Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Róże w naszych ogrodach 09:38, 05 lut 2012

Do góry
Na B.....są tylko dwie

Ballerina

Barcarola

Na C....tez tylko dwie

Charles Austin

Chopin

Pogaduchy skowronków 08:50, 05 lut 2012

Do góry
Skowronki już na posterunku! Witajcie ! Ciepła życzę......dużo!

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:39, 05 lut 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Przyszły nasiona eksperymentalnych pomidorów polecane przez Anię. Ja zamówiłam trochę inne odmiany niż Ania, bo lubię jak pomidor ma galaretkę i nasionka w środku. Przetestujemy w tym roku. Oprócz tego papryka i sałata krucha.

OOOO.... o to mi chodziło, gdzieś czytałam o super pomidorach i niepamiętałam kogo i gdzie zapytać?

Jakby mie ktoś jeszcze oświecił, kiedy się wysiewa pomidory, które mają rosnąć w nieogrzewanej szklarni? Odpowiedzi mają być jak dla laika

Dzięku Agnieszko, żeś zajrzałą do mnie w odpowiedniej porze Już sobie nazwę stronki odpisuję...
Mój przyszły ogród 08:36, 05 lut 2012

Do góry
Pomyliły mi się nazwy - oczywiście youngii to forma taka płacząca. I jeśli ta, to 1 chyba ze smaragdami jako naroże (bo znowu ta podmurówka). Myślałam bardziej o gracilis. Te chyba mogłyby być trzy. No i widać im te białe pnie - a to mi chodzi. Zaraz zobaczę tę proponowaną przez Ciebie. Na pergolę dałabym winobluszcz i biały powojnik. Obok może wsadziłabym krzaczek chopina (tak na próbę). W tym poszerzeniu, które narysowałaś przy wschodnim płocie - może buk purple fountain (Nie znalazłam tylko jego docelowej wysokości) albo klon carnival?
A co do tej wschodniej ściany: widok z okna to mur. Jak dam wiśnie przy płocie to odsłonię podmurówkę. A może zastąpić je hakuro? Byłyby pewnie niższe. Od ziemi do okna jest ok. 1,40.Obawiam się tylko ze tam zbyt dużo cienia dla nich by było.
No pooglądałam sobie tę brzozę - piękna, ale zbyt wysoka. 10m to trochę za dużo. Myślę, że te moje karzełki będą lepsze. Naczytałam się o tym śmieceniu i zwątpiłam. Chyba zdecyduję się na jedną sztukę. - wygrywa rozsądek z sercem.
Ogrodnik mimo woli 08:34, 05 lut 2012

Do góry

Sztuka tworzenia pięknego ogrodu polega na wielkiej dyscyplinie. Jeśli się tego nauczysz, stworzysz piękny ogród. Jeśli nie - piękną kolekcję. A jeśli Ci całkiem nie wyjdzie - tylko kolekcję.

to Danusi słowa wynalezione na forum
Niestety mój zeszyt chciejstw jest wielki...... pozostanie kolekcja....
Ale jak się oprzeć takimu kogucikowi?

Na razie sypie śnieg, jest -14.. Wreszcie cieplej.. tylko trzeba odśnieżać, ale to już robi mój M.

Ogródek Hanusi po zimie 08:29, 05 lut 2012

Do góry
Co do ogródkowych sosenek...mam nadzieję,że ich chemią nie traktujecie? Po co? I tak duże urosną!
Keczup przy nalewkach wskazany.Przecież jakąś przegryzkę na grillu się szykuje?
U mnie pączki na razie takie.....

A wracając do dzisiejszego poranka......
Uff -15.Ale wychodzić trzeba..... dodatkowe skarpety i rękawice....ja mam,a Frodo?Musi szybko biegać..... i do domu!.
Róże w naszych ogrodach 06:04, 05 lut 2012

Do góry
ircia napisał(a)

Westerland jest z 1969r

To by pasowało, Pozostało by jeszcze ustalić, czy róża zmiemia kolory?

Wawik, mój Westerland zmienia kolory Jestem coraz bardziej przekonana, że twoja róża to Westerland

W takim razie przypinam etykietę z nazwą do mojego krzewu

Zielono mi! 01:59, 05 lut 2012

Do góry
Czy na tym zdjęciu jest irga?

Ogrodnik mimo woli 01:57, 05 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
A to niebieskie to jest Przetacznik Veronika Christa&reg... ma takie fikuśne, seledynowe koguciki na czubku. Tu troszkę wyrazniej go widać... Zimuje, nieekspansywny, rozrasta się w takie kępy. Kolor kwatów przypomina kwaty lawendy, długo kwitnie

I kolejne chciejstwo do zeszytu. Aj, aj...
Masz rację Aniu, Ogrodowisko nie pomaga eliminować ilości roślin.
W cieniu - zacieniona 00:22, 05 lut 2012

Do góry
Miałam dzisiaj zbyt małe "cukry"
...i mogłam sobie pozwolić na "małe co nieco".
Dobranoc
Borówcowy raj 00:10, 05 lut 2012

Do góry
W cieniu - zacieniona 23:51, 04 lut 2012

Do góry
Ogrodnik mimo woli 23:50, 04 lut 2012

Do góry
A to niebieskie to jest Przetacznik Veronika Christa&reg... ma takie fikuśne, seledynowe koguciki na czubku. Tu troszkę wyrazniej go widać... Zimuje, nieekspansywny, rozrasta się w takie kępy. Kolor kwatów przypomina kwaty lawendy, długo kwitnie
W cieniu - zacieniona 23:50, 04 lut 2012

Do góry
Domowe budzą się obsypane kwiatami.
Skrzydłokwiat.
Mój przyszły ogród 23:36, 04 lut 2012

Do góry
Iwonko, brzoza może być w korze, oczywiście
Liście będa latać napewno na rabacie to one nie przeszkadzaja nawet bez kory, ale te z trawnika trzeba sprzątać ze wzgledu na trawę. Drobne liście sprzata się gorzej niz duże, niestety.
'Youngii' sa takie zwisające, raczej sie je sadzi pojedynczo, żeby podkreslić pokrój, we trzy zleją się i przesłonią to co pod nimi. Może brzozy pożyteczne 'Doorenbos'? Są wyższe, ale też nie ogromne, no i nie od razu takie duże będą. I te białe pnie...

(ale nie jestescie alergikami?)

a co do wisni to może byś zaznaczyła na planie gdzie masz to okno kuchenne albo i jakieś zdjecie zrobione przez okno dorzuciła?
tak na wyczucie to mi się wydaje, że jeżeli posadzisz tam wiśnie przy domu to z okna/okien zobaczysz głównie pień, ale może nie wyczuwam właściwie odległości i wysokości.
Hmm obejrzałam zdjęcia z Twojego wątku, może byłoby jednak widac korony, ale strasznie z bliska, jezeli już masz widziec te wiśnie to powinny rosnąć przy ogrodzeniu.

No i drzewa dodatkowo zacienią wnętrze domu. Przyjrzyj się w realu w którym miejscu powinno być coś ładnego i na jakiej wysokości, żeby było widoczne z okien? pomyślę nad tym...

jeżeli posadzisz brzozy to zajmą więcej miejsca niz świerki, ale z nawadnianiem i nawożeniem mozna cos sadzić pod nimi

jeżeli zdecydujesz się na ustawioną na skos ławeczkę pod pergolą, to w miejscu zaznaczonym strzałką można na rabacie bocznej zrobić wybrzuszenie i posadzić cos przyciągającego wzrok kształtem lub barwą, jakis mocny akcent:

ale trzeba tak wykombinować, żeby rabata nie przeszkadzała przy schodzeniu z tarasu
Mexico City 23:30, 04 lut 2012

Do góry
Tylko w stanie Durango wyrabiają pamiątki ze skorpionami.
Kret, krety - sposoby na kreta 23:27, 04 lut 2012

Do góry
U mnie na krety nie działają żadne gwizdawki, wiatraczki, kupione w marketach odstraszacze, tudzież karbid. Jedynym wyjściem jest złapanie kreta w pułapkę w rurki PCV.

W okresie wiosny, lata i jesieni można wypatrzyć kanały przemieszczania się kreta. Oglądałam kiedyś na Discovery program o kretach i jego żerowanie polega na budowaniu kanałów komunikacyjnych między jednym gniazdem a drugim. On wtedy biega bardzo szybko i taka pułapka to niezrównany chwyt, aby go złapać. Kret jest prawie ślepy i wpadając w taką pułapkę nie może wyjść dlatego, że na początku i na końcu takiej rurki są wygięte blaszki, które działają tylko w jedną stronę. Mój kot zawsze daje mi znak, kiedy kret jest w takiej pułapce. Zawsze staram się wywieźć kreta do lasu, jak najdalej od mojej działki, żeby już nigdy nie wrócił. Podobno krety mają niesamowity zmysł powracania do swoim wygrzebanych kanałów. Ja wywożę je na odległość ok. 5 km i mam nadzieję że te, które grzebią w mojej ziemi, nie są tymi samymi, które złapałam.
Czasami jestem bardzo załamana żerowaniem kreta. Tyle pracy wkładam w zakładanie nowych rabat, takich równiutkich, z obrzeżami trawnika i wtedy przychodzi ON i wszystko mi psuje.
Jedyne pocieszenie w tym, że gdzie kret, tam dobra ziemia.
O....! 23:26, 04 lut 2012

Do góry
marzena napisał(a)

...dzisiejsza 'poranna sarenka' uchwycona w ostatniej chwili z 20 m przez okno...niestety nie miałam aparatu w pogotowiu, a było ich kilka i bliżej...

Głód im doskwiera, to odwazniej do siedzib ludzkich podchodzą. A sianka jakiegoś przypadkiem nie masz? Sarny by się najadly, a Ty mialabyś super zdjęcia)
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 23:25, 04 lut 2012

Do góry
O matko..... faktycznie przechlapane.
Z jajkiem to tak bywa warto wtedy spróbowac przepiórcze. No ale reszta... ja bym ręce załamała

Szefowa, mówisz i masz

Ogródek Hanusi po zimie 23:24, 04 lut 2012

Do góry
Dziś wytargałam z piwnicy swoje hipki .....
Poszły w ruch doniczki,dobra ziemia,
1/2 godziny i było po sadzeniu!
Teraz czekam na efekt -
czy doczekam się kwiatków.
Wszak cebule własne
wyhodowane od niechcenia....
Ciekawe co mi wyjdzie z tego zapylenia?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies