Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi po zimie 19:10, 24 lis 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Z ciekawostek spacerowych:

Haniu, to miejsce kojarzy mi się z jakąś legendą, albo podaniem ludowym.

70 lat temu była tu restauracja, amfiteatr,tor saneczkowy i trasy narciarskie.Niestety ,restauracja spłonęła,amfiteatr po okresie mityngów komunistycznych rozebrano/częściowo ławki na ogniska/.a teren do dziś niezagospodarowany.Ale jest już projekt na budowę Centrum pielgrzymkowego,z noclegownią i salami spotkań.

A to ci dopiero historia.
Nie o takiej legendzie myślałam.
Wyobraźnia podpowiadała mi wydarzenia sprzed wieków, a to prawie teraźniejszość.
Dalie - Dahlia 19:02, 24 lis 2011

Do góry
A oto moje dalie ,mam ich 3 szt.
Ogródkowe perypetie:) 19:00, 24 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)

Gdzie są te gazony? Ja ich nie widzę
Można prosić o rysuneczek tego przedogródka i wymiary?

Gazony widoczne są tylko od strony sąsiada. to tylko umocnienie skarpy. Od góry są na równi z ziemią. Zrobię zdjęcie popołudniu i wkleję.

Teraz szybki rysunek przedogródka
.

Wracając do przedgródka: jak rozumiem obie skrzynki znajdują się na Twojej działce i muszą otwierać się na Twoją stronę lub od ulicy?
To właśnie tu 18:59, 24 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)

[A skoro podoba Ci się ten kolor, to mam jeszcze Veichenblau.

Czy ja dobrze widzę i to jest różana pergola, pod którą można przejść?
Nawet jak tak nie jest, to róże cudne i świetnie wyeksponowane. W jakiej odległości posadziłaś te krzewy?

Dobrze widzisz. Veichenblau rośnie przy różanej pergoli.
Możesz tam przejść swobodnie bez narażania się na ukłucie.
Przy każdym łuku posadzona jest róża. Nie wszystkie są pnące.
Rośnie tam między innymi :

'Alchymist'

'New Dawn'

'Mme Isaac Pereire'

Abraham Darby'

'Frühlingsduft'

Ogródek Goniak 18:54, 24 lis 2011

Do góry
Witaj Gosiu. Dziękuję za wizytę w moim wątku Przyznam się, że u Ciebie to ja bywam bardzo często, ale dotąd nie zrobiłam żadnego wpisu. Podziwiam w milczeniu i robię tak:
Ogród Dominiki 18:49, 24 lis 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)
Dominiko jakiś czas nie zaglądałam ale dziś nadrobiłam zaległości, powiem może wbrew wszystkim, ale rozumiem Cię ze chcesz się pozbyć dwóch brzózek, wyobrażasz je sobie pewnie jako wielkie drzewa
po za tym na dosadzenie tam trzeciej nie ma miejsca, też bym je przesadziła. Zresztą u siebie już jedną przesadziłam, niestety nie przeżyła tego, a była podobnej wielkości do Twoich. Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak szeroko rosną korzenie brzozy i jak płytko im szybciej to zrobisz tym lepiej bo trzeba będzie sporą cześć rabaty rozkopać.
Pomysł Danusi z wisienkami mi się podoba, ale coś czuję, że masz na to miejsce swój własny i wierzę ze będzie bardzo dobry.

Kasiu, dziękuję za zrozumienie. Jak ktoś nie doświadczył sprzątania śmieci z brzóz pospolitych, to nie rozumie, że jest to bardzo, bardzo uciążliwe wówczas, gdy liście nabijają się na cisy, bukszpany i inne nasadzenia. Brzozy pospolite są najpiękniejsze na....cudzych, ODLEGŁYCH, pustych działkach.
A jeśli chodzi o tę rabatkę do zmiany i ew. wsadzenie wisienek, muszę wziąć pod uwagę także ewentualną wymianę klona palmowego w najbliższym sąsiedztwie brzózek (pisałam o tym w poście wyżej do Gosi). Tak więc mam grubszy temat do przemyśleń...
Ogród zapachów u Jasi 18:31, 24 lis 2011

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Jasiu wybacz ,że Ci jeszcze ponudzę ale gdybyś mi konkretnie powiedziała jaki (nazwa) nawoz wieloskładnikowy stosujesz do piwonii krzewiastych i bardziej dokładnie termin jego stosowania-- była bym bardzo wdzięczna. Napatrzec się nie mogę na te piwonie no po prostu przepiękne.Za poprzednią odpowiedź bardzo dziękuję.

Wcale nie nudzisz Najczęściej stosuję polifoskę i tylko raz w sezonie, na wiosnę , gdy nawożę wszystkie pozostałe rośliny . Zastanawiam się kiedy to jest, chyba początek kwietnia (chociaż czytałam kiedyś ,że należy je nawozić dopiero po kwitnieniu ).
Może je nawozisz nadmiernie i często ? Tego nie lubią.
W tym roku posadziłam 2 nowe ( jedna to prezent kontrolowany, drugą sama kupiłam nie mogłam się jej oprzeć - biała i różowa).

Pozdrawiam Jasia
Ogród zapachów u Jasi 17:59, 24 lis 2011

Do góry
falcomm napisał(a)
są takie urocze i kwitną mimo przymrozków, u mnie też pozdrawiam oli

Rano wyglądają tak

a w południe tak

i jak ich nie lubić?
Pozdrawiam Jasia
O....! 17:55, 24 lis 2011

Do góry
no, nie zagościła zima, to był jej chwilowy pobyt tutaj...
jeżówka chyba chciałaby kwitnąć... ale nic z tego przecież nie będzie...

Paeonia - Piwonia 17:40, 24 lis 2011

Do góry
moje piwonie ... ale nie wiem, jaka to odmiana...

Mój mały raj na ziemi :) 17:38, 24 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Mniej więcej taki efekt mógłby być u Ciebie

obłędne ! po prostu przepiękne !!!
Pierogi, pierożki, kołduny....gotowane...pieczone....smażone.... 17:32, 24 lis 2011

Do góry
Ciasto jw. z dodatkiem drożdży rozmąconych w mleku.
Smażone w głębokim tłuszczu.
Winobluszcz trójklapowy 17:17, 24 lis 2011

Do góry
no, oczywiście, pięciolistkowy

a teraz mój jesienny- październikowy, trójklapowy...

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:15, 24 lis 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

świetnie wygląda domek zza choiny
Powojnik - Clematis 17:09, 24 lis 2011

Do góry
Tawułka - Astilbe 17:00, 24 lis 2011

Do góry
...i moje

Tawułka - Astilbe 15:47, 24 lis 2011

Do góry
moja tawułka ...

Lawenda - Lavandula 15:22, 24 lis 2011

Do góry

Świerk kłujący - Picea pungens 15:12, 24 lis 2011

Do góry
Poszukuję do mojej kompozycji pięknego niebieskiego iglaka, bardzo pasowałby mi waśnie świerk srebrny (kłujący) natomiast po Waszych wypowiedziach/doświadczeniach chyba jednak z niego zrezygnuję. A chodzi o dokładnie taki efekt jak na tym zdjęciu:

Mój ogród 14:18, 24 lis 2011

Do góry
EPODLAS napisał(a)

Czytaj Wasze wątki i dużo piszecie o przetworach na zimę. Ja mam warzywniak i nadprodukcję muszę zagospodarowć. Z nadwyżek włoszczyzny robię soloną włosczyznę na zimę. Moim zdaniem jest super. W zeszłym roku miałam ją do kwietnia.

Witam się !

I mam ogromną prośbę. Wstaw dokładny przepis ze zdjęciami w wątku "Ogrodowa Kuchnia" - proszę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies