Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 17:22, 28 lut 2022

Do góry

Ciężko mi uwiecznić tą łezkę,bo jest spora. Brakuje jeszcze kilku roślin,ale przed zimą nie zdążyłam ze wszystkim Czy myślicie, że czerwone berberysy łączone z lawendą będą tu dobrym pomysłem?
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 17:16, 28 lut 2022

Do góry

Wstawiam niechętnie to zdjęcie,bo mało co widać Roślinki małe i nawet jałowców płożących nie widać...ale już się zaopatrzyłam w nawozy
Ogród prawie wymarzony … 16:39, 28 lut 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dziś ukończyłam porządek przedwiosenny. Wszystkie trawy pościnane, krzewy przycięte czekam na wiosnę i działam dalej - poszerzam rabatę , przesadzam , rozsadzam i dosadzam.

Ale czyściutko. A te gniazda w kępach traw dla kogo>
W Gąszczu u Tess 16:18, 28 lut 2022

Do góry
Wiolu - dzięki za kciuki

Basiek - nutkajski to jedno z pierwszych drzew, jakie posadziłam w ogrodzie.
Tak wygląda w całej okazałości(choć wówczas był 10 lat młodszy, bo to mój początek na Ogrodowisku czyli 2012 rok, ale nie mogę teraz znaleźć późniejszego zdjęcia).

Ciągle pokazuję jego dolną partię, bo góra nie mieści się w kadrze

Asiu - dziękuję Tak, na cięcie seslerii już najwyższy czas.
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 16:05, 28 lut 2022

Do góry
Wstawię zdjęcie u Ciebie, mi łatwiej znaleźć
Akurat znalazłam z dwoma szkodnikami

Na kostce widać ziemię, po jakiejś roślince

Glina i zielsko 15:43, 28 lut 2022

Do góry
W nocy mróz a w dzień wiosna i słońce.
Obciełam hortki, ostatnie budleje i klonika flamingo.

Zapatyczkowałam limelight na sadzonki.

Róże Artemisy w pączkach a nawet już liście mają.

I nie wiem czy ciąć i jak ciąć. Wiem że to powinno być w czasie kwitnięcia forsycji .

Buczki, kaliny,klony i platany w pączkach.

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 15:35, 28 lut 2022

Do góry
Nie pamietam z jakiego to tematu, ale to zdjęcie z forum, więc chyba mogę wstawić.

Tutaj masz przykład, że bardzo ładnie wyglądają Miskanty i hortki w jednym rzędzie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:29, 28 lut 2022

Do góry
Upolowałem dzisiaj w cenie od 7-11 zł

I jeszcze nasionka

Choć z ociąganiem wydawałam te złotówki bo bankomaty nieczynne, a w bankach więcej jak 2 tysie dziennie nie wypłacają, kolejki dramat, ludzie na siebie wilkiem patrzą
Trudna sytuacja bo rachunki do płacenia, wypłaty, zamawianie towaru i dostawy nie wszystko się odbywa bezgotówkowo ...jak ktoś ma teraz wykonawców na budowie i nie ma gotówki to współczuję.
Ogród bez reguł 14:43, 28 lut 2022

Do góry
A tu napisali, że 14%

Crocus - krokus (szafran) 14:09, 28 lut 2022

Do góry
Krokusy to jedne z piękniejszych kwiatow - nadają sie też na wiosenno letnie obwódki - wiosna mamy kolor a katem piękne dwubarwne liscie - tylko ręce bolą od sadzenia
Ogród z fortepianem 14:06, 28 lut 2022

Do góry
A wracając do spraw ogrodowych
Przedwiośnie i coś co kocham:

Krokusowa obwódka tudzież krokusowa rzeka

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 14:01, 28 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Magnolia i ambrowiec z bukami i wiśnią to już będzie zbyt dużo dobrego na tą przestrzeń

Zrób plan reszty ogrodu w skali i wtedy będziesz mniej więcej wiedzieć, gdzie masz miejsce. Wyznacz rabaty i nie bój się wyjścia trochę bardziej na środek. Nie wszystkie rośliny muszą być pod płotem

Za wiśnią mogą być oczywiście te rośliny wymienione przez Ciebie. To świetna opcja

Ech ja szalona, niedoświadczona roślinomaniaczka mąż się ucieszy z kolejnego zadania Miejsca mam dużo po drugiej stronie ogrodu ale tam jest mało słońca a ambrowiec lubi słoneczko.
Te buki to chyba za szerokie namalowałam na projekcie, na metce pisze, że będą miały 1,5 m szerokości.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:24, 28 lut 2022

Do góry
Tess napisał(a)
Jak to dobrze, że do Ciebie wczoraj zajrzałam, Aniu.
Okryłam hortensje, a było aż -7 stopni.
Dziękuję
Tess cieszę się że pomogłam. u nas tak niskiej nie było , dzień jest słoneczny ale bardzo zimny, ostre mroźne powietrze i wiatr, pięknie to wygląda przez okno. Wyszłam na obchód i tak z pozycji żaby trochę podglądałam

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:20, 28 lut 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Anda odrobiłam zadanie domowe Poprosiłam męża o pomoc, niech chociaż tak się dołoży do prac ogrodowych i okazało się, że źle zmierzyłam rabatę, nie dodałam już istniejącej rabaty z bukami gapa ze mnie.

