Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:27, 18 sty 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
W ramach 2go podejścia dziś popracowałam aż zrobiło się ciemno...przesadziłam 3cią piwownię. Wsadziłam kolejne 3 hortensje. Chyba 2 trawy. Róże Chippendale, która 2 lata dogorewała w dużej donicy. Rozłożyłam 2 pudła tekturowe. Oby jutro udało mi się znów kawałek tektury rozłożyć i zasypać kompostem.

Chyba sezon ogrodowy mogę uznąć za otwarty

U Ciebie takie ciepło, że sadzisz a ja dziś śnieg do szklarni wrzucałam. Ogrom pracy wykonałaś.
Ja dopiero powoli się rozkręcam, tej zimy mnie tak nie goni na działkę jak ubiegłej.
Ptasi gaj 23:05, 18 sty 2025

Do góry
Oj dziewczynki dziękuję wam za życzenia też wszystkiego dobrego życzę w tym roku.
Będzie pewnie burzliwy w naszym kraju. Jeszcze 2 m-ce i może będzie już coś robić.

Przeglądam szkółki internetowe co by tu zamówić. Mam na oku miscanta "Navajo" i rozchodniki na skalniak.moze jeszcze host dokupie i bergenii.

Pozdrawiam

Tydzień temu była zima dzisiaj piękne słońce pogoda spacerowa

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:22, 18 sty 2025

Do góry
nicol21 napisał(a)
i tu wszystko co zrobione widać...oraz braki wszelakie

Nicol, jak rośliny bez liści to efekt mizerny. Ale latem to już fajnie będzie. Widać po kolorze ściółki że kawał roboty zrobiłaś.

Liczysz na żywopłot sąsiada. A jak coś mu się kiedyś zmieni?

Ogród z koniczynką 21:57, 18 sty 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
O qrza mordeczka! Szkoda klonika, ile czasu gościł u Ciebie? Trzeba utopić Marzannę, żeby już ta zima odeszła. U mnie zaledwie ze 4 chyba dni było śnieżnie...

Ten klonik, to istny pechowiec...dlaczego? a no było tak:
Pewnej wiosny chyba w 2019r. sąsiad chciał mi podarować 2 doniczki z klonikami,nie chciało mu się ich sadzić i pielęgnować, odmówiłam, bo nie za bardzo lubiłam sąsiada więc i jego klony nie były mi potrzebne. Późną jesienią znów ponowił propozycję i wcisnął mi je przez płot..stwierdziłam, że to całkiem suche patyki. On przyznał się, że stały u niego w słońcu przez calutką wiosnę i całe lato, bez podlewania...Uznałam,że dając mi je w takim stanie, zakpił ze mnie. No nic! Posadziłam do ziemi, ale nie wierzyłam, że coś z nich jeszcze będzie. Zimę spędziły już w moim ogrodzie. Nadeszła kolejna wiosna, nie wypuściły nic...Em wysadził je za ogrodzenie na zewnątrz...zaglądałam do nich chyba z 1000 razy i podlewałam ale nie wierząc, że odżyją, a one około lata zaczęły wypuszczać maleńkie gniazdka listkowe...Cud! Zal mi się zrobiło i z powrotem przesadziłam do ogrodu...okazały się nie "zwyklakami", a klonami Ginnala. Pięknie przebarwiły się jesienią. Po utworzeniu rabaty rogalowej dostały honorowe miejsce, wystrzeliły na ok 3m, tyle, że jeden z nich, (właśnie ten obecnie złamany), w upale (mimo podlewania) usechł, a właściwie ugotował się w słońcu w 2023r. W ubiegłym roku ucięłam go, skracając te 3m suchelce, przesadziłam go na rekonwalescencję w bardziej cieniste miejsce i okazało się, że znów wypuścił nowe listki...przez lato 2024r sporo podrósł (ok. 1m) więc umocowałam go do kratki i miał się dobrze...Teraz śnieg złamał kratkę razem z tym pechowym klonikiem.. A drugi rośnie w najlepsze... Jednak i tym razem mam nadzieję, że ten klonik poturbowany kilka razy, odżyje z wiosną...to chyba twardziele...
Sąsiad się wyprowadził, a kloniki zostały u mnie i walczą...

na początku były takie malusie...a juz piękne

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:55, 18 sty 2025

Do góry
i tu wszystko co zrobione widać...oraz braki wszelakie

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:42, 18 sty 2025

Do góry
Truskawki będą się gapić na sąsiadów . Dopóki ich żywopłot nie urośnie to będą mieć bardzo słoneczne stanowisko.

Nie wiem czy ktoś oprócz mnie przesadzał truskawki w styczniu!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:39, 18 sty 2025

Do góry
tu przewężenie naprzeciw tarasu z kanapą.

dziś posadziłam kamelię, która ze 2 mies leżała wykopana. Oby przeżyła.
Po drugiej stronie tego przewężenia chyba posadzę magnolię Lennei. Parę metrów dalej sąsiad posaddził orzecha włoskiego.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:35, 18 sty 2025

Do góry
a w praktyce wygląda to dziś tak:

Część jest wyłożona kartonem + kompost. Czesc tylko lekko przysypana kompostem zeby bardziej uwizualnic sobie te rabaty.

na tej rabacie kiedys chciałabym jakąś małą folię albo szklarenkę. Po prawej lekko przysłoniona ozdobnymi krzewami [mała magnolia, deren kwitnący i judaszowiec o jasnych liściach]

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 21:24, 18 sty 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Która to rabata na Twoim planie ?

na pomaranczowo zaznaczyłam obszar mojej pracy....
przy okazji trochę uaktualniłam projekt

widok z tarasu z kanapa

po lewej jest taras z kanapa, po prawej pergola moze kiedys sie sama postawi i widok w strone sadu i warzywniaka.
Grzebiuszka ziemna 21:01, 18 sty 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Świnka morska jak żywa

Magarku, nie zaneguję

Tess napisał(a)

Przeczytałam, rewelacja, rechotałam co chwila (dobrze, że eM poszedł już do sypialni).

Tess chyba ze mną coś nie tak, bo też rechotałam pisząc

Tess napisał(a)
...Też już nie przeżywam strat ogrodowych. Gdyby było inaczej, to bukszpany by mnie zabiły ...

Ha, ha, mnie też!

Monika83 napisał(a)
W biedronce od groma tych cebulowych w doniczkach hiacynty i szafirki a i ponownie ciemierniki białe w tym miesiącu się pojawiły

Tak Moniczko, ino brać!

Alu dziękuję zrób zdjęcie swojemu hiacyncikowi jak rozkwitnie, a moje ogrodowe mają już kły i zawiązki kwiatów, natura oszalała przez te dodatnie temperatury.
Moje małe cyklamenki ogrodowe wyglądają obecnie tak, dłoń dla porównania wielkości:

Pączki i m się rozwinęły i całość ładnie się zagęściła aha i jeszcze kwitnie mi jednoroczna lewkonia letnia w donicy, co prawda 2 kwiatkami, ale zawsze, Jak tak dalej pójdzie zostanie byliną

Rumianka napisał(a)
Co za znalezisko... Swinka wypisz wymaluj...co to natura potrafi stworzyć...Super.

Elisko widzisz, do czego to doszło - świnki walają się po plaży

Basiu dziękuję za wszystkie pochwały kiedyś miałam problem z ich przyjmowaniem, na stare lata (jakie stare lata??) mi przeszło
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 18:59, 18 sty 2025

Do góry
a kto szalencowi zabroni ogrodniczkować w styczniu?!

wyznaczyłam sobie [chyba] rabaty na granicy z sąsiadem. Pierwotny zamysł był żeby linia była równoległa do domu. Ale jakoś mi to nie wyglądało dobrze. Patyczki są w linii domu.

od mojej strony rabata byłaby bardzo szeroka a trawnik pomiędzy tarasem a rabatą jakoś za wąski.

Ogród w malinówkach 17:56, 18 sty 2025

Do góry
A tutaj z dalszej perspektywy.

Choinkę będzie widać z podjazdu i z okna narożnego z kuchni
Ogród w malinówkach 17:53, 18 sty 2025

Do góry
A proszę bardzo, niewiele będzie widać

Glina i zielsko 17:50, 18 sty 2025

Do góry
W Glinie i Zielsku porządku wiosenne 2025 rozpoczął Gospodarz.
Mąż dzis wyciął trawy na basenowej.
Jutro dalszy ciąg wycinek.
Jeśli pogoda pozwoli.
Dzis było ciepło ale ja -niestety - byłam w pracy.

Ogród w malinówkach 17:27, 18 sty 2025

Do góry
Temperatura na plusie pozwoliła wyjść w ogród!

Próbne cięcie orzecha wykazało, że soki już krążą. Drobne rany zasmarowałem maścią ogrodniczą, a pień i grube gałęzie pobieliłem wapnem. To już pora.

Udało się posadzić jodłę koreańską Przymiarek było dużo, bo chciałem zachować odległość od ambrowca, planowanych drzew i przyłącza wody. Najlepsze miejsce wypadało tam gdzie studnia chłonna, więc musiałem i tak się przesunąć. Teraz jest tak, że w plecach jodły będą mogły być dwie trawy lub hortensje, a kolejne nasadzenia już za studnią - tak by ją ominąć i żeby nie było luki.

Tak wyglądała bryła korzeniowa jodły:

Doniczka była z dziurkami przez które wyszły korzenie i były obcięte. Zaś w obrębie doniczki było parę grubych, czerwonawych korzeni, mocno poplątanych.

A tak po rozplątaniu:

Podłoże:
ziemia rodzima, własny kompost, ziemia z worka, trochę kory sosnowej, mączka bazaltowa, dwie garści superfosfatu wzbogaconego - dla lepszego ukorzenienia.

Jak ocenianie szansę na powodzenie z takimi korzeniami?
Kraina spełnionych marzeń 14:27, 18 sty 2025

Do góry
Ja też tych hartujących się.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:09, 18 sty 2025

Do góry
Urszulla napisał(a)
Poczytałam, pooglądałam macie werwę

Pozytywne nastawienie i skupienie się na tym na co mamy wpływ, to nasze motto
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:54, 18 sty 2025

Do góry
Rumianka napisał(a)
Nowy ogród, inne warunki, inne spojrzenie, inne działanie...fajnie, że jest inaczej, bo nie wkrada się monotonia. Z kamerką fajny pomysł, bo na bieżąco możesz obserwować "co w trawie piszczy". Zimą nad morzem głowę urywa, ale latem fajniusio...

Wszystko inne oprócz zielone ,,szajby "
Zadzwoniłam do Pani z ogrodniczego czy mimo że pozamykane sprzedałaby mi 2 świerki serbskie, małe, bym wzięła do samochodu, bo chciałam wywieźć nad morze. W razie wyjątku bo i tak miała robić remanent powiedziała bym przyjechała to mi sprzeda.
No i byłam wczoraj, jak zobaczyłam te potwory to zgłupiałam... I co ja z tym zrobie? Pani opuściła cenę mocno, więc głupia... zabrałam ale jak ja to teraz przewioze to nie mam pojęcia Ale szybciej osłonią mnie od wiatru

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:49, 18 sty 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Fajnie, że są to dwa różne ogrody ten stary, wiadomo, jeden z moich ulubionych tu na Ogrodowisku, nowy narazie się tworzy, rośnie ale już można go sobie wyobrazić, nabiera formy na wiosnę rośliny ruszą i to będzie już całkiem inny obraz Mi chyba by się to nie udało, jak robię coś, niby nowego, to stare zawsze się wkradnie i wychodzi podobnie Muszę zerknąć do lektur, które polecasz

Inny charakter ogrodu wynika z innych warunków. Ten na południu to gleba piasek, lekka, ma mało wody, ogród jest dość cienisty, ale bardzo zaciszny. Ten na północy jest gliniasty, ciężki, magazynuje sporo wody choć latem pewnie będzie wysychać, ma też duuużo słońca ale póki co wieje w nim mocccno.

A ksiązki polecam
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:28, 18 sty 2025

Do góry
W zeszłym roku o tej porze kupowaliśmy w przedsprzedaży supertunia vista. Zerknęłam i sprzedawca zeszłoroczny ma już oferty wystawione. Jak na razie wybór kolorystyczny szeroki:

Strawberry
Bubblegum
Silverberry
Snowdrift
Paradise
Raspberry
Jazzberry

Mini Coral
Mini Ultramarine
Mini Hot Pink
Mini Violet Star
Mini Pink Star
Mini Blue Violet
Mini White
Mini Yellow

Zamówiłam razem z sąsiadką na spółkę. Mają przyjść za 102 dni.

Moje zeszłoroczne w gruncie:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies