotowana, ale raczej do klęczenia:

Tej podkładki czasem używam, ale nakolanniki jeszcze dziewiczo czyste, zawsze mi szkoda czasu na takie dyrdymałki... Ale w Leroy nabyłam w przecenie takie rękawiczki – bardzo przydatne do zrobienia na chybcika czegoś brudnego...

Takich cudów jak u Irci nie wiem, czy doczekam... W tym miejscu kret wszystko przemielił, a na razie jest 20cm skorupa śniegowa. Miejscami już odtajało – ciemierniki są w fatalnym stanie, pieris, mimo że okryty, też. Na razie nie sposób wyrokować, co przeżyło te mrozy.
Basia mnie rozśmieszyła do łez!!!!!!!!!
ogrodoweimpresjejolki 12:49, 20 lut 2012

Do góry

pokazując swoja urodę; poprzednie lata z powodu upałów kwitła zaledwie kilka dni, zobaczymy jak będzie w tym roku

Witaj, korzystająć ze wskazówki wskoczyłam na Twój wątek (jak na razie poczytałam tylko wiersze..są super)
Mam wrażenie, że moja kamasja jest dużo większa i ma długi kwiatostan.... znalazłam konkretną odmianę jaką posadziłąm jest to Kamasja Leichtlina.
Wszystkie kwiaty jak mają za ciepło i za dużo słońca to szybciej przekwitają...
U Was jest cieplej wiec i wegetacja rusza szybciej
Cebulowe warto zasilać napewno nawozami dla cebulastych

Tyle co mi przyszo z porównania naszych kamasji..... acha , po drodze jak jeżdżę to rosną kamasje..i też są duże i dość długo kwitły.... Może im nasza glina sprzyja

Dzięki za wskazówkę do stronki, bo u Ciebie już stronek jest dużo

Pogaduchy skowronków 12:33, 20 lut 2012

Do góry
Witajcie Objawów wiosny u moich roślinek jeszcze nie zauwazyłam, ale u siebie tak Wzmogła sie moja aktywność w różnych dziedzinach życia, a pojawiające się słoneczko jeszcze mnie bardziej dopinguje

pozdrawiam
Ogrodnik mimo woli 12:18, 20 lut 2012

Do góry
abrakadabra napisał(a)
Aniu, powiedz mi, proszę, czy znasz nazwę tego swojego klonu co się na żółto przebarwia? Już się pytałam o te drzewka bo są przepiękne i strasznie mi się spodobały. Napisałaś, że czerwony to Red Sunset. Nazwy żółtego nie znasz? A może wiesz do jakiej wysokości dorasta? Czy oba klony mają podobną barwę liści przed przebarwieniem?

No i gratuluję skoku - zdjęcie mistrzowskie

Żółty klon to najprawdopodobniej Crimson Gold.... porównywałam ofertę szkółki Kulas... bo to od nich i najbardziej mi pasuje własnie na niego. Dorasta do 14-18m Rosnie w taki stożek owalny, latem ma zielone liście, przyrosty ma w odcieniu żółto-różowym..... a jesienią jest żółciutki.
Wiosną jak tylko otworza szkółki to napewno się zapytam co kupiłam, oni mnie pamiętają i moje zakupy Jakby zapomniała przypomnij się..... niedługo ruszy sezon ...
Wstawiam zdjęcie z lata (czerwiec), po lewej Red Sunset, w środku jarzębina, a po rawej ten klon Liście mają w sezonie podobne i podobny pokrój, tyle, że żółty rośnie szybciej i bardziej rozłozysty.

I powiększenie liści, ale jakość kiepska...
Ogrodnik mimo woli 11:48, 20 lut 2012

Do góry
Posadzone w miejscu w którym nic ciekawego nei było, wiec dokumentacja kiepska..... końcem kwietnia były duże i ładne liscie.... foto wstawione jest z 14 maja.... czyli kilka dni już kwitły...21 maja jeszcze kwitną..... pierwsze dni czerwca już przekwitły..... czyli kwitły napewno 2 tygodnie, max 3 ..Kwiaty rozwijały się od dołu do góry. Tyle mogę pomóc...w tym roku już zwróce na nie większą uwagę .... bo sąsiedztwo zacznie kwitnąć czyli liliowce......a jak kwitły w zeszłym roku to miejsce wygladało tak jak na zdjeiu Nic ciekawego do fotografowania. Kamasje są za brzózką.
Ogród irci 11:47, 20 lut 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Moja skimia i pieris Cupido

Irciu, jakie piękne i takie dorodne widziałam i inne zwiastuny wiosny u ciebie myślę, że u was klimat podobny do irlandzkiego
Ogródek Hanusi po zimie 10:59, 20 lut 2012

Do góry
Sebastianie,niech ci się dłuży ten okres ferii.
Haniu,Elu-witajcie ! Wasze piękne uśmiechy jak prawdziwe wiosenne promyki! Dziękuję za wizytę.

Ogrodnik mimo woli 10:56, 20 lut 2012

Do góry
Bożenko...rodzinę się ma...a przyjaciół się sobie dobiera....pod siebie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:53, 20 lut 2012

Do góry
jeszcze nigdy nie cieszyłam się z takiego widoku

Dzisiaj rano obudzła się mucha IDZIE WIOSNA!!!!!
Ogród w cieniu brzozy 09:52, 20 lut 2012

Do góry
Chciałabym Dzidko, nawet zostawiam na zimę nieoczyszczone rabaty, trochę jedzonka mogą znaleźć u mnie, ale mało mam dużych drzew w ogrodzie - sąsiedzi trochę wspomagają.
Dziś u mnie pięknie świeci słoneczko, możliwe, że śnieg dalej się będzie topił.

Wyszukałam jeszcze zdjęcia z ubiegłego roku.

Poniżej Constance Spry

oraz powojnik Błękitny Anioł z różą White New Dawn, która niezbyt chce się piąć po łuku
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 09:38, 20 lut 2012

Do góry
Witajcie, moi drodzy w nowym tygodniu. Idzie ocieplenie, na dworzu jeszcze leży śnieg, ale dzisiaj ma być u nas temperatura dodatnia. Rośliny stojące w domu niecierpliwie wyglądają przez okno, wychylają się do słońca.

A na parapetach już się zazieleniło. Zobaczcie, jak po 10 dniach od zasiewu wykiełkowała LOBELIA.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 09:31, 20 lut 2012

Do góry
Duże nasiona wygodnie jest wysiewać w rozstawie,ułatwi nam to pikowanie nasion.
Pogaduchy skowronków 09:05, 20 lut 2012

Do góry
No jeszcze nie marzec,ale pogoda zmienna.Poranek zaśnieżony,ale jest plusowo,i słońce się pokazuje,
Miłego dnia ,skowronki i....sówki!

Ogródek Hanusi po zimie 09:02, 20 lut 2012

Do góry
POranek przywitał mnie dzisiaj wielkimi opadami ....śniegu ,niestety!W ciągu pół godziny 10 cm.
Ale długo on nie poleży.Już pokazuje się słońce i znów będzie bryja na chodnikach.,Temperatura +3.
Miłego tygodnia!
Ogrodnik mimo woli 08:07, 20 lut 2012

Do góry
Witam wszystkich..... wreszcie temperatura -1, świeci słońce..idzie wiosna . Ptaszki śpiewają.. wracamy na tor ogrodowiskowy...... i wspomnienie lata na początek tygodnia
O....! 00:53, 20 lut 2012

Do góry
no i 'moja' sójka ...
Kolorowy ogród na piasku 00:48, 20 lut 2012

Do góry
Ballerina w całej okazałości, zdjęcie z lata, wtedy kwiaty są trochę jaśniejsze z powodu dużej ilości słońca, bo u innych róż też zauważyłam, że są jaśniejsze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies