Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Atacama pod lasem 20:19, 01 wrz 2016

Do góry
Hakuro nigdy mi się nie podobała (nigdy nie mów nigdy), migdałek ładny, ale za bardzo różowy (nie lubię różowego), magnolia to marzenie z dzieciństwa, ale kupiona zbyt pochopnie (też różowa) i zbyt pochopnie posadzona (romantyzm zwyciężył nad logiką)
Do raju daleko - u Ewy 07:47, 01 wrz 2016

Do góry
U mnie tez magnolia kwitnie, całe dwa kwiaty ma;
Do raju daleko - u Ewy 07:47, 01 wrz 2016

Do góry

Ewa pięknie u Ciebie, magnolia kwitnie choć jednym kwiatem ale kwitnie muszę o niej pomyśleć do drugiej części ogrodu.
Hortkę taką fioletową miałam w zeszłym roku i była piękna jednak u mnie nie odbiła na wiosnę

Twoja róża NN to może Metanolia mam taką

http://www.mojsklepogrodniczy.pl/index.php?/Roze-pnace/Roza-pnaca-Metanoia-1-roza#.V8fAmjUXjIUmam podobną

Ewa777 napisał(a)
Trochę różyczek

Atacama pod lasem 00:08, 01 wrz 2016

Do góry
Asiu, moja magnolia ma trzy lata. Ładnie przyrosła, niestety każdego lata łapie grzyba
Atacama pod lasem 22:48, 31 sie 2016

Do góry
Asiu, to co widać na zdjęciu na pierwszym planie to poletko doświadczalne z wysuniętą do przodu magnolią. W przyszłości ma tu powstać rabata, z którą mam największy problem. Magnolia posadzona była jako pierwsza przed oknem kuchennym, bo chciałam ją często widzieć (moje marzenie), wysunięta do przodu (żeby zimą nie zmiażdżył jej spadający z dachu śnieg i lód). Teraz mam problem z kształtem tej przyszłej rabaty i zaplanowaniem roślin.

Z kolei w głębi po prawej stronie rosną dwa świerki (nasze pierwsze w nowym domu świąteczne "choinki"), które posadziliśmy przed domem. Plan był taki, że co rok będziemy dosadzać kolejną i w ten sposób utworzą szpaler wzdłuż granicy działki (plan już nieaktualny). Pierwszy świerk nie zdążył puścić przyrostów w domu i ładnie się zaaklimatyzował, drugi puścił w domu przyrosty, które po posadzeniu przemarzły i przycięłam go dając mu szansę. Skorzystał, zagęścił się, nawet wyprodukował sobie już nowy przewodnik i mimo, że nie podoba mi się, to żal mi go wywalić. Tam też ma być rabata. Myślę o wrzosach, wrzoścach, berberysach, wysokich trawach.

Kolejną rabatę planuję w tym zakolu kostki po lewej stronie - tam gdzie na razie trawa jest najbardziej zielona.

Myślałam też, żeby wzdłuż całej kostki od furtki do domu posadzić lawendę. Dwa zeszłoroczne doświadczalne krzaczki ładnie się rozrosły (widoczne na poletku doświadczalnym).
Pszczelarnia 13:10, 31 sie 2016

Do góry
tak, klimat robi się dość dziwny.
Życzę Wam dobrych, spokojnych deszczy jesiennych, najlepiej nocnych.
Pieknie u Was jak zawsze.
Rdest -prezent rozrósł i i szalaje cudnie
Pszczelarnia 12:45, 31 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, u Was taka susza jak w zeszłym roku? Był czas uzupełnienia zasobów wodnych, czy nie?

Marto, tylko wiosną było troszkę lepiej. Padało jak była Basilicum (30 l/m2) ale to jest za mało na takie stepowienie, bo rośliny popalone. Może to ze słońcem jest coś nie tak, ono po prostu pali?
Podczas tych wakacji mieliśmy 2 porządne opady deszczu. Reszta to rosa i kropidło.

Brzozy (widać na zdjęciach Izabeli) całe żółte, trawnik miejscami też (ale to akurat nie problem). Nie wiem co jest, bo np. w zeszłym roku było jednak gorzej (upały afrykańskie nawet w nocy) a sadźce nie więdły a w tym więdną na potęgę.

Drzewa w sadzie potrzebują wiele starań teraz - zmasakrowane przez owady i grzyby.
A wiec: opaski, opryski, jesienne nawożenie obornikiem skompostowanym, lanie wody.

Nie umiem tego wytłumaczyć. Dobrze, że noce chłodne, to rośliny oddychają.

Pszczelarnia 12:33, 31 sie 2016

Do góry
Ewo, u Was taka susza jak w zeszłym roku? Był czas uzupełnienia zasobów wodnych, czy nie?
Typografia ogrodu 11:38, 31 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

pewnie. Warto zawsze jeszcze skorygować rysunek z realem, żeby jakieś absurdy się nie wkradły.
wiesz gdy spojrzałam w jaki kształt musiałabym ułozyc krawęzniki (bo myslimy czy traktu nie zrobić jeszcze w tym roku) to się tyrochę przeraziłam.
miało byc tak

a bedzie chyba tak (niebieskie to trakt z kamieni takich jak pod pergola i na placu przed domkiem ogrodnika), ółte to molinie szare tło to trawnik
Typografia ogrodu 11:29, 31 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dziękuję Marto.czasem chciałoby się szybciej ale i tak Cieszę się z tego co mam

A pamietasz rysowany u mnie zima trakt wśród molinia? Chyba będzie jednak przebiegał trochę inaczej kwestia prostoty wizualnej i prostoty wykonania przewazyla

pewnie. Warto zawsze jeszcze skorygować rysunek z realem, żeby jakieś absurdy się nie wkradły.
Typografia ogrodu 11:07, 31 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie masz, z każdą chwilą coraz bardziej.

Slicznie rozchdonikowm z rozplenicami.
dziękuję Marto.czasem chciałoby się szybciej ale i tak Cieszę się z tego co mam

A pamietasz rysowany u mnie zima trakt wśród molinia? Chyba będzie jednak przebiegał trochę inaczej kwestia prostoty wizualnej i prostoty wykonania przewazyla
Typografia ogrodu 10:54, 31 sie 2016

Do góry
pięknie masz, z każdą chwilą coraz bardziej.

Slicznie rozchdonikowm z rozplenicami.
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 22:07, 30 sie 2016

Do góry
Dopiero z podwórka przyszłam, roślinki podlane, dzieciaki ululane, mąż w pracy... ehh chwila dla siebie

Choć z drugiej strony tarasu obrzeże nie jest skończone to zrobiłam małe przymiarki

Oczywiście na miejsce tui wskoczy magnolia gwiaździsta. Pierwsza Limka jest ustawiona 1,7 m od muru.... wydaje mi się że za blisko... potem hortki stoją 0,9m od siebie. Mam jeszcze jednego Gratka, chyba tu gdzie jest pasuje. A przy schodacha dłabym Limke ze zdjęcia poniżej. Za hortensjami jest rządek bukszpanów i zastanawiam się co z nich zrobić... na żywopłot z drugiej strony jest ich za mało. Z niektórych już małe kuleczki można uformować.

tak patrze na te zdjęcia i pasowało by coś podobnego z obu stron tarasu zrobić.... np. te 3 bukszpany hm..
a żywopłot robić od schodów do ściany domu?

I jeszcze zdjęcia Limki do przesadzenia

Bawarka 22:06, 30 sie 2016

Do góry
Kolejne, w miare aktualne fotki ogrodowe
Magnolia dalek kwitnie, fakt, bardzo malo kwiatow i liscie juz takie brzydkie ale ...kwitnie

skromnie skromnie mosci panie...

gdzies cos...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:49, 30 sie 2016

Do góry
Witam ponownie potrzebuję pomocy jak wszyscy tutaj nie wiem co posadzić, z lewej strony za zawijaskiem z bukszpanu jest magnolia susan zakupiłam 2 małe stożki z bukszpanu nie są jeszcze posadzone -brak pomysłu,jedną wiśnie umbre też czeka w donicy myślałam o 3 ale nie wiem czy w tym miejscu jest sens- szczepienie na 2 metry chciałabym aby było coś tam zimozielonego może ktoś pomoze długość raraby 10 metrów szerokość około 4
Od nowa ... na przekór wszystkim 15:49, 30 sie 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Dziewczęta, w magazynie MAGNOLIA są wejściówki. W wątku "Targi Zieleń to Życie" "stoi napisane"

W Wawie będzie nas troszkę, toż to spotkanie na szczycie będzie tylko trza znaleźć kogoś kto już był żeby nas "pierwszaków" wprowadził na salony
no o to wprowadzenie chodzi to trzeba koniecznie magnolię kupić A Wy w ubiegłym roku chyba byłyście z Martą i Przemkiem ?
Od nowa ... na przekór wszystkim 15:11, 30 sie 2016

Do góry
Dziewczęta, w magazynie MAGNOLIA są wejściówki. W wątku "Targi Zieleń to Życie" "stoi napisane"

W Wawie będzie nas troszkę, toż to spotkanie na szczycie będzie tylko trza znaleźć kogoś kto już był żeby nas "pierwszaków" wprowadził na salony
Księżycowy... 09:00, 30 sie 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Oto moja magnoliowo-hortensjowa. Limki marniutkie, ale były tanie i liczę, że gdy o nie zadbam, to pięknie mi się odwdzięczą. Tutaj z przodu będą jeszcze turzyce Evergold. Derenie, które rosną przy płocie, trafią na brzozową, a tu wzdłuż płotu będzie grabowy żywopłot. Za pierwszą magnolią "Orchid" posadzone są tawuły szare, które lubimy za ich pokrój, następnie magnolia "Leonard Messel" i znowu szpaler Limek, podsadzonych imperatą Red Baron (pomiędzy nimi trzecia magnolia "Rustica Rubra"). Przed magnoliami, na linii traw, planuję bukszpanowe żywopłociki. Cała ta rabata ma około 23 metrów i łączy się z prawą bylinową "eLką": w kącie wylądował perukowiec, rozdzielony od hortensji miskantami Morning Light.

Kochana widzę że idziesz w taką stronę jak ja - ogród niby romantyczny, wiejski, ale nasadzenia uporządkowane i proste linie... wszystko mi się już podobna
Typografia ogrodu 14:15, 29 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
cudne koryto.
Pięknie wyszło ono, kran i okolice.
Dużo w tym dobrego smaku Asiu
wiesz Marto że to najlepsze co mogę usłyszeć.tym bardziej od Ciebie dziękuję że od początku wspierała mój szalony pomysl.gdyby nie Twoja wiara w to pewnie byśmy się poddali bo łatwo nie było.
A widziałaś relacje z transportu koryt?
Typografia ogrodu 13:18, 29 sie 2016

Do góry
cudne koryto.
Pięknie wyszło ono, kran i okolice.
Dużo w tym dobrego smaku Asiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies