Asia, ona (=drakiew) prawdopodobnie się wysiewa. Piszę, że prawdopodobnie bo mam w jej okolicy dużo siewek ale nie do końca jestem pewna czy to drakiew właśnie czy świerzbnica macedońska w kolorze bordo, która też jest niedaleko - trzeba czekać co wyrośnie, kilka siewek zostawiłam
Rabata spamowa jest po prostu niewiarygodnie piękna
Ale napisz proszę co na niej będzie jak szałwie i kocimiętki(?) i róże przekwitną???
Knautia wysiewa się dość dużo i najprawdopodobniej to ona u Ciebie. Drakiew nigdy mi się jeszcze nie wysiała. Jednak nie jestem ekspertem, dobrze by było by i ta dawała siewki. Knautia u mnie wielgaśna w tym roku i rozwalona przez deszcze
Na różance na potem mam jeżówki, kłosowce, zatrawiany. Wszystko jeszcze do poukładania. Zatrawiany wtykałam wiosną gdzie było miejsce, teraz widzę, że mogą mieć mało miejsca. Kłosowce muszę rozrzucić po rabacie bo mam w jednym miejscu. Sporo mam ich siewek to będzie się czym rządzić. Liczę, że goździki brodate będą też jeszcze kwitły długo a w ogóle koniecznie muszę zamówić je w kolorze mocno czerwonym, mam ciemne bordo a jednak kapka takiej czerwiewni żarówiastej dobrze by tam wyglądała. Szałwie i kocimiętki powtórzą kwitnienie, mniej co prawda, ale będą. Teraz jest bosko i już na zapas mi żal, że nie można takiego stanu zamrozić, zahibernować
Róże szaleją w tym roku a mam tam jeszcze i młode krzaczki, które dopiero budują masę. W zeszłym roku jesienią dosadzałam Westerland 4 szt i od tej wiosny 3 szt Summer song. Na te trzeba poczekać pewnie ze dwa lata. Busz różano bylinowy się zrobił. Dziękuję Helen, też mi się wreszcie podoba różanka. Mam poczucie spełnienia jak na nią patrzę
Długo szukałam roślin, które spełnią moje warunki, wymagania. Przede wszystkim w kolorach, które lubię, długo kwitnące lub powtarzające kwitnienie, dość zwarte bo nie lubię rozwalających się. Mam żelazny zestaw, który powtarzam i może wygląda to konsekwentnie , a może nudnie. Mnie z tym dobrze. Nie mam zapędów kolekcjonerskich więc pewnie łatwiej mi być konsekwentną. Czasem wypatrzę choćby na naszym forum jakąś roślinkę i włączy mi się chciejstwo i nawet kupię wbrew rozumowi i zwykle kończy się tak, że lepiej było rozumu jednak posłuchać. Ostatni taki zakup - judaszowiec. Wylądował w donicy i pewnie za chwilę będę mu nowego domu szukać. Dlatego wolę być konsekwentna
Na różance są Caradonny i jeszcze jakaś nn szałwia, dużo niższa ale kolor podobny. Bľękit to kocimiętki