Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:55, 07 mar 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Mirka, w części mam, trawy już wszystkie wycięte, kończę hortensje. A potem kolejne cięcie- krzewy. Bałagan na rabatach, na czyszczenie jeszcze nie mam czasu.
Mąż drastycznie ciachnął tulipanowca
a ja zakupiłam karmiki i na nim powiesiłam

w niebieski ciągle stulone, brak słonka
stipy tu cięłam cały dzień, naliczyłam 40 sztuk, muszę część wywalić, bo za ciasno

Dawno mnie u Ciebie nie było
Teraz kiedy pokazujesz zdjęcia z prac wiosennych to dopiero widać, że jest dużo roboty, a to wszystko trzeba zrobić i to jak najszybciej, bo we Wrocławiu cieplej i wszystko szybciej rusza stety niestety

U mnie temat, że się boję sadzić drzew, właśnie dlatego jak pokazałaś, że potem zajmują za dużo przestrzeni, słońca itp.

A krokusy niebieściaste przepiękne masz, wrócę tu jak rozkwitną
OgrodoveLove 10:54, 07 mar 2022

Do góry
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:33, 07 mar 2022

Do góry
daredevil napisał(a)

Mniam smakowite ciasto wygląda wspaniale ślinka leci cierpię na jego widok mam całkowity zakaz na słodycze.

Pięknie kwitną u Ciebie ciemierniki ten bordowy jest miodzio w nocy mamy na minusie to tylko puszkinia u mnie wyszła.
Udanego tygodnia
Mazurskie klimaty Małgorzaty 10:11, 07 mar 2022

Do góry
W swojej wsi mam swoje dwie ściżki zdrowia do porannej przebiżki--jedną nad jeziorem a drugą w lesie.W minionym tygodniu nad jeziorem znalazłam takie coś metalowego widocznie duża fala wyrzuciła to z jeziora,a dzisiaj z lasu przytargałam taki korzeń z leśnego wyrębu,no i narazie robią za nową dekoracje w moim lesie -tą niby donicę jeszcze wyczyszczę i pomaluję-zostawić czy wywalic?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:33, 07 mar 2022

Do góry
Dziś rano było piękne słońce. Derenie w takich okolicznościach robią robotę .
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 09:29, 07 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Nadal myślisz o liniach prostych?

Takie coś mi się nasunęło:

Namazane palcem na tablecie, więc lekko nie trzymam wymiarów, ale rabatki 1 i 2 byłyby takich samych wymiarów, jak lustrzane odbicie.
Przy tarasie też linie proste.
Placyk pod basen do uzgodnienia

Moim zdaniem super z liniami prostymi . Bardzo fajnie.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:07, 07 mar 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
.

Ja bym jej wysoko nie przycinała, bo będzie miała jeszcze mniejsze kwiatostany a i tak wysoka nie będzie,ona dorasta do 1m max. Ja moją wanilke 7 letnią też od początku przycinam nisko i limke też i inne bukietowe.
Vanille Fraise po przycięciu.

Bardzo ładnie jest rozkrzewiona od ziemi, moje nigdy tak nie rosną,
Masz tam posadzony jeden czy kilka krzaczków? Czy posadziłaś je trochę głębiej niż rosły w donicy?
Mirkowy ogród (początki) 08:26, 07 mar 2022

Do góry
Mirka napisał(a)
Halinka ja swoje w domu trzymam całą zimę .
Takie już są

Jaka zielona. Jest z czego robić sadzonki. U mnie ona sieje się wszędzie.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 00:37, 07 mar 2022

Do góry
anuska2507 napisał(a)
LIDKA, dzięki za wypowiedź No właśnie trochę gryzie mnie ta niekonsekwencja, ale układ rabat na froncie był niejako "narzucony" przez prosty kształt kostki.
A z tyłu... Już próbowałam zaprojektować linie proste, ale jakoś mi to nie gra, nie pasuje do ogrodu pod lasem. Nawet ostatnio wymyśliłam małą rabatkę przy domku narzędziowym, bo patrząc z domu miałoby się złudzenie takiej ścieżki prowadzącej do lasu.
8

Nadal myślisz o liniach prostych?

Takie coś mi się nasunęło:

Namazane palcem na tablecie, więc lekko nie trzymam wymiarów, ale rabatki 1 i 2 byłyby takich samych wymiarów, jak lustrzane odbicie.
Przy tarasie też linie proste.
Placyk pod basen do uzgodnienia
Ptasi gaj 22:52, 06 mar 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziewczyny z moimi klonami też nie hallo... widzę, że już kolejny suchy. Może to werticilioza nie wiem, nie mogłam się dopatrzeć. Nie mam do nich szczęścia.
Widziałam tu na forum dziewczyny już miały wielkie okazy i im padły, teraz to już nie wiem czy się przy nich upierać a wiadomo jakie są ceny kosmiczne.
ą

Darcia są pewne rośliny które człowiekowi nie wychodzą i trzeba się z tym pogodzić.
Mam ładne tuje, trawy, róże, juki jak chwast same rosną.
Kocimiętki, hortensje, jeżówki, rośliny skalne staram się i rosną.
Przy innych nadskakuje i guzik mają mnie gdzieś.