Rabata frontowa, 1 kratka = 1 m
Białe drzewko magnolia, bordowe buki, zielone - teoretycznie wiśnia tybetańska, piękna jest. Rzeczywiście jest miejsce tylko na jedną, teraz to widzę.

Super, jednak rysowanie w skali zawsze pomaga

Wiśnia tybetanska jest piękna. Zafunduj sobie w takim wypadku wielopniową. Będzie hitem w przedogródku. I nie sadź jej na środku, tylko na 1/3 długości rabaty. Tak będzie wyglądać lepiej dla oka

Magnolia będzie blisko okna. Nie będzie przeszkadzać w podziwianiu widoków? Zwłaszcza latem, jak będzie dobrze ulistniona? Parę gałązek może zaglądać do okna, ale nie za wiele
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:57, 28 lut 2022

Do góry
daredevil napisał(a)

Karola piękna wiosna u Ciebie czy to z poprzedniego roku he he he? u mnie krokusy jeszcze śpią.

Trawy też już skosiłam sierpem poszło lepiej niż sekatorem.

Pozdrawiam serdecznie

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:47, 28 lut 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Możesz posadzić magnolię koło schodów, ale pamiętaj o odpowiednich odległościach. Przy sadzeniu drzew i krzewów zawsze wyobrażaj je sobie w docelowych wysokościach i szerokościach.

Najlepiej by było, gdybyś zrobiła sobie ten plan na kartce w kratkę w skali 1:100. Wtedy lepiej "zobaczyłabyś" wszystkie wymiary rabat i drzew.

Anda odrobiłam zadanie domowe Poprosiłam męża o pomoc, niech chociaż tak się dołoży do prac ogrodowych i okazało się, że źle zmierzyłam rabatę, nie dodałam już istniejącej rabaty z bukami gapa ze mnie.

Rabata frontowa, 1 kratka = 1 m
Białe drzewko magnolia, bordowe buki, zielone - teoretycznie wiśnia tybetańska, piękna jest. Rzeczywiście jest miejsce tylko na jedną, teraz to widzę.
Droga do spełnienia 11:26, 28 lut 2022

Do góry
wiosna nieśmiało puka do drzwi
chociaż ranek powitał mnie -3 i śniegiem
no ale ostatni dzień lutego - więc ma jeszcze prawo i to w górach
nie ukrywam, że miałam nadzieję na ładniejsza pogodę...już jako że jutro 1 marca

ogródek po części wysprzątany do ścięcia zostały 4 największe miskanty, trawy carexy pościnałam hakonki też - może nic im nie bedzie

do posprzątania - lekkiego rabaty z fruwających traw i liści, trawnik do wygrabienia i nowa rabata do przekopania

zostawiam kilka kwiatuszków , na znak że wątek zyje

Magary Dramaty z Rabaty 10:35, 28 lut 2022

Do góry

a mnie wczoraj też na chwilę oderwało od rzeczywistości
Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 10:27, 28 lut 2022

Do góry
Witam się ponownie,

Za wcześnie się cieszyłam, znowu nas pokonała choroba, wszyscy po kolei.
Ale już w ostatnią sobotę zaczęliśmy naszą mała rewolucję.

Mąż zakupił nóż do ściągania darni i zaczęliśmy rozszerzać "rabatę", łatwo nie było ale nikt nie mówił że będzie

Oto efekty:

Oczywiście czeka nas jeszcze masa pracy i dalsze ściaganie darni i wyrównanie paska.
Dlatego proszę o pomoc

1. Na jaką szerokość wyciąć darń żeby ładnie wyglądało?
Przy ogrodzeniu będzie docelowo ekran z cisów. W tym pasku będą przesadzone klony, myślałam żeby za klonami posadzić miskanty które dopóki nie urosną cisy będą dawać przesłonę w okresie letnim. W przyszłości chciałabym dosadzić inne rośliny, ale zacząć muszę od szkieletu, ma to sens?

2. Co zrobić z paskami darni? Czy jak zostawię je w tym miejscu przekompostują się? Czy przykryć czymś? A może przesieść w inne miejsce? (Do kompostownika się nie zmieszczą)

W Dolinie Muminków 10:26, 28 lut 2022

Do góry
O a Ja zawsze lawende póżniej tnę - jak forsycja kończy kwitnąć. A może czas zmienić stare nawyki? U Nas od 3 dni przymrozki.
Ja dziś jestem w domku bo Syn ma wirusa jelitowego. Sprzatnełam taras. I cały czas myślę- czy przyciąć derenie, sadziłam je w tamtym roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies