Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Pszczelarnia 20:21, 05 mar 2012

Agniecha, myślałam, myślałam i przypomniało mi się: to żółte z listkami co pokazywałaś to ziarnopłon wiosenny - skaranie mojej jednej rabaty.
agniecha973 20:35, 05 mar 2012

Dzięki Ewo za zidentyfikowanie roślinki. To jest to. Mam tego trochę, w innych miejscach też. Ale ja to lubię. Czym ona Ci tak podpadła?
Pszczelarnia 20:43, 05 mar 2012

Tym, że najpierw jest ładna, potem żółte listki obwiędłe są, potem przy plewieniu wyciągam masę takich kulkowatych korzonków (tak zanika około maja-czerwca całkowicie). I nigdy nie wiem, czy się pojawi, czy ją wyplewiłam? No nie da się jej przewidzieć. Ale lubię te żółciutkie gwiazdeczki. Pocieszające są w swojej niefrasobliwości.
ircia 20:47, 05 mar 2012

Agnieszko- optymistycznie, radośnie i wiosennie jest u Ciebie Zapał do prac wszelkiego rodzaju też jest. Tak trzymaj
agniecha973 20:53, 05 mar 2012

To jeszcze obiecane zdj. z prac przy domu z soboty. Rozbieramy zarośnięty skalniak i robimy na płasko. Przesadzę tu część roślin z przedogródka, żeby można było zacząć coś działać na froncie. W miejsce skalniaka posadzę kosodrzewiny i dołożę lawendę, bo tam gdzie jest jest już jej źle. W sumie to nie wiem czy będzie co przesadzać. Docelowo marzy mi się tu różanka i lawenda, bo to bardzo słoneczne miejsce.

Ziemię ze skalniaka przerzucamy za winkiel, bo tam i tak trzeba podsypać wokół okienek do piwnicy. Tu powstanie dodatkowa przechowalnio-namnażalnia, bo jest tu trochę cienia i bedzie blisko pod ręką, łatwiej będzie przypilnować i podlać. Będę dzielić i rozmnażać trawy na potrzeby tej cudnej rabaty w formie półkola z grabami i bukszpanami. Tu mam zamiar namnożyć bukszpanów i próbowac formować poduchy (na początek podusiątka). Dwa bukszpaniątka już widać z poprzedniego sezonu. Przywieźliśmy też gumy, żeby zakryć trawę na jakiś czas co by łatwiej było ziemię przekopać. Przy okazji jak zawsze okazało się, że coś trzeba wkopać i na razie się trochę przedłużyło. I tyle z soboty. Będzie jakiś konkurs na najbrzydsze otoczenie domu?

agniecha973 20:58, 05 mar 2012

ircia napisał(a)
Agnieszko- optymistycznie, radośnie i wiosennie jest u Ciebie Zapał do prac wszelkiego rodzaju też jest. Tak trzymaj

Oj zapału to u mnie dostatek. Trzeba wręcz uważać, żeby nie zapłonąć.
AgnieszkaBK 17:44, 06 mar 2012

Ale się u Ciebie Agnieszko dzieje... wiosenne rośliny... ptaki...prace w ogródku.... jestem pod wrażeniem Otoczenie domu za chwilkę wypięknieje, a to tylko skutki uboczne działań upiększających .... nawet nie zdążyłabyś wziąć udziału w takim konkursie
Pszczelarnia 20:41, 06 mar 2012

Trafnie ujęte. A co to za gumy? To dobry pomysł. Fachowe podejście do tematu namnażania roślin. I pomocnicy - to najważniejsze, że zapał do pracy można rozdzielić na kilka rąk do pracy.
agniecha973 21:01, 06 mar 2012

Dziewczyny, bardzo miło czyta się takie komentarze. Dzięki. Ja mam straszne opory przed pokazywaniem swojego podwórka, bo u mnie po prostu nie jest tak ślicznie wypieszczone jak w większości Waszych ogrodów.

Te gumy nie wiem skąd, po prostu są. U nas służą np. do poukładania na ścieżce i trawie przy piwnicy jak węgiel na zimę przyjeżdża. Mają wiele zastosowań.
Mala_Mi 21:14, 06 mar 2012

Agnieszko...jeszcze nam okażesz
Każdy od czegoś zaczynał....... jak sobie przypomne tę górę śmieci po budowie...wszystko rozpiprzone, ti jakby mi ktoś powiedział, że od 2008 roku ogarnę to do w miarę ludzkiego wygladu, to bym mu popukała w czoło i powiedziała, że skończony idiota.
No chyba, że się weźmie firmę ogrodniczą.... oni zrobią szybko