Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród botaniczny w Powsinie 17:12, 15 lis 2011

Do góry
Katalpa (surmia, strączyniec)

Strąki katalpy

Przebarwione klony palmowe

Ogród botaniczny w Powsinie 17:11, 15 lis 2011

Do góry
Bardzo piękne zdjęcia roślin, dziękuję z ten wątek. Także jestem zdania o zaniedbaniu tego ogrodu. To wielka powierzchnia, kiedyś bywałam tam częściej, ale w sumie tego samego nie co w kółko fotografować, niewiele się tam dzieje.

Ostatnio byłam jesienią.

Powsin jesiennie

Aleja platanów

Kora platana

Miłorząb

Kora miłorzębu

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 17:07, 15 lis 2011

Do góry

posiada rozdziały: technologia prac ogrodniczych. Ogrody w pojemnikach. Ogrody stylowe. Ulubione kwiaty. W tym ostatnim rozdziale jest o różanecznikach ale również o fuksjach ,liliach wodnych, pierwiosnkach hortensjach, różach.......

Informacja o uprawie rh przygotowana przez Jana Ciepłuchę i przegląd niektorych gatunków.Podobne informacje na stronie www. cieplucha.com.pl

Wiele informacji jest również w prasie ogrodniczej. Pozdrawiam
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 16:56, 15 lis 2011

Do góry

Dobra książka w ktorej jest przegląd azalii i rododendronów dostosowanych do warunków panujących w Polsce. Podano strefy w jakich mogą rosnąc. Brak szczegółowych warunków uprawy gdyż książka jest przeznaczona informacjom również o innych roślinach ( drzewa,krzewy byliny). Do nabycia w księgarniach .Wydana przez Agencję Promocji Zieleni Sp.zo.o Związek Szkółkarzy Polskich ul Wokalna 4 , o2-787 Warszawa tel.22 6445025 http://www.polskierosliny.pl http://www.zszp.pl
e-mail prozielen@zszp.pl

Piękne ilustracje,potrzeby rh uprawa, pielęgnacja, rozmnażanie,kalendarz prac,odmiany. Książka nie uwzględnia warunków panujących w Polsce, więc nie każdą roślinę w niej przedstawioną można posadzic w naszych ogrodach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:56, 15 lis 2011

Do góry

Verbena Liliput - nie wiem czy to już tam są nasiona czy nie?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:54, 15 lis 2011

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:46, 15 lis 2011

Do góry
Pokażę, zapomniałam dziś zrobić zdjęcia, zrobiłam tylko liście w ogrodzie, ale jutro - obiecuję

Ogród Dominiki 16:45, 15 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
"Wytłumaczę się" z moich porównań. Twój ogród jest pięknie przemyślany, uporządkowany i jak do niego wchodzę to mam wrażenie stąpania po takim mocnym fundamencie roślinnym. Jakoś logicznie się po nim można przechadzać - może to zasługa zdjęć doskonałych? Ale nie tylko. Nie wiem jak to powiedzieć. Rośliny ze sobą się nie kłócą o miejsce i słońce. Są właściwie pielęgnowane. Można powiedzieć, że ten ogród to smak subtelny. Ale właśnie on jest bardzo mocny w odbiorze ale subtelny. I bardzo czytelny dla mnie (co jest zaletą, bo ja lubię jak przestrzeń ma formę). Pozdrawiam ciepło. Ewa

KOSMATKA - Luzula. Nie mam kosmatek. Ale już wiem, że posadzę np. luzula silvatica (olbrzymią), daje sobie radę pod prześwitującymi koronami drzew na skraju.

Dzięki Ewo za wyjaśnienie Twojego wcześniejszego wpisu, no i za wierne odwiedzanie mojego ogrodu Kosmatka rośnie mi nawet w pełnym cieniu. Jest bezproblemowa i w zimie "nie lata" po ogrodzie rozwiewana przez wiatr. Polecam!
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 16:33, 15 lis 2011

Do góry
Miło mi że Magja w swoim wątku wspomniała o moim ogrodzie i przytoczyła moje a właściwie znajomej ogrodniczki słowa dzięki którym przestałam miec poczucie wielkiej straty i mojej winy w sytuacji gdy któraś roślina jednak ,,padnie" z jakichkolwiek powodów.Oczywiście trzeba zawsze poznac wymagania roślin które chcemy posadzic i starac się je spełnic.

