Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:36, 30 mar 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Trawa niedźwiedzia poszła u mnie aut...nie sprawdziła się.

Seslerie mam tylko skalną..jesiennej nie posiadam. Ale też mi się wydaje, że jesienna będzie za wysoka.

No i u mnie zdecydowanie lepiej zimuje Frosted Curls...Końców wiosną obcinam i dalej daje czadu. Stipa jednak kaprysna...choć też piekna. Mam i te i te...

Dzięki Magda Czytam, oglądam tę selserię u Ciebie i innych i coraz większą mam na nią ochotę. Myślę ze to bedzie dobry wybór Nie będzie zbytnio konkurowac urodą z żurawkami ?
Kusisz tym Frosted Curlsem Zdecydowałam, że kupię i carexa i stipę. Stipa pójdzie do lawendy a carexa będę sobie obserwować w innym miejscu i ocenię, czy się nada
Życie w wiejskim ogrodzie 19:47, 30 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Przemku, gratulacje na 400
Róże piękne kupiłeś, będą cieszyć oczyTwoja stipa bardzo już rozrośnięta, nie to co moja

Dziękuję Agnieszko

Dzisiaj posadziłem róże po powrocie z pracy Padał deszcz ze śniegiem, przemokłem do suchej nitki ale dałem radę Stipa rośnie u mnie w oczach Musze wpaść do Ciebie i obejrzeć jak Twoja wygląda
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 19:23, 30 mar 2015

Do góry
Z delikatnych trawek dałabym też stipa tirsa - ostnicę o dłuższych źdźbłach lub śmiałka darniowego
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 19:13, 30 mar 2015

Do góry
Posadziłam dziś otrzymane od Any patyki Pinky Vinky i Limelight.
Ana dziękuję bardzo.
Mam nadzieję, że chociaż po jednej się przyjmie i będę miała "dzieci" jednych z najpiękniejszych hortensji w Polsce

Werbenka nadal słabo, nie wiem czy coś z tego będzie.
Stipa też jakoś stanęła, ale po Świętach ją rozsadzę i może będzie lepiej.

Ogród na górce w zakolu wiślanym 18:31, 30 mar 2015

Do góry
Stipa trochę stoi w miejscu, ale rośnie
Ogród u stóp klasztoru 15:29, 30 mar 2015

Do góry
Jak piszesz, że tak się rozsiewa, to zobaczym co wygra u mnie kocimiętka czy stipa?
Z różą jeszcze Ci podsunę taką, na zapas, jakby co - Chandos Beauty.
Działka wkoło Lubczyka :) 13:32, 30 mar 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ja z patyczków nie ukorzeniłam w zeszłym roku ani jednej sztuki .
W tym roku mam jakieś 100 patyków ,część w wodzie część w gruncie ,zobaczymy co będzie ,ale na jakiś wielki sukces nie liczę .

Za to z gałĄzek które przysypałam ziemią w zeszłym roku będę miała kilka Limek i kilka Anabelek i dwie Vanilki.
Ten sposób dla mnie najlepszy .

A jak Kasiu stipa ,rośnie ?
Moja ma już nawet 5 zdziebełek (ty zaraz pewnie napiszesz że Twoja ma 10 )

No to ładnie udało Ci się ukorzenić hortek! Nie ważne jakim sposobem, najważniejsze że z sukcesem
A moja stipa po przepikowaniu jakoś wolnej rośnie zobaczy, co z tego będzie słoneczka by się więcej przydało
Życie w wiejskim ogrodzie 13:12, 30 mar 2015

Do góry
Przemku, gratulacje na 400
Róże piękne kupiłeś, będą cieszyć oczyTwoja stipa bardzo już rozrośnięta, nie to co moja
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 13:04, 30 mar 2015

Do góry
Trawa niedźwiedzia poszła u mnie aut...nie sprawdziła się.

Seslerie mam tylko skalną..jesiennej nie posiadam. Ale też mi się wydaje, że jesienna będzie za wysoka.

No i u mnie zdecydowanie lepiej zimuje Frosted Curls...Końców wiosną obcinam i dalej daje czadu. Stipa jednak kaprysna...choć też piekna. Mam i te i te...
Działka wkoło Lubczyka :) 10:54, 30 mar 2015

Do góry
Ja z patyczków nie ukorzeniłam w zeszłym roku ani jednej sztuki .
W tym roku mam jakieś 100 patyków ,część w wodzie część w gruncie ,zobaczymy co będzie ,ale na jakiś wielki sukces nie liczę .

Za to z gałĄzek które przysypałam ziemią w zeszłym roku będę miała kilka Limek i kilka Anabelek i dwie Vanilki.
Ten sposób dla mnie najlepszy .

A jak Kasiu stipa ,rośnie ?
Moja ma już nawet 5 zdziebełek (ty zaraz pewnie napiszesz że Twoja ma 10 )
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 00:54, 30 mar 2015

Do góry
Siewki pomidorów- już najwyższa pora żeby je posadzić ale jeszcze chwilę muszą zaczekać. A papryka dopiero wschodzi

A to pozostałości lewkonii. Reszta powyrywana przez młodzież na 18 stce syna.

Popikowana stipa, jęczmień grzywiasty i cleome.