Mam takiego klina kupiłam w zeszłym roku podobno bez problemowy (2 szt jeden większy drugi mniejszy)
Orlik go zasłania wiosna ma piękne pomarańczowe liście później jasna zieleń i jesienią znowu ciemny pomarańcz.

nie
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 22:05, 06 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Na tym zdjęciu wyglada to na trawy w towarzystwie thujek (jakby odrębna cześć rabaty), a dalej są tylko hortensje - nie ma tu hortensji na przemian z trawami.
Ale sie oczywiście nie upieram przy swoim pomyśle, to tylko koncepcja, element burzy mózgów .

Dalej też są trawy, inne chyba niż te ML na początku rabaty . One nie są sadzone na przemian 1:1, tylko po kilka sztuk.

Tu trochę lepiej widać

Widać też, że za tymi innymi trawami są chyba derenie i dalej znów kilka hortensji.

LIDKA napisał(a)
Hortki z miscantami na przemiam ma Milunia.

One się przenikają pięknie.
Myślę że tak posadzę na mojej południowej vel platanowej.
W przyszłości.

Też planuję taki plan przy fosie (na kawałku ). Ale bardziej nieregularnie.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:45, 06 mar 2022

Do góry
Z wiśniami umbraculifera chyba mi nie idzie Ostatnio zauważyłam, że najsłabsza ma jedno duże pęknięcie na korze i kilka mniejszych:

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:36, 06 mar 2022

Do góry
Zdjęcia dla Lidki - jak szybko rośnie ICE Dance:
Sezon 2020 - tuż po posadzeniu usuniętych z innego miejsca rozłogów:

Sezon 2021:
Sałatka pokrzywowa 21:15, 06 mar 2022

Do góry
W szklarni:
ten pochylony trafił do mnie najpóźniej i na razie nie zmienia pozycji, może mu słabo.

Buraczki liściowe szklarniowe są jeszcze zeszłoroczne

I różne z ogrodu:
róża Pearl Drift zawsze jest pierwsza

mahonia

dereń jadalny

Sałatka pokrzywowa 21:11, 06 mar 2022

Do góry

Sałatka pokrzywowa 21:10, 06 mar 2022

Do góry
Sesja ciemiernikowa - w gruncie:

Sałatka pokrzywowa 21:08, 06 mar 2022

Do góry
Trochę oczywistości Jak dobrze, że sobota była słoneczna, zupełnie inaczej się patrzy na takie zdjęcia.

Sałatka pokrzywowa 21:05, 06 mar 2022

Do góry
Wychodzą z ziemi:
liliowce, floksy, szachownice, fenkuły, hiacynty. Mogłyby szybciej, ale z powodu mrozów wzrost się zatrzymał. I żeby nie wiem co, nie wiem jakie zabiegi, krzątania i wygibasy - nie da rady wiosny przyśpieszyć.

Sałatka pokrzywowa 20:59, 06 mar 2022

Do góry
Szybki przegląd tygodnia.
Róże prawie wszystkie przycięte. Nigdy tak wcześnie nie cięłam, ale jak już pisałam - denerwuje mnie takie marnotrawienie sił witalnych róż, kiedy tnę połowę pąków w momencie, jak łaskawie zakwitną forsycję. Wolę, żeby później wystartowały, ale mogły dać z siebie wszystko.
Poniżej potwór Laguna oraz gnaty, które z niej usunęłam.

Pomponella i Pearl Drift

Najwyższe to Novalisy - chcę, żeby były wysokie, zasłaniają widok na garaż po drugiej stronie ulicy.
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 20:11, 06 mar 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Aniu, na rabacie przy frontowym ogrodzeniu wymienione gatunki w rządku nie będą wyglądać dobrze.
Gracki i hortensje to super zestaw, jednak gracek raczej jako „plecki” dla hortensji. A przed hortensjami sesleria z rozrzuconymi tu i tam berberysami (jeśli będzie tu sporo słońca to Admiration).
Bezproblemowe drzewka szczepione to np. śliwa wisniowa pissardi (bordowe liście - nawiązanie do Admiration). Choć ja widziałabym tu szpaler równie bezproblemowych klonów globosum (nawiązanie do klonów z łezki)

Znalazłam kiedyś, już nie pamietam na którym to było temacie, zdjęcie właśnie frontowej rabaty. I tam hortki były obok miskantów, a nie przed nimi. Efekt był taki :

Mi się podoba .

Wtedy drzewka na pniu (wysoko szczepione) można by dać bardziej na przód rabaty.
Takie trochę niestandardowe rozwiązanie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies