Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

12:41, 03 paź 2016
Doradźcie mi apropo postu na poprzedniej stronie

A może tak?

Chociaż nie wiem czy bukszpanowy żywopłot nie będzie chorował, więc może troche dalej tak jak niżej

Fama 17:36, 03 paź 2016

Krys napisał(a)

Ze sie wtrące,hortensje za blisko płotu posadzone a berberysy trzeba odsunąc od hortek tak jak ma Bozga i bedzie dobrze a może rozchodniki przed hortkami badz bukszpany sa zimozielone.

Zerknę do Bogzy w poszukiwaniu inspiracji Hortki rosną w odległości 90 cm od siebie. Do płotu mają 45 cm. Ile powinny mieć?
Aggaa 21:04, 03 paź 2016

kamila66 napisał(a)

Ja myślę, że musisz założyć wątek w projektowaniu...
na planowanie i oglądanie będziesz miałam całą zimę, a i jeszcze 10 razy znajdziesz takie połączenia w których się zakochasz
Połączenie u Reni szałwii z trawą jest świetne
Moją ostatnią miłością jest róża okrywowa Sea foam kwitła cały sezon non stop tak wygląda we wrześniu ostatnie foto, https://www.ogrodowisko.pl/watek/6285-w-oflisowym-ogrodzie?page=285
a t u Anulki https://www.ogrodowisko.pl/watek/5286-moj-ogrod-czyli-skandynawia-po-krzyzacku?page=349
Tulipany to bardzo dobry pomysł

W tym sęk, że ja jeszcze teraz chciałabym założyć choć tą rabatę przy tarasie
Od wiosny ruszamy dalej. Po kolei rabatki wokoło chatki
Mam kilka malutkich ciemnozielonych cisów (niestety nie znam odmiany), może dodać do rozplenicy i rozchodników ??? czy lepiej tujki kuleczki zielono żółte? A może zamiast rozplenicy stipę posadzić?

U Ciebie ślicznie , piękne ujęcia i rozplenica również się znalazła.
AnnaCh 21:46, 03 paź 2016

Aga, ja poprę Kamilę, masz już piękną bazę do założenia ogrodu, Renię za płotem to załóż wątek Więcej osób będzie do Ciebie zaglądało i szybciej coś wymyślimy
A przy tarasie, szczególnie słonecznym to może lawenda? Wiem, że pisałaś, że masz dla niej inne miejsce, ale ja akurat jestem mało obiektywna, bo uwielbiam lawendę i uważam, że jej w ogrodzie nigdy za dużo
Aggaa 21:54, 03 paź 2016

Mówisz ? To powalczę jutro
O lawendzie myślałam od samego początku
Ale nie umiałam jej skomponować z czymś tak, żeby nie było sztywno i tak formalnie. A wiem, że pięknie komponuje się z buksikami. Może wrócić do pierwotnego pomysłu?
BarteZ 10:22, 04 paź 2016

Na str. 556 prosiłem o podrzucenie jakiegoś pomysłu. Trochę duży temat rzuciłem, stąd pewnie brak odzewu, ale może ktoś doradzi chociaż w temacie części wschodniej tj. czym podsadzić perukowca purple, magnolię susan, kalinę, co posadzić obok pęcherznic (duet purple+zielona) lub czym je podsadzić (choć one powinny być gęste od samej ziemi). Dalej już sobie poradzę.

Za tło robią już tuje szmaragdy.

Z góry dziękuje o pozdrawiam,
Bartek.
acca5 16:47, 05 paź 2016

Może ja pomogęęcherznice podsadź np płożącymi jałowcami zielono-zielononiebieskimi. Pamietaj ,że pęcherznice mają wielki system korzeniowy i rozrastają sie bardzo, wysysają wodę dookoła i do tego gubią liście, pod kaliną może bluszcz tak aby ją oplatał?
BarteZ 17:08, 05 paź 2016

Dziękuję za podpowiedź. Jałowce to chyba dobry pomysł pod tak żarłoczną rośliną. Poza tym są zimozielone, a pęcherznice nie. Zresztą wszystkie drzewka w tym miejscu gubią liście (perukowiec purple, pęcherznice, kalina, magnolia Susan).

Bluszcz pod kaliną ... może kiedyś. Na razie ona jest niewielka, a i tak będzie przesadzana i rozważam jej przycięcie (kosztem przyszłorocznego kwitnienia). Bluszcz podpowiem ojcu - on ma wielką kalinę z wygolonymi pniami.
Aggaa 21:20, 05 paź 2016

Witam ponownie, na stronie 559 uśmiechnęłam się o pomoc przy zaprojektowaniu rabaty przy tarasie... tak po cichutku miałam nadzieję, że Pani Danusia się wypowie ..., ale może jeszcze wszystko przede mną
Tak myślę i myślę i w sumie to rozważam dwie opcje albo opcja z lawendą , czymś zimozielonym i stipą... albo opcję z rozchodnikami, rozplenicą, czymś zimozielonym i może jakąś małą turzycą.

Pomóżcie ogrodowo zakręceni
Toszka 22:04, 05 paź 2016

Aggaa napisał(a)
Witam ponownie, na stronie 559 uśmiechnęłam się o pomoc przy zaprojektowaniu rabaty przy tarasie... tak po cichutku miałam nadzieję, że Pani Danusia się wypowie ..., ale może jeszcze wszystko przede mną
Tak myślę i myślę i w sumie to rozważam dwie opcje albo opcja z lawendą , czymś zimozielonym i stipą... albo opcję z rozchodnikami, rozplenicą, czymś zimozielonym i może jakąś małą turzycą.

Pomóżcie ogrodowo zakręceni

Pojedyncze pytania trudne są na omawianie sporej części ogrodu.
Proponuję, abyś załozyła wątek i będziemy mogli wspólnie coś zaplanować. Zerknij w dziale "projektowanie" - plany wrą, praca też, omawiane są wszelkie aspekty rabat, aranżacji etc.
Śmiało - nie gryziemy