Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Wiolka5_7 21:06, 11 cze 2022

Margerytka40 napisał(a)
Spam

Przepięknie !

Rondo z dereniami i hakone też piękne hakonki to Ci chyba wszystko pożarły ?
Margerytka40 21:14, 11 cze 2022

Kasya napisał(a)

A kiedy je tniesz ?

Jesienią. Cięcie wiosenne z tego co czytałam pobudza do niwych przyrostów, jesienne bardziej służy ograniczaniu.
Margerytka40 21:16, 11 cze 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Przepięknie !

Rondo z dereniami i hakone też piękne hakonki to Ci chyba wszystko pożarły ?

Hakonki najchętniej bym przerzedziła. Chodzi mi po głowie taki plan na wiosnę, zobaczymy czy mocy starczy. Teeaz to co 1,5 bym je posadziła
Magara 23:40, 11 cze 2022

Margerytka40 napisał(a)

Ewuś dzięki za identyfikację. Chyba nawet cieszę się z pomyłki. Trzeba będzie rozmnożyć ją sobie.

Asia, ona (=drakiew) prawdopodobnie się wysiewa. Piszę, że prawdopodobnie bo mam w jej okolicy dużo siewek ale nie do końca jestem pewna czy to drakiew właśnie czy świerzbnica macedońska w kolorze bordo, która też jest niedaleko - trzeba czekać co wyrośnie, kilka siewek zostawiłam

Rabata spamowa jest po prostu niewiarygodnie piękna
Ale napisz proszę co na niej będzie jak szałwie i kocimiętki(?) i róże przekwitną???
Helen 07:35, 12 cze 2022

Asia, masz niewiarygodnie pięknie.
Margerytka40 08:23, 12 cze 2022

Magara napisał(a)

Asia, ona (=drakiew) prawdopodobnie się wysiewa. Piszę, że prawdopodobnie bo mam w jej okolicy dużo siewek ale nie do końca jestem pewna czy to drakiew właśnie czy świerzbnica macedońska w kolorze bordo, która też jest niedaleko - trzeba czekać co wyrośnie, kilka siewek zostawiłam

Rabata spamowa jest po prostu niewiarygodnie piękna
Ale napisz proszę co na niej będzie jak szałwie i kocimiętki(?) i róże przekwitną???

Knautia wysiewa się dość dużo i najprawdopodobniej to ona u Ciebie. Drakiew nigdy mi się jeszcze nie wysiała. Jednak nie jestem ekspertem, dobrze by było by i ta dawała siewki. Knautia u mnie wielgaśna w tym roku i rozwalona przez deszcze
Na różance na potem mam jeżówki, kłosowce, zatrawiany. Wszystko jeszcze do poukładania. Zatrawiany wtykałam wiosną gdzie było miejsce, teraz widzę, że mogą mieć mało miejsca. Kłosowce muszę rozrzucić po rabacie bo mam w jednym miejscu. Sporo mam ich siewek to będzie się czym rządzić. Liczę, że goździki brodate będą też jeszcze kwitły długo a w ogóle koniecznie muszę zamówić je w kolorze mocno czerwonym, mam ciemne bordo a jednak kapka takiej czerwiewni żarówiastej dobrze by tam wyglądała. Szałwie i kocimiętki powtórzą kwitnienie, mniej co prawda, ale będą. Teraz jest bosko i już na zapas mi żal, że nie można takiego stanu zamrozić, zahibernować
Margerytka40 08:30, 12 cze 2022

Helen napisał(a)
Asia, masz niewiarygodnie pięknie.

Róże szaleją w tym roku a mam tam jeszcze i młode krzaczki, które dopiero budują masę. W zeszłym roku jesienią dosadzałam Westerland 4 szt i od tej wiosny 3 szt Summer song. Na te trzeba poczekać pewnie ze dwa lata. Busz różano bylinowy się zrobił. Dziękuję Helen, też mi się wreszcie podoba różanka. Mam poczucie spełnienia jak na nią patrzę
ewsyg 09:09, 12 cze 2022

Asiu, jesteś bardzo konsekwentna w doborze roślin i kolorów. Taki ogrom traw nadaje ogrodowi lekkości. Na rabacie z różami masz dwa kolory szałwii ?
tulucy 10:47, 12 cze 2022

Westerlandom dajesz podpory? One mocno w górę dają.

Zatrwiany to jakie masz? Bo mnie ostatnio wpadły w oko, ale jakaś dziwna odmiana nie do upolowania u nas. I myślę o innych.

W ogóle to masz piękne zestawienie kolorów w tym całym spanie, takie mojsze i cały spam przepiękny.
Margerytka40 10:58, 12 cze 2022

ewsyg napisał(a)
Asiu, jesteś bardzo konsekwentna w doborze roślin i kolorów. Taki ogrom traw nadaje ogrodowi lekkości. Na rabacie z różami masz dwa kolory szałwii ?

Długo szukałam roślin, które spełnią moje warunki, wymagania. Przede wszystkim w kolorach, które lubię, długo kwitnące lub powtarzające kwitnienie, dość zwarte bo nie lubię rozwalających się. Mam żelazny zestaw, który powtarzam i może wygląda to konsekwentnie , a może nudnie. Mnie z tym dobrze. Nie mam zapędów kolekcjonerskich więc pewnie łatwiej mi być konsekwentną. Czasem wypatrzę choćby na naszym forum jakąś roślinkę i włączy mi się chciejstwo i nawet kupię wbrew rozumowi i zwykle kończy się tak, że lepiej było rozumu jednak posłuchać. Ostatni taki zakup - judaszowiec. Wylądował w donicy i pewnie za chwilę będę mu nowego domu szukać. Dlatego wolę być konsekwentna
Na różance są Caradonny i jeszcze jakaś nn szałwia, dużo niższa ale kolor podobny. Bľękit to kocimiętki