Słuchajcie... Dosyć mam bałaganu na balkonie. Chciałabym go jakoś zagospodarować. Nie mam pojęcia jak.... Myślałam, żeby zrobić jakiś "szkielet" z roślin zimozielonych i uzupełniać sezonowymi.... Jak to wszystko zorganizować? Jakie donice? Robić? Czy kupować gotowe???
Jak macie jakies inspiracje balkonowe lub tarasowe wklejajcie
To mój szkic balkonu
i zdjęcia (błagam nie patrzcie na bałagan )
Najgorszy jest ten słup na środku..... Bo ogranicza możliwości ale ma jedną zaletę Mogę na nim puszczać moje kochane powojniki
Lenko, to jest cis Tak bardzo się z niego cieszę, tymbardziej , że właśnie idealnie nadaje się do podstrzyżenia. Tylko ja tego narazie nie zrobię , boję się, że coś sknocę
I dodam jeszcze, że moja radość jest jeszcze większa, bo jest adoptowany. Jedna Pani się go pozbywała, bo jej zaciemniał niewielki ogródek Pogadałyśmy, zażartowałam, że sumiennie będę się nim opiekować no i mam...
Obie strony zadowolone
Zamierzam pod nim posadzić żółte żurawki dla rozweselenia całego frontu.
Cisy przy tarasie posadzone. Kupiliśmy jednak małe (niestety kasa!) i muszę poczekać na mój wymarzony efekt, bo póki co parawanu nie czynią
Kupiłam cisy, dobrze ukorzenione i w dobrej cenie 12 zł/szt.
Beatko Twoja inspiracja jest cudna i to też są moje klimaty
Śliczny jest Twój ogród;miłorzęby genialne,a czy cisy już posadzone?W jakiej były cenie jeśli można z czystej ,porównawczej ciekawości
Też parę dni temu posadziłam żywopłocik z cisa,ale jeszcze mały...
Czy na zdjęciu jest cis?
Zrobiłabym z niego wielką poduchę,w środku wyprowadziła następna i na górze trzecią małą
Naokoło podsadziłabym jakąś fajną niską trawką ozdobna...
Dziękuję Danusiu, pochwały z Twych ust są bardzo mobilizujące
mam jeszcze dwa miskanty , dosadzić je z lewej, czy dać na tyły ogrodu?
Rysiek powinien patrzec na coś na pniu
Tu jak brama powinna być forma pienna na sporym kiju, np. wypas to cis na pniu, wielka kula, ale można tanią trzmielinę żółtą, albo jakieś fajne drzewko zwisające troszkę o ładnej koronie, POszukaj w szkólkach formy piennej, aż się tam prosi
ale tylko jedno na pniu, czy może między każdą tawułą?
A tymczasem eksperymentów ciąg dalszy....
Najpierw zakupy sprzed kilku dni
a potem....trochę pracy i
moja nowa ... jeszcze nieskończona rabata
A że dzisiaj miałam imieniny ... otrzymałam od moich 3 kochanych skarbów takie oto prezenty: trzy trzmielinki
Tak się prezentują podczas przymiarki
Bardzo się cieszę z takich niespodzianek
Beato, nie przeklinasz tej winorośli? Ładnie to wygląda, takie tło. Posadziłam rok temu, dopiero się wspina po siatce a sąsiadka już narzeka, że liście się sypią. U Ciebie ślicznie wyglada, u mnie jest ciagle zrywane przez kogoś... Mi się podoba winorośl ale ją trochę rozumiem, bo liscie z leszczyn sąsiada też mnie wkurzają. Obiecałam że zamienię na bluszcz ale na razie mam dość.
Bardzo ładne te świerki, serbskie? albo starsze od moich albo moje to mizeroty. Będziesz je kiedyś przycinała, czy zostawiasz niech rosną w górę?
Na jakim stanowisku rośnie u Ciebie cytryniec chiński? U mnie siedzi i siedzi i tylko siedzi.
mniej więcej dach będzie miał tak ukształtowane spadki w kierunku odpływów - czarne miejsca
pierwsze 2 warstwy styropianu łącznej grubości 20 cm zostaną ułożone na zakładkę na całej powierzchni dachu, potem będą układane kolejne warstwy różniące się od siebie wysokością o ok 1 - 1,5 cm, w taki sposób aby utworzyły swoiste schodki jak na rysunku, a tym samym spadek około 1,5% w obydwie strony odpływu