Wątek Magji jest bardzo pomocny dla wszystkich chcacych uprawiac rododendrony, właściwie nie trzeba już nigdzie szukac dodatkowych informacji, ale gdyby ktoś chciał miec książki o ich uprawie i napatrzec się na przepiękne fotografie to polecam te które posiadam.

Jest to malutka książeczka w cenie 16,50zł w której zawarte są wszystkie informacje dotyczące uprawy oraz przegląd odmian. Była do nabycia (nie wiem czy jest teraz) w księgarni internetowej www.dzialkowiec.com.pl

To pozycja która powinna byc jeszcze do nabycia w księgarniach szczególnie w Empikach.Cena 42zł. Omawia uprawę wszystkich roślin kwasolubnych, ma sporo pięknych fotografii i jedną wadę--brak alfabetycznego spisu roślin.
Ogród Dominiki 16:15, 15 lis 2011

Do góry
Domi napisał(a)

Kobieto, o której Ty musisz wstać, żeby takie cudnie klimatyczne fotki zrobić?
Piękne ujęcia, mistrzowskie oko jakbyś się jednak na boku ogrodniczych zajęć zdecydowała zrobić ogrodowiskowy kurs fotografowania z podstawowym wykładem na temat sprzętu, to ja będę pierwsza w kolejce do zapisów.
Ogród botaniczny w Powsinie 15:56, 15 lis 2011

Do góry
Mam zdjęcia z Powsina, z 2008 roku. Odwiedzam ten ogród raz, dwa razy do roku, ale wolę ogród botaniczny przy Łazienkach. Powsin, mimo pięknie wyrośniętych okazów drzew, jest zaniedbany, daleko mu do ogrodu botanicznego np. we Wrocławiu. Przyczyną jest zapewne brak pieniędzy na utrzymanie i rozwój ogrodu, ale też i ogród nie próbuje zarabiać, np. tak jak krakowski, prowadząc sprzedaż roślin, wyhodowanych u siebie.
Blyxa, zrobiłaś piękne zdjęcia pojedynczych roślin, ja dorzucę kilka moich starych, z widokami bardziej ogólnymi i grejpfrutami na końcu z oranżerii.

Powojnik - Clematis 15:55, 15 lis 2011

Do góry
Tak Haniu, kwiaty miał . żółte

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 15:52, 15 lis 2011

Do góry
Dziś pochmurno i smutno, więc trochę zdjęć autorstwa mojej córki z tegorocznych egzotycznych wakacji

Ogród Bogusława 14:08, 15 lis 2011

Do góry
Ogród Bogusława 14:07, 15 lis 2011

Do góry
TAKI NOWY CZUBEK NIE UROŚNIE W ZWYŻ
Dwa czerwone dęby 13:51, 15 lis 2011

Do góry
EPODLAS napisał(a)

Turzyca 'Evergold' to mój ostatni zakup , chyba . Świeciła wśród bylin , jeszcze w ogrodniczych można coś ciekawego wypatrzeć .

U mnie w ogrodniczym też wyprzedaż i są trawy. Nie za późno? odważyć się i kupić?

Bożenko też miałam wątpliwości , ale skusiłam się .
Mój mały raj na ziemi :) 13:40, 15 lis 2011

Do góry
Ewo, ta rabata z hortensją tylko do małego liftingu na wiosnę coś mi w niej nie pasuje..... muszę dac więcej żurawek czerwonych, pomyslec co z trzmielinką, usunąc trawę.... brak mi tam większego (wyższego) punktu, brak różnorosności zieleni....

a co masz na myśli pisząc cienkie bambusowe?
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 13:20, 15 lis 2011

Do góry
profus napisał(a)

Mówcie mi krecik, ale gdzie ta wiśnia?!

Na rabacie frontowej - centralnie. Tu ją widać:

Witam, ja w kwestii innej. pewnie przyjdzie pora po nasadzeniach na to spojrzeć. Ale te drewniane bordery i żwirek, i kora - oczopląs doskonały . Widziałam też jakieś kamyczki powtykane od strony ogrodzenia, fundamentu.... . Trzeba uprościć, czyli wyrzucić.
Ogród w Alei Lipowej... 12:53, 15 lis 2011

Do góry

Justi już to pewnie czytałaś z tysiąc razy, ale muszę to napisać- ta kula jest boska! ja też taką chcę!!!
Pozdrawiam serdecznie
Cały rok w ogrodzie 12:17, 15 lis 2011

Do góry
Zmrożone róże........

Ballerina

Rose de Resht

Barcarola

Arthur Bell

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies