To dobra wiadomośc. Zrobilam 9 sadzonek a potrzebuje 14/15. Albo dokupie albo poczekam aż podrosną i znów podzielę.
Chce je wsadzić pod tujkami przy ścieżce z tarasu do ogrodu głównego.
Włóknina jest sprzed ogrodowiska.
Nie krzyczcie - wyjme jak tylko pogoda pozwoli.
Kasiu kiedyś się zajmowałam lotosami od nasiona. Nakupilam.nasion akwarium dosyć spore. Doszłam z nasiona do takiego korzonka, ale później jakaś pleśń się wdała i po hodowli.
Miałaś wyjątkowe szczęście,że z takiego badylka zakwitły lotosy.
U nas to jednak nie ta strefa do uprawy lotosów. U ciebie ciepłej..szkoda, że nie wyciągnęłam krzaka lotosu i nie dałaś do wiadra aby przezimował. Tutaj na Ogrodowisku jest dosyć dobrze opisana hodowla lotosów. Jest wątek trzeba poszukać.
Kasiu u ciebie to już wczesna wiosną. U nas jeszcze dolaleko aby obserwować zwiastuny wiosny. Pogoda u nas tragiczna wiatr taki, że głowę urywa. Łamie drzewa o dużych pniach strach jechać samochodem.
Dzięki, że się odezwałaś. Czy zdrowie dopisuje? U nas trzykrotne szczepienie i odstukac w bliższej i dalszej rodzinie zarazy nie było. Covid zaczyna odpuszczać oby tak się stało na zawsze.
Kasiu czekam wiosny. Zapowiada się u nas lepsza pogoda od czwartku. Do tej pory ciągle lało, szaro i ponuro.
Kasiu oby był tylko spokój.
Pomysł na zastosowanie paproci. Kwietnik z pnia starej tui, wyłamanej przez majowy śnieg. Wg zdjęć nie w 1997, lecz w 1999r. Kora zdjęta tego samego dnia, schodziła idealnie. Paprocie w doniczkach produkcyjnych włożone w przytwierdzone do konarów koszyki wiklinowe. Z koszyków zostały wymontowane uchwyty, żeby te doniczki się zmieściły.
Jolu, nie wiem, nie pamietam, wiem ze chyba jesienia na ten temat rozmawialysmy. Po tej rozmowie dokupilam jeszcze dwie skrzynki tych cudnosci. Porobilam gestsze kepy chca efektu ,,odrazu,,
Powiem z praktyki, że korzenie tui tak wyjałowiły glebę, że odradzam tyle nasadzeń, to uschnie, a jak wyciapiesz duże doły to tuje mogą się przewrócić.
Hortensje bedą miały za mało wilgoci, chyba że zamontujesz tam linię kroplującą. Może same derenie ale czy tawułki? one lubią wilgoći dużo