Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pamiętajcie o ogrodach

Pamiętajcie o ogrodach

greg66 20:47, 23 sie 2020

Ela dziękuję
Ziemia naprawdę licha a ja jestem rozczarowany pzretacznikami i szałwią. Po przekwitnieniu poobcinałem i nie ruszyły a przetaczniki to jeszcze krótko kwitły i liście miały brązowe. Podlewając pokrzywą dostały z adużo azotu, tak mi powiedział w szkółce ogrodnik. Zobaczę w przyszłym roku dam nawóz wieloskładnikowy.
No sadzonki przyszły takie sobie (ale już nie psioczę), a zamówiłem dzielżany "Okra Sundae" i "Short'n'Sassy" oraz krwiściągi "Sanguisorba obtusa" i krwawniki "Apricot Delight Achillea", mam nadzieję w przyszłym roku się pochwalić kwitnącymi. Już są posadzone

Nowa12 20:56, 23 sie 2020

Ale w ogóle nie ruszyły po ścięciu?
greg66 21:01, 23 sie 2020

Pzretaczniki nie ruszyły szałwie wypuściły pare pędów i to wszystko a i jeszcze czyściec to samo po ścięciu nic
Nie wiem czemu?
Nowa12 21:28, 23 sie 2020

greg66 napisał(a)
Pzretaczniki nie ruszyły szałwie wypuściły pare pędów i to wszystko a i jeszcze czyściec to samo po ścięciu nic
Nie wiem czemu?

Zaskoczona jestem bo ja przetaczniki ścinam do zera i zawsze ruszają ale często już nie zdążą zakwitnąć. Szałwia zdąży bez problemu.
Dorota123 19:59, 24 sie 2020

greg66 napisał(a)

Ładnie w tym miejscu łączy się ogród z resztą krajobrazu. Lubię takie łagodne przejścia. Nie wiadomo gdzie i kiedy kończy się ogród, a zaczynają pola.
ElzbietaFranka 23:04, 24 sie 2020

Grzegorz ładne nabytki

Jeżeli chodzi o przetaczniki i szałwię u mnie tak samo. Przytaczniki kupiłam w zeszłym roku ładne niebieskie i różowe w tym roku ledwo kwitły az wstyd pokazać. Tak sobie myślę,czy może nie mają za dużo słońca trzeba je przesadzic. Jeszcze też liście jakby mszycy dostały opryskam znikły ale liście pomarszczone ścięłam i coś tam nowego wypuszcza.

Szałwia u mnie każdego roku tylko raz kwitnie. Ścięłam jakiś czas temu i ciut wychodzi ale szału nie ma nawet z pierwszym kwitnieniem też trzeba przesadzić.
W każdy razie dużo roślin jest przereklamowana, nie każdego wszystko dobrze rośnie. Jeżeli nawóz mineralny czy obornik nie pomaga to pewnie ręką nie ta i nie będą rośliny rosły.

Jeszcze chciałam zapytać o te trawki na które zwróciła uwagę Dorotka czy one wysokie czy takie średnie. Teraz to tylko siuksy kwitną, ale u ciebie ciepłej to wcześniej.

Pozdrawiam
daszum 18:02, 25 sie 2020

Grzesiek byłam dzisiaj w LM, jest przecena niektórych roślin z 12,99 na 3,99. Kupiłam 4 szt bez nazwy, chyba to kocimiętka, agastache żółte i różowe i niebieskie przetaczniki.

W naszej szkółce kupiłam jeżówki Virgin. Miałam ją kiedyś, ale mi zniknęła.
greg66 20:25, 25 sie 2020

Elu te trawki to miskanty teraz mają około 1,80.
Słuchaj ja mam przetaczniki w półcieniu i na słońcu i i tak źle to wyglądało w tym roku.
Mam koński nawóz teraz jesienią go rozłożę i zobaczę, moze na tyle spulchni glebę i ją wspomoże ze coś to pomoże.

Danka dzięki na razie zajety jestem domową robotą ale w sobotę podjadę do szkółki aby zobaczyć czy coś mają nowego a poza tym myślę aby kupić parę barbul i werben patagońskich i to razem wsadzić.

A teraz od paru dni walczę ze ścianami

Waclaw 20:30, 25 sie 2020

greg66 napisał(a)
Elu

A teraz od paru dni walczę ze ścianami

Zdolniacha jesteś, podziwiam
daszum 22:37, 25 sie 2020

Gratuluję, możesz startować w mam talent
Zakres wielki, ale widać że robota pali Ci się w rękach.