Asi ogródek pod świerkami 23:09, 29 mar 2015

Do góry
Wow ale konkretne pomysły dziękuję Sebek teraz mam nad czym myśleć i wybierać . Podoba mi się pomysł z variegatusem i hostami. Nawet mam kilka kłączy funki alba pica tylko kiedy je będzie widać. Chyba kupię większe. Wogóle chyba wsyztsko wcielę w życie. . Myślę, że derenie będą tylko ile ? i Ile berbrysów? bordowe i zielone?A z traw chyba stipa cieniutka co?
Na rabacie z hortensjami pod nimi żurawka georgia albo berry a pod kosodrzewiną pienną rzozplenica hameln i rozchodnik różowy.
Kosolkowa Pasja 22:43, 29 mar 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ola, no to mnie zagięłaś Sprawdzałam i ja wysiewałam nasiona podpisane jako ostnica piórkowa, ale dałabym sobie rękę uciąć, że na zdjęciu opakowania była stipa właśnie A że "wójek Google" nie rozróżnia stipy i ostnicy to myślałam, że to jedno i to samo.
Widzę, że robota u Was idzie pełną parą. Róże, powojniki, trawy - nie mogę się doczekać letnich zdjęć z Twojego ogrodu.

Ciągle czegoś nowego sie człowiek dowiaduje I już myslisz ze coś wiesz, ze bogatsza w doświadczenie, a za chwilę BACH - i na nowo trza zapamiętywać
Ja też sie nie mogę doczekac, bo dopiero się okaże co i jak I ile błędów i co do poprawy Nie, no trochę sie droczę, bo czymś chyba oko nacieszę
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:42, 29 mar 2015

Do góry
U mnie zimy prawie nie było, zresztą jak wszędzie, a frosted curls przemarzła mi do linii okrycia, musiałam poprzycinać końce, bo całe zaschłe były. Też uważam, że lepsza stipa będzie. No i też lubi suche, lekkie podłoże jak lawenda
A z lawendą i jej odmianami to ciężka sprawa. Moja teściowa ma taką, co jest zwarty, mały kraczek, a kwiatostany są wysoko nad nim. Bardzo zjawiskowo to wygląda. Kwitnie 2x w sezonie. Ja z kolei mam taką odmianę, która kwitnie na krótszych łodygach, kwiaty są prawie w krzaczku, ale za to niemal przez cały sezon. No i moja dość dobrze odbija przy cięciu ze zdrewniałych łodyg, a ścięte zasuszone kwiaty są b. trwałe. Niestety nie znam nazw, ale lawenda lawendzie nie równa == oto mi chodziło

Asi ogródek pod świerkami 22:39, 29 mar 2015

Do góry
Witaj Dziękuję za podczytywanie i wpis

Jak patrzę na tą rabatę to nasuwa mi się kilka pomysłów Za rh możesz posadzić miskanty Variegatus - coś musi rozjaśnić to miejsce
Podsadzic możesz je tojeścią rozesłaną albo biało obrzeżonymi hostami

Patrząc ana pory roku nie mamy tu gwiazd na lato - dlatego możesz posadzić po lewej albo hortensje bukietowe albo derenie Aurea - Elegantissima nie, bo z Variegatusami będzie zbyt pstrokato...
Przed nimi mogą być trawy, by złagodzić tą rabatę Najlepiej coś zwiewnego - jak stipa czy carex Frosted Curls lub Amazon Mist

We wrzosowisku możesz wsadzić kolumnowe berberysy, by dały drugie piętro

Między hortensjami pod domem możesz posadzić po całości runiankę - da świetny, całoroczny efekt
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:30, 29 mar 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Reniu nie wiem czy czytałaś u mnie ostatnio, powiedziałam to samo zdanie o ostnicy i stipie Kupiłam ostnice myśląc że to stipa a dziewczyny mi pisały że to nie stipa

Ostnica - po polsku
Stipa - po łacinie

Ostnica = Stipie liczy kilkaset gatunków

Ta ładna ostnica=stipa nazywa się Pony Tails czyli Stipa tenuissima
Kosolkowa Pasja 22:27, 29 mar 2015

Do góry
Ola, no to mnie zagięłaś Sprawdzałam i ja wysiewałam nasiona podpisane jako ostnica piórkowa, ale dałabym sobie rękę uciąć, że na zdjęciu opakowania była stipa właśnie A że "wójek Google" nie rozróżnia stipy i ostnicy to myślałam, że to jedno i to samo.
Widzę, że robota u Was idzie pełną parą. Róże, powojniki, trawy - nie mogę się doczekać letnich zdjęć z Twojego ogrodu.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:17, 29 mar 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Reniu nie wiem czy czytałaś u mnie ostatnio, powiedziałam to samo zdanie o ostnicy i stipie Kupiłam ostnice myśląc że to stipa a dziewczyny mi pisały że to nie stipa

Ach, te niuanse... Wszystkiemu winien "wójek Google", bo traktuje oba słowa jak synonimy. Ja wysiewałam ostnicę pórkową, ale na zdjęciu opakowania chyba stipa była
Olu, podczytuje Twój wątek, oglądam, ale widać zbyt mało go zgłębiam, bo akurat to mi umknęło.

Siewki zachwycające,groszek chyba zakwitnie jeszcze przed wysadzeniem ?
Muszę zrobić zbliżenie moim storczykom,fajnie wyszedł ten lew fruwający

Wiosna u Ciebie dużo bardziej zaawansowana niż u nas

Czy groszek zakwitnie przed wysadzeniem? Nie mam pojęcia. Pierwszy raz wysiałam. W ubiegłym roku siałam groszek szerokolistny, ale prosto do gruntu. Na razie go uszczykuje żeby się rozkrzewiał. Ale mam plan wysiać też do gruntu dla porównania, czy w ogóle warto sobie głowę domowym wysiewem zawracać.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa

Zaglądałam już tam Dzięki.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:04, 29 mar 2015

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:51, 29 mar 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

To ja zgłupiałam całkiem... Myślałam, że ostnica i stipa to jedno i to samo.
Ja się zastanawiam, czy to nie jakiś owies zielony czy cos w tym stylu, bo nasiona mi własnie owies przypominały...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies