Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 11:26, 22 lut 2015

Dziewczyny pomocy. Nie wiem co się dzieje- szałwia której wschody pokazywałam wczoraj- dzisiaj zobaczyłam że prawie cała więdnie i zamiera. Nie wiem co mam zrobić czy w ogóle da się cokolwiek jeszcze zrobić żeby chociaż te które jeszcze nie padły sie zachowały. Jak padnie tylko szałwia to jeszcze kupię nasiona i drugi raz wysieję bo szybko wschodzi ale szkoda by mi było innych roślin. POMOCY !!! czy to jakaś zgorzel siewek ? ale co z tym zrobić teraz?
Aneta1309 11:31, 22 lut 2015

Gosiu szkółkę masz zacną strach pomyśleć co się będzie działo w przyszłym sezonie nasiona stipy kupowałaś czy miałaś swoje?
Gocha 12:04, 22 lut 2015

Aneta1309 napisał(a)
Gosiu szkółkę masz zacną strach pomyśleć co się będzie działo w przyszłym sezonie nasiona stipy kupowałaś czy miałaś swoje?

Anetko fajnie że się pojawiłaś po przerwie. Stipę kupiłam- nie miałam swoich nasionek bo i stipy nie miałam posadzonej w tamtym roku, Jeżeli dalsze siewki mi nie padną to mam zamiar ja sadzić w tym roku na nowej rabacie.
jankosia 12:27, 22 lut 2015

Gocha napisał(a)
Dziewczyny pomocy. Nie wiem co się dzieje- szałwia której wschody pokazywałam wczoraj- dzisiaj zobaczyłam że prawie cała więdnie i zamiera. Nie wiem co mam zrobić czy w ogóle da się cokolwiek jeszcze zrobić żeby chociaż te które jeszcze nie padły sie zachowały. Jak padnie tylko szałwia to jeszcze kupię nasiona i drugi raz wysieję bo szybko wschodzi ale szkoda by mi było innych roślin. POMOCY !!! czy to jakaś zgorzel siewek ? ale co z tym zrobić teraz?

A jesteś pewna że ona więdnie? Może się wyciągnęła do światła i nie móc utrzymać się na cienkiej nodze po prostu klapnęła? Na tą szałwię to chyba troszkę wcześnie na siew. Możesz zawsze przecież wysiać kolejną partię. Możesz też spróbować przepikować i zasypać ziemią niemal pod same liścienie. Może na kilku sztukach na razie? Ja bym tak zrobiła na twoim miejscu. Chociaż no nie widzę jak to wygląda. U mnie za to poziomki stoją w miejscu- jak wzeszły tak stoją lenie jedne.
Będzie dobrze
Aneta1309 12:27, 22 lut 2015

Ja też nie mam stipy u siebie a trawek w tym roku muszę sporo dosadzić, chyba się zgapiłam jak myślisz da radę jeszcze je wysiać?
Gocha 16:01, 22 lut 2015

jankosia napisał(a)

A jesteś pewna że ona więdnie? Może się wyciągnęła do światła i nie móc utrzymać się na cienkiej nodze po prostu klapnęła? Na tą szałwię to chyba troszkę wcześnie na siew. Możesz zawsze przecież wysiać kolejną partię. Możesz też spróbować przepikować i zasypać ziemią niemal pod same liścienie. Może na kilku sztukach na razie? Ja bym tak zrobiła na twoim miejscu. Chociaż no nie widzę jak to wygląda. U mnie za to poziomki stoją w miejscu- jak wzeszły tak stoją lenie jedne.
Będzie dobrze

Monika to raczej nie z wyciągnięcia padła ta szałwia bo parę sztuk takich wyższych sie trzyma. Ale masz rację i ja tak myślę , że ją to akurat nie ma co się przejmować, najwyżej wysieje drugi raz. Albo jak mi się chociaż pare utrzyma to i tak wystarczy. Byleby innych mi tak nie zaatakowało.
Gocha 16:01, 22 lut 2015

Aneta1309 napisał(a)
Ja też nie mam stipy u siebie a trawek w tym roku muszę sporo dosadzić, chyba się zgapiłam jak myślisz da radę jeszcze je wysiać?

Anetko ja myślę , że jeszcze można posiać. Ja bym jeszcze siała. Ta stipa to chyba we wszystkich ogrodach będzie rosła
Gocha 18:03, 22 lut 2015

U mnie krokusy dopiero pare łebków wychyliły

Gocha 18:06, 22 lut 2015

Tulipany

Czosnek
Gocha 18:14, 22 lut 2015

Te rośliny mam na części warzywnej
machonia- prawda , że piękna nawet pod koniec zimy

I bukszpan- duży i wiekowy- przejęłam od teściów

i tuja już sadzona przeze mnie