Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:59, 12 sty 2022

Do góry
Pierwszym miejscem, które postanowiłam zmienić było otoczenie przyszłej altany. Z planu wychodziła tam duża kolista rabata. Po dyskusjach tu na forum postanowiłam podzielić ją ścieżką by łatwiej ją obsadzić i później pielęgnować. Zaczęły powstawać pierwsze plany nasadzeń. Trochę się one zmieniały nim na czymś konkretnym stanęło. Miało być morze hakonek

W tym czasie to miejsce tak wyglądało

Po wysadzeniu roślin, których nie miałam zamiaru tu zostawiać i usunięciu darni

Teraz trzeba było wzbogacić glebę, wyznaczyć ścieżkę

Ptasi gaj 21:12, 12 sty 2022

Do góry
Witam wszystkich

Jestem wszystko ok, ale się nigdzie nie wpisuje. Nie ma nic ciekawego. Ogród śpi. Mam dużo wody wszędzie na szczęście przyszedł mróz i zamarzło wszystko. Jutro znowu odwilż może tak źle nie będzie.

Coś mi wygryźli tulipany ale wszędzie wydziobane nie wygląda to na nornice.
Pewnie bażanty. Już przykryłem choinkami aby wszystkiego nie wydziobaly.
Każdego roku mam straty. Tak drapią wszędzie, co zrobić.

Wczoraj pojechałyśmy do centrum Wawy z Mają obejrzeć iluminacje świąteczne. Zmarzlam niby -3 stopnie ale wilgoć i lekki wiatr mrozil. Byłam też zapalić znicza w Parku Śaskim i do domu.

Zaszczepiłam się na grypę już chucham na wszystko. Maja 3 raz zaszczepiona więc jestem spokojniejsza.

Zwariować można z tym Covidem nigdy to się nie skończy jak będzie takie podejście do szczepień. Jak się nie wyszczepimy to wirus będzie hulał gdzie się da znaleźć ofiarę. Tyle zgonów.

Tutaj jeszcze wlot Do tunelu pod Ursynowem. Gdzieś miałam to miejsce przed budową pewnie gdzieś zgrane

Zastój zimowy

Mirkowy ogród (początki) 20:05, 12 sty 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Takie zdjęcia zdecydowanie poprawiają nastrój, kiedy za oknem szaro, zimno i ciemno.
Pozdrawiam noworocznie i życzę dużo zdrowia i zadowolenia z ogrodu.

Alicja tak tęsknimy już za kolorami. Pierwsze wysiewy już zrobiłam i czekam na wiosnę.
Mirkowy ogród (początki) 19:59, 12 sty 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
Fajne te pieńki Miruś dostałaś werbenkę będziesz rozmnażać? A nie wysiewa Ci się? Ja już muszę ją ograniczać a i tak na nowych rabatach się pojawia, ale lubię ją i to taka roślinka zapychająca nadmiar przestrzeni wszystkiego najlepszego w tym Nowym Roku

Monika werbena u mnie strajkuje pojedyncze siewki znajduję dlatego wysiewam ją.
Też ją lubię i dlatego wysiewam.
Jedną sadzonkę zabrałam na zimowanie do domu i z niej będę pobierać sadzonki.
Tak teraz wygląda.
Ogród w Klein Kottorz 19:54, 12 sty 2022

Do góry
Dla poprawy nastroju wrzucam troszkę archiwalnego koloru

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 19:18, 12 sty 2022

Do góry
Jak już był plan można było zakasać rękawy i co nieco wytyczyć. To jeden z fajniejszych etapów bo pojawiają się pierwsze zarysy przyszłych linii.,łatwiej wyobrazić sobie jak to będzie wyglądać.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:46, 12 sty 2022

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu możesz mi napisać jak się nazywa ta dalia?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:01, 12 sty 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Fajny zwierzak .

Cudne te oszronione widoki, chyba nawet ładniejsze, niż ze śniegiem .

Sylwia, a mączkę to rozsypujesz na rabatach, czy dajesz do dołków podczas sadzenia?
Magary Dramaty z Rabaty 16:55, 12 sty 2022

Do góry
Magara napisał(a)
W sierpniu, niecałe dwa miesiące po posadzeniu, moje mini roślinki wyglądały tak:

Nie potrafię powiedzieć czy cuda zdziałał kompost, czy może obornik, którego całkiem sporo poszło w te rabaty w sezonie poprzedzającym sadzenie, czy może to po prostu norma - brakuje mi doświadczenia żeby wysnuć jakieś mądre wnioski

Wniosek jest jeden, rabata powstała (urosła) w tempie ekspresowym . Brawo Ty.
Muszę chyba używać więcej kompostu u siebie .

Ps. Zapisałam sobie te bordowe roślinki (pęcherznicy, penstemonów i nawłoci nie mam, ale chyba w tym roku już przekroczyłam budżet na zakupy roślinne, więc może kiedyś je jeszcze nabędę ).
Ogród pod pliszką 15:00, 12 sty 2022

Do góry
Ogród pod pliszką 14:54, 12 sty 2022

Do góry
Ogród pod pliszką 14:49, 12 sty 2022

Do góry
Droga do spełnienia 14:49, 12 sty 2022

Do góry
dalszy ciąg 3 rabaty
Droga do spełnienia 14:44, 12 sty 2022

Do góry
historia 3 rabaty
Ogród pod pliszką 14:44, 12 sty 2022

Do góry
Ogród pod pliszką 14:38, 12 sty 2022

Do góry
Wspomnienia z ubiegłego sezonut
Droga do spełnienia 14:29, 12 sty 2022

Do góry
historia 2 rabaty
Droga do spełnienia 14:19, 12 sty 2022

Do góry
Trochę mnie wzięło na wspominki
dzisiaj historia jedne rabaty
zaczeło się tak,

a późnie trafiłam na ogrodowisko i było tak:

i na końcu tak
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 12:35, 12 sty 2022

Do góry
Miałam to szczęście, że trafiły tu do mnie pomocne duszyczki z forum i dzięki iich pomocy zaczęłam powolutku mieć wizję . Dzięki nim poczułam, że muszę zmienić układ rabat, trawnika. Potrzebny był porządek, zachowanie proporcji. Zaczęły się pomiary terenu. Żmudna praca zważywszy na obszar jakim dysponuję. Ważne też było by zachować część nasadzeń, wpleść je w plan z sensem.
Bardzo się do tego przyłożyłam. Działka o nieoczywistym kształcie, istniejące nasadzenia= mordor. Niezliczona ilość prób wyrysowania gdzie co. Kombinacje rabat. Po trudach udało się i powstał plan. Jeszcze raz ogromne podziękowania dla pomocnych mi na tym etapie forumek

Służy mi on cały czas i jest niezastąpiony przy planowaniu. Muszę uzupełnić go trochę w wolnej chwili by widać było dokładnie co jest gdzie posadzone a nie tylko linie trawnik rabaty. Póki co tak się to przedstawia

W ogródku emerytki 12:11, 12 sty 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Bardzo fajne porównania, widać wtedy dokładnie wszystkie zmiany. Roślinki się rozrastają, ogród pięknieje, powstają nowe pomysły. Pięknie.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego, dużo zdrowia i zadowolenia z ogrodu.

Alu, dziękuję
To dopiero na takich zdjęciach widać, że rośliny urosły i to czasem za bardzo.
Mam tak np. z miskantem w poprzeczne paski i szczepioną leszczyną Red Majestic: trawę muszę wykopać, bo zarosła drzewku nogę i nie tylko.
Tak leszczyna wygląda wiosną.

A tak w sezonie, widać jej tylko kawałek głowy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies