Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 19:14, 08 lut 2012

Na mojej skarpie mam kilka host. Nie są to jakieś wyjątkowe okazy, no ale są. Zadziwiająco rosną tam dobrze - jest półcień a i kompostu na dobry start im nie żałowałam. W zeszłym roku dosadziłam kilka maluchów. Problem w tym, że jak każdy początkujący ogrodnik nie przywiązywałam znaczenia do nazewnictwa. Funkia to funkia. Teraz to się zmieniło. Właściwie to rozpoznane mam tylko dwie.
Te rozpoznane to: Halcyon . Tu ona z nieznaną mi hostą. Może mi ktoś podpowie.

Tu " Halcyon" kwitnaca.

Ładna hosta, niestety nn

"Grat Expectations" jeszcze nieduża

I jeszcze jedna nieznana, kupiona w Biedronce, zapowiada się że będzie miała duże liście

Przypomniałam sobie że z rozpoznanych mam Golden Tiarę, ale nie mam jej zdjęcia.
Może ktoś rozpozna jakąś moją hostę? Z góry dziękuję.
malgocha1960 10:36, 09 lut 2012

Ja mam sporo host,sporo teraz domówiłam,ale tak jak ty nie rozpoznaję zadnej oprócz white father,bo jest biała na początku sezonu.Ważniejsze jest,zeby pieknie rosły i cieszyły nasze oczy.
EPODLAS 17:05, 09 lut 2012

Niestety Małgosiu, to ta z białym obrzeżem to nie jest chyba "white feather" Sprawdzałam w necie, i ta o której pisałaś jest inna. Host jest tyle odmian, trudno się nie pogubić. Ta ostatnia z dużymi liśćmi najbardziej mi pasuje "Wheaton Blue? Jeśli to ona, to muszę ją przenieść w inne miejsce, bo niezły olbrzym się zapowiada. Ale też do końca nie jestem pewna
malgocha1960 19:36, 09 lut 2012

Ale mam dzisiaj ginący internet,co napisze to znika.Bozenko,nie pisałam o zadnej twojej hoście,że to white father,tylko,że rozpoznaję tą jedyną u siebie.Ona jest na początku prawie biała,potem niestety zielenieje i nie wyróżnia się niczym szczególnym.
Wstawiłam u siebie zdjęcie zielone szczawika,zobacz czy taki miałas.Dwa lata temu kupiłam w biedronce cebulki,pieknie sie rozrosły i nie doczytałam,że trzeba wykopać na zimę i oczywiście go usmierciłam.W ubiegłym roku powtórzyłam zakup,wykopałam i tak dokładnie go schowałam,że nie mogę znależć.Mam nadzieję,że wiosną jak zaczne sadzić wszystkie pochowane rosliny to gdzieś sie odnajdzie,ale wczoraj przerzuciłam wszystko w garażu i nie ma.
EPODLAS 21:35, 09 lut 2012

Małgosiu, to dokładnie ten sam szczawik, jak u ciebie na ostatnim zdjęciu. W tym roku to kupię znowu, cebulki były niedrogie, a jak zobaczę cebulki tego o bordowych liściach też go kupię. Ja próbuję na rabatach ułożyć rośliny piętrowo, co nie bardzo mi się udaje, bo coś zawsze wyrośnie nie na taką wysokość jak powinno. W tym roku posiałam pierwszy raz kosmos, a one wyrosły ogromne i zasłoniły mi inne rośliny. Szczwiki te niziutkie można wsadzić z przodu rabaty, ty też tak zrobiłaś.
Bogdzia 21:40, 09 lut 2012

Nie znam się na hostach ale ładnie wyglądają.Bardzo ładna ta Grat Expe...coś tam. Jak się rozrośnie będzie cudo.
EPODLAS 22:00, 09 lut 2012

Bodziu ta "Grat Expectations" rośnie powoli. To właściwie był jej pierwszy rok w ogrodzie i zdziwiła mnie jak zakwitła. Mnie się podobają jej kwiaty. Nie wyrastają na długim badylu i mają kremowy kolor. Nie przepadam za kwiatami host. Wolę ich liście. Myślę, że w tym roku będzie bardziej okazała. Mam zamiar zrobić na skarpie przemeblowanie i dosadzić więcej host. Marzą mi się jeszcze brunery i epimedia. Jak pojadę na kiermasz ogrodniczy do Torunia to może coś ciekawego upoluję.
malgocha1960 22:34, 09 lut 2012

Bozenko,szczawik ten o ciemnych liściach chyba najładniej wygląda w donicach,potrafi sie wtedy zwisać.Dostałam kawałek od sąsiadki,jej aż wylewały się z donic,pieknie to wyglądało.
O jakim kiermaszu ogrodowym mówisz w Toruniu,kiedy to ma być,bo może bym się wybrała.
an_tre 22:38, 09 lut 2012

EPODLAS napisał(a)
Na mojej skarpie mam kilka host.

Tu " Halcyon" kwitnaca.

Ładna hosta, niestety nn

"Grat Expectations" jeszcze nieduża

I jeszcze jedna nieznana, kupiona w Biedronce, zapowiada się że będzie miała duże liście

Prawdziwe piękności
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
weronika77 23:04, 09 lut 2012

Bożenko, dlatego dodałam to zdjęcie, żebyś widziała jak blisko bywam Ciebie. To jest Centrum Ogrodnicze k. Torunia, Łysomice. Zawsze tam wstępuję i zawsze coś ciekawego wypatrzę. Pergole i daszki też mi się podobały, dlatego to zdjęcie. Ty masz tam blisko, musisz podpatrzeć. Pozdrawiam!
.