Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Metamorfozy ogrodowe 14:44, 15 gru 2011

Do góry
Jolu, to Eden Rose, drugie lato u mnie, jak biała filiżanka z bitą śmietaną z truskawkami:

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 14:28, 15 gru 2011

Do góry
Kazimiera Woźniak :

Dwa długie kucyki blond,
skąd ja znam tą Panią skąd?
Wiem, widziałam gdzieś w ogrodzie
stała zmarznięta na chłodzie
wiatr rozczochrał jej fryzurę,
ja dałam mu za to burę!

Kazimiera Woźniak

Płaszczyk skromny bez futerka
zatem zmarznie nam panienka.
Nie pomoże czapka z futra,
rękawiczki bo do jutra
zmrozić ma ogrody sady,
...
Początki w Kruklandii 14:21, 15 gru 2011

Do góry
A to szkic z garden puzzle.

i nadal potwierdzam chojny są konieczne.
Suche kwiatostany 14:12, 15 gru 2011

Do góry

tawułka

miskant Malepartus

nawłoć

szczaw tępolistny
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 13:57, 15 gru 2011

Do góry
obornik koński jest obornikiem tzw. ciepłym, tzn. procesy chemiczne jakie w nim zachodzą powodują że tak szybko nie zamarza więc jest idealny do kopcowania rh.

I wcale nie jest taki agresywny, zawiera niewiel więcej azotu niż bydlęcy a zawiera mniej wapnia. Zaraz znajdę moją dyżurną tabelkę z rozkładem wszystkiego. Tych tabelek przejrzałam mnóstwo - różnią się nieco parametrami, ale obornik koński przekompostowany może być do rh. Jedyne jego mankament - ściąga turkucie podjadki.

Źródło : http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Nawożenie/Nawozy tam więcej
Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 13:45, 15 gru 2011

Do góry
Mam pytanie projektowe-roślinne-przedogródkowe stricte.
To jest mój podjazd, na który patrzę z kuchni (i widzę kto zajeżdża i przyjeżdża, przechodzi i zagląda), niestety jest to miejsce bardzo widoczne (czytaj reprezentatywne). Co posadzić po prawej stronie od skrzyni? To jest północ wilgotna, choć jednak widna (cień drzew nie pada za bardzo).
Najbliższe otoczenie.
Jest choina do strzyżenia, zakręcać ma do skrzyni, skrzynia teraz jest brązowa, docelowo będzie szarą patyną, jest już obsadzona bluszczem.

Obok są klimaty szpaleru cisów po przeciwnej stronie a hortensji przy śladzie kamiennym (śnieguliczki już nie ma, rośnie trawa). Marzą mi się RH? Coś w masowym prostym nasadzeniu - nie klasyczna rabata.
Jak obsadzę cisem to zrobię taki tunel na auta - też nie chcę. Chyba, że posadzę cis ten o złotych igłach ((ale w cieniu nie wybarwi się tak pięknie). Widok dalszy to warzywnik, truskawki i maliny a potem już pagórki piękne.
Poradźcie proszę. No nie będę kompozytorem, absolutny brak wyczucia mam.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:20, 15 gru 2011

Do góry
Będę tę swoją sprzedawać na wiosnę, bo mam pomysła na coś większego. Jakbyś reflektowała to proszę bardzo Tę kupiłam na giełdzie kwiatowej, zmiana towaru i już takich nie ma.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:05, 15 gru 2011

Do góry

Mogę posiedzieć na ławce i popatrzec na ścianę wodną. Ciepło dziś było, kilkanaście stopni. W Krakowie prawie 20 stopni.

Danusiu gdzie można kupić w tym stylu (chodzi mi o jej szerokość) ścianę wodną? Przeglądałam
w internecie, ale nie znalazłam nic ciekawego...na stronach UK jest duży wybór, właśnie do małych ogrodów no ale czy są dostępne u nas??
Z pozdrowieniami Magda
ogrodoweimpresjejolki 12:52, 15 gru 2011

Do góry
Obserwuje prognozy pogody z zaciekawieniem czy Święta będą białe czy nie ...
Ale jedno jest pewne stół musi być nakryty białym obrusem i świątecznie przystrojony. Wyciągnęłam dziś swoje (dawno temu wyszyte) obrusy i rodzi się koncepcja uroczystego nakrycia

No i o choineczce trzeba pomyśleć - jak zwykle będzie "żywa" i jej gałązki znajdą się zapewne jako zielony akcent na świątecznym stole.
A za oknem świeci słonko i nic nie przypomina, że to grudzień. Jak tak dalej pójdzie to w moich rejonach ten miesiąc będzie się nazywał "kałużeń" , bo na grudy pod stopami na razie się nie zapowiada .
Dalie - Dahlia 12:31, 15 gru 2011

Do góry
Przepiękne u Eli. Widzieliście kolekcję dalii w ogrodzie botanicznym w Warszawie, przy Łazienkach? Robią wrażenie, rosną grzecznie, pooznaczne, zdjęcia sprzed czterech lat:
Na drugim planie,w głebi jest rabata z samymi daliami:

Mój ogród 12:06, 15 gru 2011

Do góry
Marzeno, Gabrysiu, wiem, że takich jak nas jest wielu. Trzeba w to wierzyć, że jest dużo dobrych ludzi na świecie. Chociaż przyznam, że nieraz jest to trudne. We Włocławku wiosna, aż trudno uwierzyć, że za kilka dni Boże Narodzenie. A w Ogrodowisku, gdzie tylko zajrzę: stroiki, uszka, makowce itd. Ale jak wspomnę były już kiedyś takie wiosenne Święta Bożego Narodzenia. Za to jak po nowym roku zima dała czadu.

A to wspomnienie tegorocznego stycznia. Zimowy krajobraz w słoneczny zimowy dzień. Jezioro jest zamarznięte.

Może niedługo doczekamy się takich widoków?
Pogaduchy skowronków 11:45, 15 gru 2011

Do góry
U mnie cudnie, słoneczko, ale nie wywołuję zimy zimowymi zdjęciami, wolę jednak wiosenne

Dalie - Dahlia 11:29, 15 gru 2011

Do góry
elkatei napisał(a)

Dalie - Dahlia 11:29, 15 gru 2011

Do góry
elkatei napisał(a)
No właśnie ten przymrozek październikowy pozbawił mnie w tym roku wszystkich dalii... Okalały cały taras. I z dnia na dzień zrobiło się pusto...

elkatei napisał(a)

Metamorfozy ogrodowe 11:14, 15 gru 2011

Do góry
Przeklejam z mojego wątku, nie mogłam znaleźć tego, ale dobrzy ludzie pomogli. Pobawiłam się skanerem, stare zdjęcia musiałam mocno rozjaśnić przez co straciły na jakości, ale po zeskanowaniu zrobiły się b. ciemne i niewiele byłoby widać.
Z cyklu było, a nie jest, proszę bardzo, rok 2003 i 2011, voila:
Wejście do domu, ogród frontowy, posadziłam tutaj to co przywiozłam ze starego ogrodu.

To miejsce teraz wygląda trochę inaczej:

I tu zaszła zmiana - ogród miedzy domami

I jeszcze:

Początki w Kruklandii 10:58, 15 gru 2011

Do góry

Może być tak ????

Jak jest Ok, to teraz mam kilka pytań:
Czy śliwa nie będzie rosła pod daszek? Jest on bardzo niski u góry ma najwyżej 250cm, bo dół sięga mojej głowy. Czy tę śliwę kupić już wielką ????
Czy czerwonym żurawkom i hortensjom wystarczą 2-3 godziny słońca przed południem ???
Czy zamienić żurawki żółte z czerwonymi ???

No i chyba to wszystko. Dzięki
Pogaduchy skowronków 10:54, 15 gru 2011

Do góry
Witam , witam. Dla przypomnienia z mojego archiwum fotograficznego. Tak było w Iwoniczu 5. 12. 010.

Mówcie co chcecie, ja jednak na święta chcę taki krajobraz, a wracając z Pasterki chcę żeby śnieg skrzypiał pod butami.
Ogród w budowie - nieustającej 10:46, 15 gru 2011

Do góry
Miałam to wkleić na wątku pt Metamorfozy, ale nie potrafię go odnaleźć. Pobawiłam się skanerem, stare zdjęcia musiałam mocno rozjaśnić przez co straciły na jakości, ale po zeskanowaniu zrobiły się b. ciemne i niewiele byłoby widać.
Z cyklu było, a nie jest, proszę bardzo, rok 2003 i 2011, voila:
Wejście do domu, ogród frontowy, posadziłam tutaj to co przywiozłam ze starego ogrodu.

To miejsce teraz wygląda trochę inaczej:

I tu zaszła zmiana - ogród miedzy domami

I jeszcze:

Mój kawałek raju 09:36, 15 gru 2011

Do góry

Nie chce się wgrywać, ale u Ciebie prawdziwa wiosna i po co Ty okrywasz?
Mój kawałek raju 09:34, 15 gru 2011

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies