Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród 19:14, 08 lut 2012

Do góry
Na mojej skarpie mam kilka host. Nie są to jakieś wyjątkowe okazy, no ale są. Zadziwiająco rosną tam dobrze - jest półcień a i kompostu na dobry start im nie żałowałam. W zeszłym roku dosadziłam kilka maluchów. Problem w tym, że jak każdy początkujący ogrodnik nie przywiązywałam znaczenia do nazewnictwa. Funkia to funkia. Teraz to się zmieniło. Właściwie to rozpoznane mam tylko dwie.
Te rozpoznane to: Halcyon . Tu ona z nieznaną mi hostą. Może mi ktoś podpowie.

Tu " Halcyon" kwitnaca.

Ładna hosta, niestety nn

"Grat Expectations" jeszcze nieduża

I jeszcze jedna nieznana, kupiona w Biedronce, zapowiada się że będzie miała duże liście

Przypomniałam sobie że z rozpoznanych mam Golden Tiarę, ale nie mam jej zdjęcia.
Może ktoś rozpozna jakąś moją hostę? Z góry dziękuję.
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 18:50, 08 lut 2012

Do góry
Rokitnika też mam i potwierdzam, że odrosty ma paskudne. Szkoda, że o tym nie wiedziałam zanim go posadziłam... O sumaku octowcu wiedziałam, więc go w ogrodzie nie mam. A rokitnik czasami w różnych gazetach polecany jako nietypowe drzewko owocowe, o owocach prozdrowotnych. I zwróciłam uwagę, że prawie nigdy nie ma mowy w tych artykułach o tych odrostach. U mnie owoców jak na lekarstwo, bo on obcopylny, a je się nie zdecyduję na drugiego. Chyba nawet zdecyduję się na wycięcie tego co mam, choć b. tego nie lubię. Widać go w rogu po lewej. W sumie to mi się podoba taki srebrzysty w stylu śródziemnomorskim, tylko te odrosty. Widziałam w miejscowości koło siebie rokitnika, który się wymsknął z posesji - rozwalił asfalt, masakra!
Ogród pełen motyli...... 18:48, 08 lut 2012

Do góry

.

Podlewanie ogrodu.....

Teraz królują lilie...

To jest ismena
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 18:04, 08 lut 2012

Do góry

Ja też zaczynam:) 18:03, 08 lut 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Lenko, dziś rano zajrzałam do Twojego wątku. Wydaje mi się, że problemem jest zestawianie fajnych pomysłów, ale brak spójnej koncepcji tego przedogródka. Jak widzę w ogrodzie głównym masz pomysł na zastosowanie koła. Może cos w tym stylu?

wow ... bardzo mi się podoba ciekawa jestem co na to Lenka ???
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:54, 08 lut 2012

Do góry
Kupiłam jeszcze dwa hipki Arctic White

zaczarujcie je, żeby jak najszybciej zakwitły
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 17:54, 08 lut 2012

Do góry

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 17:49, 08 lut 2012

Do góry
Wiecie co, chyba wiosna się zbliża, bo nie mogę oprzeć się zakupom nasionek.
Moja nowa kolekcja.

Pomidorki planuję zasadzić w donicach. Jak sądzicie to dobry pomysł, czy lepiej wsadzić do gruntu?

I oczywiście kwiatuchy - w moim ogródku musi być kolorowo. Nie wiem tylko czy doczekam się na dzwonki, bo chyba dopiero w drugim roku będą kwitły.
Ja też zaczynam:) 17:49, 08 lut 2012

Do góry
Lenko, dziś rano zajrzałam do Twojego wątku. Wydaje mi się, że problemem jest zestawianie fajnych pomysłów, ale brak spójnej koncepcji tego przedogródka. Jak widzę w ogrodzie głównym masz pomysł na zastosowanie koła. Może cos w tym stylu?

Placek drożdżowy (wystarczy wymieszać) 17:41, 08 lut 2012

Do góry
Coraz bardziej podoba mi się na Ogrodowisku! Nie dosyć, ze dowiaduje się wielle cennych rzeczy na temat ogrodów i kwiatów w moich domowych doniczkach, to jeszcze znalazłam tu kilka smacznych przepisów.
Dzisiaj upiekłam drożdżowe, według tego przepisu. Oto moje drożdzowe ślimaczki:
na początku wałkuję ciasto smaruję je dzemem lub marmoladą i zwijam wałek:

następnie tnę go na grubsze plastry, które ustawiam na blaszce wysmarowanej olejem, potem posypka:

i do pieca:

a tu już gotowe ślimaczki do jedzenia:

taki sposób ustawiania ciasta podejrzałam w ubiegłym roku w programie Między kuchnią a salonem w TVN (swoją drogą szkoda, że już go nie ma).
Dzisiejsze ślimaczki robiłam z połowy składników, pewnie gdybym użyła całości wyszłaby pełna blaszka. Takie ciasto można kroić na kawałki albo "wyrywać" ślimaczki

Dziękuję za przepis na ciasto! Bo strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego a dzisiaj miałam okazję zrobić je bez stresu
Kruche ciasteczka na każdą okazję 17:29, 08 lut 2012

Do góry
ele2001 napisał(a)
(...) niestety jestem na diecie(...)

a co to za dieta? chciałabym zrzucić kilka kilogramów do maja, może skorzystam?
a ciasteczka są jak napisałam dla babci i dziadka
a tu była wersja na Walentynki ale za wcześnie upieczone i już znikły bo mam w domu 3 ciasteczkowe potworki, 2 małe i jednego dużego
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:25, 08 lut 2012

Do góry
wrzesień/2011 - pierwsze kwitnienie drakiew kaukaska

róża nn - ma jasno fioletowy kolor

A jakie są Wasze pomysły? 17:22, 08 lut 2012

Do góry
no dobra wkleje ostatni raz

bo do tych roslin mam ten sentyment i będzie mi ciezko z nich tam zrezygnować
dodałam kule

moze teraz cos ruszy

a i jeszcze bluszcz ?
ogrodoweimpresjejolki 17:21, 08 lut 2012

Do góry
Dzisiaj wysiałam nasionka lobelii Trzy kolory - biały, niebieski i fioletową wiszącą .. Kolejne wysiewy pewnie dopiero na początku marca - szybko zleci!
Lobelię wysiewałam też w zeszłym roku. Siewki wydawały mi się mizerne jak je pikowałam, ale później rozszalała się i radowała mnie do pół stycznia.
Mam zamiar zastosować ją na balkonie, ale i jako obwódki na działce

Ogródkowe perypetie:) 17:14, 08 lut 2012

Do góry
przedogródek :

A jakie są Wasze pomysły? 17:07, 08 lut 2012

Do góry
A tam... wstawię najwyżej znowu będzie źle (jak Rh masz duże to się nie zmieszczą z pewnością)

Rododendronowy ogród. 17:05, 08 lut 2012

Do góry
Dziś wyszłam do ogrodu po bardzo długiej w nim nieobecności. Powitały mnie sierpówki, które kilka dni temu goraco ze soba romansowały a dziś chyba po kłótni małżenskiej bo kazda na innej gałęzi, choc na tym samym drzewie.

Rododendronowy ogród. 16:38, 08 lut 2012

Do góry
Irenko, Aniu co rok będę czekac na zdjęcia Waszych rh i będę im i Wam kibicowac z całego serca.

Ogrodnik mimo woli 16:31, 08 lut 2012

Do góry
Aniu Ty chyba wszystko ze sklepów wykupujesz a ludzie z Twojej okolicy nie mają nawet szans czegokolwiek kupic. Cudne , kilka z nich widzę pierwszy raz, a przecież uwielbiam łazic po punktach sprzedazy.Dzieki że i dla mnie cos sie znalazło i że o mnie pamietasz.

Ogród w Tarnowie 16:26, 08 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rysiu wszędzie zdąży i w ogrodzie i w Waszyngtonie i nad Niagarą Pokazuj jeszcze Rysiu.

Danusiu za Twoją namową pokaże moją następczynię - młodą jeszcze ogrodniczkę ale już zainteresowaną przyrodą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies