Witam wszystkich forumowiczów raz jeszcze. Sledzę różne wątki na forum już prawie od trzech lat. W końcu odważyłam się poprosić Was o pomoc. Mamy z mężem działeczkę rekreacyjną z domkiem drewnianym w okolicy pól i lasów. Z biegiem czasu ten domek staje sie naszym domem, gdyż spędzamy w nim ok 8 miesięcy w roku

Zachłyśnięci naszym szczęściem sadziliśmy szybko i dużo roślin aby stworzyć trochę intymności gdyż zasiedlaliśmy teren jako pierwsi

Od początku mieliśmy spore kłopoty z wyborem roślin oraz zaplanowaniem przestrzeni w ogóle.
To nasze pierwsze w życiu doświadczenie z posiadaniem ogrodu więc korzystaliśmy z wielu źródeł wiedzy na ten temat. Szczególnie upodobałam sobie forum Ogrodowiska, czerpiąc od Was wiele inspiracji, korzystając z porad i doświadczeń. Efekty naszej pracy cieszą nas bardzo, ale jest ciągle niedosyt. Rośliny podrosły, jednak naszym zdaniem stwarzają wrażenie chaosu.
Prośba do Was jest następująca: pomóżcie proszę okiełznać rabatę przy wejsciu oraz dwie pozostałe w głębi działki.
Postaram się wkleić zdjęcia z tego roku i będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Może na bazie roślin, które już są da się coś przesadzić aby lepiej wyglądało

Rabata przy wejściu ma kształt lezki ograniczonej kamieniami. Ziemia jest raczej piaszczysta, lekka, przepuszczalna. Miejsce to jest w pełnym słońcu. Najbardziej podobają mi się rabaty angielskie i podobną chciałabym stworzyć u siebie. Mogą pojawić się również trawy ozdobne bo zakochaliśmy się w nich ostatnio. Dołączam także zdjęcie trawiastej rabatki stworzonej przez męża

Z tej najbardziej jesteśmy zadowoleni. Kolejna rabata z boku domu jest w półcieniu od strony północno-zachodniej.
Nawieżliśmy tam czarną ziemię. Posadzone są tam funkie, żurawki, różaneczniki, hortensje oraz pęcherznica Lady in red oraz tawuła. Ostania rabatka przy domku gospodarczym to hortensje, szałwia, nachyłki. Słońce jest w tym miejscu dość długo w ciągu dnia. Mam nadzieję, że zdjęcia wkleją się poprawnie

Z niecierpliwością będę czekała na Wasze wszelkie pomysły, za które już teraz dziękuję

Pozdrawiam. Gośka