Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:22, 21 lut 2022

Do góry
Kiedyś Iza Ursa, taki obrazek wrzuciła, podobnie mnie rozbawił, a może nie każdy pamięta

Kasiu-Mrokasiu, no sorki za zaśmiecanie, ale jakoś po bandzie poszłam
Mazurskie klimaty Małgorzaty 22:48, 21 lut 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)

Ale cudo, piękny kształt ma
Nie myślałam, że jeszcze coś takiego jak giełdy staroci funkcjonuje w czasach olx i innych portali, muszę się rozejrzeć
Ptasi gaj 22:34, 21 lut 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Byłam dzisiaj w Achon i kupiłam trochę roślin mikrusow, ale trudno za rok będą ładne sadzonki.
Jutro wsadzę do doniczek.

Jeżówki ,- 4 szt
Miskant - 2 szt
Trzeslics - 3 szt

Na patrz a ja właśnie anulowałam zamówienie
Ela jak te sadzonki wyglądają? Pokaż przed sadzeniem proszę
Ogrodowe wariacje 22:31, 21 lut 2022

Do góry
Mniejsza Większa przed i po
Glina i zielsko 20:49, 21 lut 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Będą rosły hosty, to są niezawodne byliny, można dzielić je w sezonie nawet i dwa-trzy razy.

To dobra wiadomośc. Zrobilam 9 sadzonek a potrzebuje 14/15. Albo dokupie albo poczekam aż podrosną i znów podzielę.
Chce je wsadzić pod tujkami przy ścieżce z tarasu do ogrodu głównego.

Włóknina jest sprzed ogrodowiska.
Nie krzyczcie - wyjme jak tylko pogoda pozwoli.

Bawarka 20:09, 21 lut 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Tak wygladal korzen mojego lotosu w chwili zakupu

Kasiu kiedyś się zajmowałam lotosami od nasiona. Nakupilam.nasion akwarium dosyć spore. Doszłam z nasiona do takiego korzonka, ale później jakaś pleśń się wdała i po hodowli.
Miałaś wyjątkowe szczęście,że z takiego badylka zakwitły lotosy.

U nas to jednak nie ta strefa do uprawy lotosów. U ciebie ciepłej..szkoda, że nie wyciągnęłam krzaka lotosu i nie dałaś do wiadra aby przezimował. Tutaj na Ogrodowisku jest dosyć dobrze opisana hodowla lotosów. Jest wątek trzeba poszukać.

Kasiu u ciebie to już wczesna wiosną. U nas jeszcze dolaleko aby obserwować zwiastuny wiosny. Pogoda u nas tragiczna wiatr taki, że głowę urywa. Łamie drzewa o dużych pniach strach jechać samochodem.

Dzięki, że się odezwałaś. Czy zdrowie dopisuje? U nas trzykrotne szczepienie i odstukac w bliższej i dalszej rodzinie zarazy nie było. Covid zaczyna odpuszczać oby tak się stało na zawsze.

Kasiu czekam wiosny. Zapowiada się u nas lepsza pogoda od czwartku. Do tej pory ciągle lało, szaro i ponuro.
Kasiu oby był tylko spokój.

Pozdrawiam
Bawarka 20:07, 21 lut 2022

Do góry
Kolejne wiosenne...

Bawarka 19:55, 21 lut 2022

Do góry

Bawarka 19:55, 21 lut 2022

Do góry

Bawarka 19:53, 21 lut 2022

Do góry

Bawarka 19:52, 21 lut 2022

Do góry
W taki wieczor jak dzisiaj, gdy wiatr w kominie hula, chetnie powracam do ...
Zabijcie mnie, przeciez ja Was moim lotosem zanudze

Teraz to moje ulubone miejsce w ogrodzie...

Moja codzienność - ogród Oli 19:51, 21 lut 2022

Do góry

Chodzi o te dwa zdjęcia
Moja codzienność - ogród Oli 19:49, 21 lut 2022

Do góry
Kwiaty domowe w donicach 19:48, 21 lut 2022

Do góry
AlinaP napisał(a)
Pomysł na zastosowanie paproci. Kwietnik z pnia starej tui, wyłamanej przez majowy śnieg. Wg zdjęć nie w 1997, lecz w 1999r. Kora zdjęta tego samego dnia, schodziła idealnie. Paprocie w doniczkach produkcyjnych włożone w przytwierdzone do konarów koszyki wiklinowe. Z koszyków zostały wymontowane uchwyty, żeby te doniczki się zmieściły.

Bardzo ładne paprocie
Kwiaty domowe w donicach 19:41, 21 lut 2022

Do góry
Pomysł na zastosowanie paproci. Kwietnik z pnia starej tui, wyłamanej przez majowy śnieg. Wg zdjęć nie w 1997, lecz w 1999r. Kora zdjęta tego samego dnia, schodziła idealnie. Paprocie w doniczkach produkcyjnych włożone w przytwierdzone do konarów koszyki wiklinowe. Z koszyków zostały wymontowane uchwyty, żeby te doniczki się zmieściły.

Bawarka 19:37, 21 lut 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Ile lat mają twoje cyklameny? Może już kiedyś pytałam ale nie pamiętam. Moje na razie małe.

Jolu, nie wiem, nie pamietam, wiem ze chyba jesienia na ten temat rozmawialysmy. Po tej rozmowie dokupilam jeszcze dwie skrzynki tych cudnosci. Porobilam gestsze kepy chca efektu ,,odrazu,,
Ptasi gaj 19:17, 21 lut 2022

Do góry
Byłam dzisiaj w Achon i kupiłam trochę roślin mikrusow, ale trudno za rok będą ładne sadzonki.
Jutro wsadzę do doniczek.

Jeżówki ,- 4 szt
Miskant - 2 szt
Trzeslics - 3 szt

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:07, 21 lut 2022

Do góry
Madziakmadziak napisał(a)
Cześć,

W tym roku postanowiłam tak naprawdę zadbać o nasz ogród, który prowadzę (raczej nieudolnie i chaotycznie) od 3 lat. Teraz skupiam się na zdobyciu konkretnej wiedzy, aby ogród w końcu wyglądał pięknie okrągły rok. Mam 3 rabaty, które chciałabym zmodyfikować, jeżeli to możliwe - z Waszą pomocą
Przejrzałam ten wątek od początku (oraz kilka innych), zaczerpnęłam trochę inspiracji i oto co udało mi się stworzyć na jednej z nich.

Rabata przy bramie, słońce zagląda tu raczej po południu. W tym momencie rośnie tu barwinek oraz kilka host - te rośliny przesadzę w inne miejsce. Gdzieś w innym wątku znalazłam sugestię Pani Danusi odnośnie nasadzeń pod starymi tujami, gołymi od dołu.

Z tyłu 2 derenie Ivory Halo, przed nimi na środku rabaty hortensja bukietowa Limelight lub Silver Dollar a na obwódce tawułka astilbe. W zasadzie to połączenie mi się podoba, ale może ktoś miałby jeszcze jakieś propozycje, co mogłabym posadzić na obrzeże rabaty zamiast tawułki? Czy tuje należałoby jeszcze troszeczkę 'podgolić', aby dać przestrzeń dereniom?
Zastanawiam się też czy jedna hortensja wystarczy, czy powinnam coś jeszcze dosadzić po bokach? Czy są jakieś trawy, które wpasowałyby się w tę przestrzeń?

A może ktoś mógłby zaproponować zupełnie inną aranżacje tej rabaty?
Myślałam nad wycięciem tuj i posadzeniem drzewa np. magnolii, ale nie wiem czy to ma sens?

Będę wdzięczna za Wasze rady!
Magda

ps. Ogrodowisko jest moim odkryciem roku - kopalnia rzetelnej wiedzy! Żałuje tylko, że tak późno tu trafiłam

Powiem z praktyki, że korzenie tui tak wyjałowiły glebę, że odradzam tyle nasadzeń, to uschnie, a jak wyciapiesz duże doły to tuje mogą się przewrócić.

Hortensje bedą miały za mało wilgoci, chyba że zamontujesz tam linię kroplującą. Może same derenie ale czy tawułki? one lubią wilgoći dużo
Ogród z uśmiechem 19:03, 21 lut 2022

Do góry
I takie różności pokazujące, że wiosna zbliża się naprawdę dużymi krokami :

Ogród z uśmiechem 19:01, 21 lut 2022

Do góry
Ciemierniki w różnym stadium:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies