Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 15:01, 13 cze 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu ,
cudne te rybki ,
i te linie wodne czy grzebienie ,
nie wiem jak się na nie mówi ,
ale jak zakwitną ,
na pewno efekt powalający ,
koniecznie daj fotki

Jeszcze nie kwitną jak widać trochę wszystko mam opóźnione, ale widać mnóstwo pąków w wodzie

To zeszły rok 8 czerwca a dzisiaj jeszcze z wody nie wyszly

A to dokładnie 13vczerwca 2019 r. Ile kwiatów pozamykane bo fota robiona w cieniu.

A to 15:czerwiec 2019

A potem przyszedł grad i liście wyglądały jak sitko
Bawarka 13:56, 13 cze 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu witam

Przejrzalam sporo wątku od tylca piękne fotki i to co na fotkach dobrze potrafisz uchwycić wdzięk każdej rośliny.
Piwonie piękne czosnki też.

Może tak napiszę przewrotnie nie wierzę,że masz tyle piwonii.
Pokaż gdzie masz posadzone jak się prezentują w grupie. Już Sylwia prosi ją też.

Bardzo dobry pokaż rozsadzania i sadzenia piwonii dużo skorzystalam.

U nas też leje teraz oberwanie chmury uliczki osiedlowe jak rzeki.

Pozdrawiam

Ela, przyznam sie do czegos...Nie mam - jak to napisalas-tylu, piwonii...bo....

Mam ich kapke wiecej Kolejne malenstwa rosna w szklarni i w doniczkach, te maciupenkie, z nasion i z kawalatkow oberwanych korzonkow I wlasnie dzisiaj...Zamowilam kolejne 30 sztuk...Te dostane blizej jesieni.
Narazie cos sobie tworze...Probuje zrobic z nich ogrodzenie calego ogrodu i domu...Jak ukoncze-pokaze
Jedno juz napewno moge potwierdzic. Polaczenie piwonii z czarnym koprem, daje swietny efekt...Zarowno wizualny jak i zapachowy
Teraz, bede testowac polaczenie piwonii z trawa hakonechloa Beni Kanze...Dzisiaj tez, zamowilam 30 sztuk tej trawy...
Ogród do odnowy 12:46, 13 cze 2020

Do góry

Gosiu witam

Kopę lat nie zaglądałam do ciebie a tak blisko mamy.
Panorama ogrodu zachwycająca. Przenośna ławeczka wiklinowa też by mi się taka przydała. Już przeorganizował as ogród? Widzę, że też masz ciemny beż u mnie cały we mszycy. Jesienią go muszę przesadzić w inne miejsce bo te mszyce mnie wykończą.

Jeżeli chodzi o te azalie pachnące mam 3 sztuki kupowałam je u Zamojskich przepięknie zawsze każdego roku kwitły w tym roku tragedia po jednym, dwa kwiatki na krzaku. Trzeba też przesadzić.

W tym roku te deszcze w naszym rejonie nie dały możliwości różaneczników do pięknego rozkwitu za mokro. U mnie azalie zawsze długo kwitły teraz już wytrzepane przez deszcz.

Idę zaraz popracować muszę ściąć kocimiętkę bardzo wyrosła i po ostatniej burzy położyła się na inne kwiaty więc trzeba wyciąć odbije i jeszcze raz zakwitnie.

Pozdrawiam
.

Zdecydowanie za dużo wątków w koło i nie da się wszystkich odwiedzić o pisaniu nawet nie myślę. Czarny bez był cały oblepiony czarnymi mszycami. Wiaderko z wodą, rękawiczki i wszystko ściągałam, brrr ale się udało. Część mszyc padła łupem ptaków które gniazda założyły, a teraz wylęgły się biedronkowe larwy i robią pogrom

Azalie i rododendrony wyjątkowo teraz zakwitły w przeciwieństwie do poprzednich lat

Co ogród to inaczej
Ptasi gaj 12:44, 13 cze 2020

Do góry
To już koniec fot

Elu ,
cudne te rybki ,
i te linie wodne czy grzebienie ,
nie wiem jak się na nie mówi ,
ale jak zakwitną ,
na pewno efekt powalający ,
koniecznie daj fotki
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:27, 13 cze 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Takie cudo widzialam podczas ostatniej wedrowki

Kasiu bardzo ładny a jaki gęsty. Czy on w cieniu rośnie w tym miejscu.
Mam też bez ale ma tyle mszycy, że mi się go odechciewa. Będę go chciała przesadzic. Ja mojego ciekami w zeszłym roku. Jeszcze mam innego ten też ładny wyprostowane pionowe pędy.
Jak zakwitnie to dam znać.

Pozdrawiam
Ogród do odnowy 12:19, 13 cze 2020

Do góry

Dwie perfumowane azalie, ale która jest która?

Chanel i Soir de Paris

Gosiu witam

Kopę lat nie zaglądałam do ciebie a tak blisko mamy.
Panorama ogrodu zachwycająca. Przenośna ławeczka wiklinowa też by mi się taka przydała. Już przeorganizował as ogród? Widzę, że też masz ciemny beż u mnie cały we mszycy. Jesienią go muszę przesadzić w inne miejsce bo te mszyce mnie wykończą.

Jeżeli chodzi o te azalie pachnące mam 3 sztuki kupowałam je u Zamojskich przepięknie zawsze każdego roku kwitły w tym roku tragedia po jednym, dwa kwiatki na krzaku. Trzeba też przesadzić.

W tym roku te deszcze w naszym rejonie nie dały możliwości różaneczników do pięknego rozkwitu za mokro. U mnie azalie zawsze długo kwitły teraz już wytrzepane przez deszcz.

Idę zaraz popracować muszę ściąć kocimiętkę bardzo wyrosła i po ostatniej burzy położyła się na inne kwiaty więc trzeba wyciąć odbije i jeszcze raz zakwitnie.

Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 11:53, 13 cze 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Agatko------to ekstra roslina nie kłopotliwa aby miała trochę wody i lekko kwaśna ziemię to ładnie rosnie .

Izaka ----- u mnie tak było jak mą.z kosił zawsze coś urąbał.azalka odrosnie .mam w tym roku jedną taką różowa przejechaną kołem samochodu odłamałam co odpadła resztę podwiązałam i tez zakwitła.

Aniu ----- w tym roku nic nie dawałam ciutkę tylko pod korzenie nawozu do kwaśnych bo przesadzałam ale to pojedyńcze kuleczki i woda .

Haniu ----- one ukorzeniają się dobrze ja mam juz sadzonki .Spróbuj.

Zawitka co ty piszesz, że wsadzasz odlamana gałązkę do ziemi i się przyjmuje/odrasta? Chętnie bym też tak zrobiła
Chce nawet dzisiaj przychylić gałązkę do ziemi aby się ukorzeniła.

Piękne derenie. Ale już się nie poddaje zakupom żadnym krzaków Mam ich dużo potem mam cięcia od groma. Kupując niektóre krzaki za bardzo się przejechałam przereklamowane. Np kupiłam bzy dzikie o ciemnych liściach. Rosną duże, ale szału nie ma. Mają tyle mszyc że czarne łodygi więcej niż róże.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 14:46, 12 cze 2020

Do góry
Ze spaceru. Laczka ciągle ta sama co poprzednio że str 736-737 tylko zmienia się.

Dębowe zakątki 12:29, 12 cze 2020

Do góry
Mam też kaktusy syna jak był mały uparł się w obi, że on takiego chce. Wszystko dobrze jak był mały teraz duże są bo to 2 szt aż strach ich dotknąć bo kolce długie.
Też trzymałam zawsze na dworze ale wynoszenie i wnoszenie to problem duży.
Dębowe zakątki 12:23, 12 cze 2020

Do góry
Wyczytałam u Ani Zielony zakątek z Antonówka że masz biedule Patriot. U mnie rosną jak na drożdżach. Może w złym miejscu masz posadzone.
Mimo, że masz większe doświadczenie z hostami doradzam przesadź.

Żebym wiedziała, że tak u mnie dobrze rosną już bym je dawno polubiła.
Każda jedna wsadzę i bardzo dobrze rośnie fakt, że je podlewam i mają zawsze wilgotno takie duże listowie skądś musi wilgoć czerpać.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:02, 12 cze 2020

Do góry
To już koniec fot

Ptasi gaj 08:57, 12 cze 2020

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Elu,karmisz czymś te trawy,
że już takie duże?

W tym roku niczego nie dostały nie zdazylam, ale też się zastanawiam że tak rosną.

Po prawej stronie irga Julianem bardzo się rozrosła posadziłam malenstwo
Pięknie się przebarwia jesienią. Jest zimozielona

Ptasi gaj 08:48, 12 cze 2020

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Ślicznotka
Mszyca i u mnie grasuje, pryskałam ją już trzy razy i nadal siedzi ...
Pada każdego dnia i jak tu pryskać ? Kukliki zżera mi szara pleśń, buksy ćma i grzyb ... żeby przynajmniej dwa dni bez deszczu było to bym ogarnęła rośliny.
Też mam trochę do przesadzania, paprociom nic nie będzie ale z hostą olbrzymką to się wstrzymam, samo przesadzanie może nie zrobi jej nic złego bo to raczej żelazna roślina, jest mokro, tylko szkoda mi jej wielkich liści, kilka pewnie by się uszkodziło.
Na ślimaki sypałam już dwa razy i tak wpierniczyły mi złocienie-rumiany do gołej ziemi, masakra, tyle tego dziadostwa ...
Powiększysz skalniak, czy tylko pomniejszysz kępy roślin ? Jeżeli masz miejsce to powiększ, bardzo ładnie u Ciebie wygląda

Może przez te deszcze tak się długo robactwo trzyma też pryskam i jak przed tak po. Wyjeżdżaliśmy wczoraj pięknie słońce świeciło czyste niebo. Po 15 minutach wyszła chmura że nas w Wawie dogoniła i znowu lało krótko ale zmylo pewnie.
Wczoraj oglądałam filmik Hyżego dot mączniaka. Warto obejrzeć nie jest to czas na pryskanie. Więc dopóki będzie deszczowo zaniechań pryskania.

Skalniak ładny tylko rosliny za bardzo się rozrosły i trzeba je przetrzebić.
Nie będę nic poszerzać bo ma już i tak wszystkiego duzo. Trzeba trochę odpocząć a nie ciągle grzebać w ziemi ileż można.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 01:23, 12 cze 2020

Do góry
Witam Kasiu

A gdzie ty przebywałas. Ogrodowisku nie ma kwarantanny.

Zakątek ladny to wczesną wiosną pewnie wiele się zmieniło. Lubię bratki kolory wszystkie odcienie niebieskiego i żółty takie lubię zestawiać.

Pozdrawiam
Zielony zakątek z Antonówką 01:06, 12 cze 2020

Do góry
Aniu

Piękna kolekcja już takie wypasione. Ja to dopiero od zeszłego roku zaczęłam się interesować hostami. 3 lata temu kupiłam parę sztuk w tym Patrioty pięknie się rozrosły. Tak prawdę mówiąc nie przepadałam za nimi. Zobaczyłam u Ani z rowerem też ich ma dużo posadzonych pod domem i się skusiłam.

Mam po sąsiedzku szkółkę więc skupuje. Jak jadę na działkę jest duża szkółka która zajmuje się uprawa host. Nie wiedziałam o niej dopiero z etykiety wyczytałam jak kupiłam. Muszę do nich pojechać.

Ładna ta "stiletto", "dream qwin" - nie wiem czy jej nie mam. Już mi się wszystko miesza. Ta hosta "maple leaw" u ciebie jest chora ma jakiegoś grzyba na liściach opryskaj ja bo szkoda ładna jest.
Idę jeszcze popatrzeć.
Ptasi gaj 00:46, 12 cze 2020

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Elu Piękne rabaty, skalniak miodzio. Podziwiam też jodłę kalifornijską, z młodymi przyrostami wygląda niesamowicie. Mam trzy jodły ale już dorosłe i te przyrosty już nie robią takiego wrażenia ...
Hostek masz sporo i to bez dziurek ? ślimaków nie masz ?
Trawa już taka duża - ta ozdobna, ma takie duże kępy

Nie chcę pisać o dziurkach aby nie zapeszyc.
U mnie ślimaków tych gołych nie ma, znalazłam 5 małych właśnie z tych gołych obzeraly mi dopiero co wzeszle rośliny od razu zakatowalam. Teraz pilnuje i obserwuje. U mnie więcej robactwo grasuje i z tym mam problem szczególnie mszyca.

Dzisiaj przyjechałam na działkę i patrzę róże pnące coś nie tak liśćie mają pozwijane. Opryskiwalam wrotyczem może za mocny za mało rozcienczylam. Jednak mszyce dalej baraszkują po różach.

Robactwo każdego kalibru. Już nie wiem które sprzyjające które nie.

Skalniak mi się rozrasta w pionie i poziomie miałam już po rozsadzać, ale już za późno rośliny za wysokie. Może jesienią lub wczesna wiosna.

Jodły kalifornijskie właśnie duże też są bardzo ładne. Obok na osiedlu takie rosną.
Ta jedna u mnie jest wyjatkowa. Kupiłam ja 4 lata temu w dużej donicy przy sadzeniu nie miała prawie korzenia taki kikut. Myślałam że nic z niej nie będzie przez 2 lata nie dawała znaku życia była zielona przyrostów żadnych.
W zeszłym roku w sierpniu zaczęła wypuszczać 2cm przyrosty. A teraz przepiękna wiosna ja podsypalam obornikiem i zobacz jaka piękna.
Widocznie tak długo nowe korzonki wypuszczala i dopiero się w tej ziemi zaaklimatyzowała.

Ptasi gaj 23:06, 11 cze 2020

Do góry
CD

Jeszcze orliki

Ptasi gaj 23:02, 11 cze 2020

Do góry
CD

Róża new dawn z ogromną ilością Paczków

Po lewej hoina kanadyjska po prawej gałązka liścia dęba blotnego. Urosła ok 35 cm prawie wszystkie mają takie przyrosty

Ptasi gaj 22:54, 11 cze 2020

Do góry
CD

Bergenie podsypalam obornikiem i mają liście ogromniaste

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies