Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:34, 22 sty 2025

Do góry
Dorenboski zaczynają być widoczne
Leoś szczęśliwy bo zima i wreszcie może swobodnie po ogrodzie ganiać.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:30, 22 sty 2025

Do góry
Wszystkim zaglądającym mimo braku moich odwiedzin serdecznie dziękuję. Ostatnio mój watek zmienił się w mocno depresyjny tematycznie, ale takie jest życie.....
Ogrodowo zdjęcia mam tylko z przed wypadku babci. Remontowo również
Ogrodowo na zmianę mrozi i mgli się. Czyli podobnie jak przed wypadkiem...

trzmieliny oskrzydlone w łące sa jakąś odmianąk tóra nie ma skrzydełek.... zastanawiające

Sezon 2017 u Hanusi 17:07, 22 sty 2025

Do góry
Wiosna w natarciu, może jeszcze za wcześnie, ale zwiastuny już są. Pierwszy obudził się pierwiosnek.....

Zdrowia Wam życzę, bo to najważniejsze. Ja po świątecznych wojażach jakbym ozdrowiała. Co to znaczy być w ruchu. Nawet w ogrodzie byłam, co prawda 2 razy po 2 godziny i z transportem w obie strony, ale trochę ogarnęłam z placu. Tuje pogubiły swoje "liście''. trzeba było z widoku uprzątnąć. Rabat jeszcze nie odkrywałam, poczekam do przyrostu
wskaźników. Trochę ogarnęłam szklarnię, ale jeszcze też poczekam z robotą.
śniegu u mnie było tyle, co kot napłakał.

Pd liśćmi na rabatach pierwiosnki z domieszką bieli, a rannikowa rabata jeszcze śpi.

W szklarni przezimowały werbeny w donicach, i siewki poziomek, i rukola jest całkiem dobra. Już można zerwać na sałatkę.
Wycięłam trawy z jednej strony ogrodu, i ogołociłam hortki bukietowe z rudych bukietów.

Tyle na te 2 ,wypady w tygodniu poprzednim. Teraz muszę czekać na następne wezwanie na wyjazd. Czekam na takie widoki, póki co archiwalne fotki.

Ogród prawie wymarzony … 16:42, 22 sty 2025

Do góry
A dla mnie śnieg może leżeć na....Sachalinie. Ja już chcę ciepełka. Wczoraj Agnieszka była łaskawa, wypuściła skowronki z rękawa, a w dodatku na zachętę wysłała słońce na ręce zziębnięte. Może jeszcze będziemy chronić rośliny przed przymrozkami, ale już pierwsze zwiastuny u mnie są. Miłego przedwiośnia, I Zdrowia dla seniorki.

I kwiatek dla niej.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:01, 22 sty 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Teraz otwarłam jeszcze "Ogród biodynamiczny" i już mi czacha dymi, bo chciałabym już w jednym momencie to wszystko przyswoić

Asiu, czy ta książka to OGRÓD BIODYNAMICZNY KRAFFT VON HEYNITZ, GEORG MERCKENS?
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 14:41, 22 sty 2025

Do góry
Kochane ogrodniczki zapraszam na rogaliki , ja biegnę na zwiad w ogrodzie
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:14, 22 sty 2025

Do góry
Bardzo łopatologiczą instrukcję zamieścił Tuchan na wątku o drzewa-krzewy-owocowe-i-pnacza-o-jadalnych-owocach

tuchan napisał(a)
Kiedyś już pisałem - akurat nie na Ogrodowisku - łpotatologiczny poradnik cięcia winorośli, który nie ukrywam wielu się spodobał. Dla amatora ta wiedza wystarczy w zupełności. Cięcie jest proste, bo nie wymaga zastanawiania, tylko przyswojenia sobie prostych stałych zasad. Przekopiuję Ci z rysunkami - tak wiem, że jestem "miszcz" painta

Mamy winorośl z 1 pniem. Z ziemi wychodzi jeden pień. Winorośl jest zapuszczona. Patrzymy od dołu. Szukamy dwóch łóż, czyli takich jasnobrązowych gałązek, które owocowały w poprzednim roku położonych najniżej ziemi, a jednocześnie takich które mają jakąś grubość. Tniemy je za drugim pąkiem każda. Cięcia znaczę na niebiesko, pąki na czerwono. Następnie szukamy wyżej dwóch łóz też dość grubych i tniemy je za 8 pąkiem w przypadku winorośli deserowej i za 12 pąkiem w przypadku winorośli winnej (Na rysunkach przedstawiam deserową) Resztę latorośli wycinamy. Te dwie łozy 8 pąkowe rozkładamy by szły w dwie strony świata.

Wiosną z tych łóz wyrosną sobie latorośla. W sumie będzie ich 8+8+2+2 = 20. Latorośla kolor zielony. Na tych latoroślach winorośl będzie chciała owocować. Dajemy jej, ale tylko i wyłącznie na tych 16 sztukach wyżej pozostawiając po 2 grona na każdej latorośli, resztę od razu obrywamy. Na tych niższych 4 latoroślach obrywamy wszystko do razu. Nie dajemy jej owocować wcale. Czyli w sumie zbierzemy w przypadku odmiany deserowej 16x2= 32 grona, a winnej 24x2= 48 gron.

Za rok całkowicie wytniemy te dwie łozy na których było te 16 latorośli (w sumie one też zdrewnieją i będą już łozami). Zostaną nam zatem 4 łozy położone niżej (rok temu były czterema latoroślami, teraz zdrewniały) Dwie po prawej stronie pnia, dwie po lewej. Patrzymy na te z lewej. Tą niżej położoną skracamy za 2 pąkiem, a tą wyżej za 8 i dajemy ją do poziomu. To samo robimy z prawej strony. I tak robimy co roku. Prościej nie będzie
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:35, 22 sty 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:33, 22 sty 2025

Do góry
Długi dzień w Tokio

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:44, 22 sty 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Nie wiem, czy lubicie takie i czy używacie, ale w Action są takie doniczusie chyba w dobrej cenie

Widziałam też w dealz
Też mnie kusiły ale byłam twarda.
Muszę kupić doniczki p7 i p9 w dużych ilościach
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 00:00, 22 sty 2025

Do góry
Nie wiem, czy lubicie takie i czy używacie, ale w Action są takie doniczusie chyba w dobrej cenie

Grzebiuszka ziemna 20:59, 21 sty 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
O jakie farmazony ten Pan plecie

Juzia chyba nie jesteś w temacie nieruchomości na bieżąco. Tutaj masz rozpisane rożne pytania i odpowiedzi jednej z gmin na temat wprowadzenia planów ogólnych.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:47, 21 sty 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Od razu mi się skojarzyło

zgadza sie - dlatego w pierwotnym planie od razu narysowalam po skosie . tymbardziej ze nie bedziemy tam żywopłotu na środku trawnika sadzic ot miejsca nie ma
ale tak - w niektorych krajach ludzie wydeptuja sciezki a pozniej sie je robi.
Grzebiuszka ziemna 20:04, 21 sty 2025

Do góry
Wiesz to, co kiedyś uważano za spiskowe teorie stało się prawdą, tak samo jak cała nagonka na sposoby ogrzewania domów "ekologiczne" auta elektryczne i inne cudowności...

Butelka przed i po, malowana farbami witrażowymi, w Pepcko można za 5 zeta kupić korek ze światełkami do butelek:

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 17:59, 21 sty 2025

Do góry
Mam dzis lekki (delikatnie rzecz ujmując) kryzys…
Ciemno i zimno.
Do wiosny jeszcze 9 poniedziałków..
Chcę juz kolorów innych niz szary, bury i blotnisty.
Wiosny!

Znowu na wsi 17:48, 21 sty 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Lekko zmrożony widok za oknem. Wypatrujemy sikorek .

Jolu, ale świetne zdjęcie z puszystymi zrobiłaś, domyślam się, że Ty trzecia wypatrujesz wiosny
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:09, 21 sty 2025

Do góry
U Lidki był niedawno temat filmików ogrodowych. Dzisiaj obejrzałam sobie taki 750 kg warzyw z 42 m2 powierzchni uprawnej warzywnika - 18kg z 1 m2 - Mój rekord w amatorskim ogrodzie i postanowiłam podzielić się linkiem. Ile to jedzenia!

U mnie jest to 50 m2 warzywnika w skrzyniach (5m x 1,25 x 8 skrzyń) oraz szklarnia 3m x 6 m (ścieżka szeroka na około 80 cm). Nie ważyłam ilości zbiorów z ogrodu, ale trochę tego było. Do tego dochodzi sad, dwa jagodniki, rzędy truskawek.

Dzisiaj na tapet trafił "buraczek" przyniesiony przez męża z piwnicy. Całe 4,250 kg. Będzie barszczyk z ziemniaczkami. W tym sezonie będę pilnować wielkości buraczków by nie przeholowały z rozmiarem, bo wygodniejsze w obsłudze są te w standardowej kilogramówce.

W ostatnich dniach doszkalam się z krzewów owocowych. Oglądam filmiki głównie Zielonego pogotowia o cięciu, trochę czytam o nawożeniu, sprawdzam stare tematyczne wątki na ogrodowisku. W najbliższych dniach ruszę z sekatorem w ich kierunku.

Przypadkiem wpadłam na Ogrodowisku na temat cięcia winorośli. Podjęłam decyzję, że zamierzam je posadzić wiosną lub jesienią. Mam już wybrane miejsce na ich uprawę. Nakierujcie mnie na jakieś odmiany deserowe dla początkujących, albo na źródła wiedzy gdzie warto o nich poczytać.
Ogród prawie wymarzony … 13:56, 21 sty 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
A i taka sytuacja

Zachęcona tym Twoim zdjęciem ruszyłam wczoraj u mnie na poszukiwanie wiosny Z nowych cebul, które posadziłam jesienią jeszcze nic a nic nie widać, nie dają znaku życia. Ale na froncie takie, które już kilka sezonów mają, takie najmocniej przykryte wcześniej śniegiem, bo M na nie odśnieżał chodnik, już wystawiły nosy z ziemi. Ależ mnie to zaskoczyło!
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 12:01, 21 sty 2025

Do góry
antracyt napisał(a)
[…]Pewnie do pergoli i tak będziecie chodzić na skos […]

Od razu mi się skojarzyło
Znowu na wsi 10:20, 21 sty 2025

Do góry
Lekko zmrożony widok za oknem. Wypatrujemy sikorek .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies