Powiedz,czy ty po takim pracach ogrodowych wśród róż,jesteś wydrapana po same ramiona,jak ja? Czy masz jakiś patent ?
Muszę się zaopatrzyć w tę kostrzewę,jest idealna.
Obciachałam dzisiaj bukszpany, wszystkie i brzozy.... Mimo,zę wróciłam z pracy o 18:30. Jak wpadłam w wir robót to się zatrzymać nie mogłam. jutro będą foty. A na razie dla Ciebie białe róże
No widzisz Anula Ty wywaliłaś a ja ją bardzo chciałam tak to jest z ogrodniczkami Twoje hosty podziwiałam moje pod brzozą obraz nędzy i rozpaczy, zamieniam i szukam traw pod brzozę. Myślę nad Hameln ale ona wysoka jest szukam niższej. Hosty spod brzozy wylecą.
Madżenko, ja nowa tu na forum ale już się zdążyłam zakochać w Twoim ogrodzie!Dziekuję za słówko na temat grabów Fasigiata, podziwiam Twoje brzozy! Trawy! Ogród jest piękny. Ja dopiero stawiam pierwsze kroki, też na Dolnym Śląsku. Mam nadzieję, że pozwolisz uczyć się od Ciebie, trochę pytać... Będę tu stale zaglądała.
Chciałam zapytać Cię jeszcze o cudowne żaluzje zewnętrzne - czy możesz na priv zdradzić, w jakiej firmie je zamawiałaś?
Pozdrawiam serdecznie!
Fajne zestawienie.
U mnie też koper w makach się wysiał, ale troszkę. Wcześniej nie widziałam takiego koloru maków
Moje po dzisiejszych deszczach zmyło. Na szczęście sporo pąków jest jeszcze.
A i w brzozę u sąsiada piorun strzelił. Brzozy nie ma ...
Brzozy mają płytki system korzeniowy, na długotrwałą suszę reagują prawidłowo. U Ewy Pszczelarni w ubiegłym roku zrzuciły liście w lipcu. Gdzieś wyczytałam, że brzoza potrafi wypić 200 l wody na dobę. Dlatego niewiele roślin daje radę pod nimi bez nawadniania.
Nic im nie jest Brzozy to pijaki. W czasie suszy ratują się zrzuceniem liści. Ty też się negliżujesz podczas upałów.
Wersja ekonomiczna: zostawić jak jest i czekać dżdżu.
Wersja nieekonomiczna- codziennie podlewać.
Tam są aż 3 brzozy posadzone przy sobie. Wtedy najpiękniej wyglądają, szczególnie gdy podrosną. Też sądzę, ze wyglad rabaty to duza zasluga brzóz. Jednak wszystko ma jakis wplyw, w mniejszym lub wiekszym stopniu.
Zaczynam budowę sciezki pod lasem wdłuż której chcę posadzić rosliny znoszące cień. Tam słońca prawie nie ma bo to stare brzozy i dęby,ścieżka jest na tyłach rabaty i będzie taka "techniczna"... żeby dostać się na tyły rabaty, wywieżć trawę , kompost itd...Chciałabym jednak ,żeby coś tam ładnego rosło( tzn wzdłuż tej sciezki i wśród drzew)i dlatego proszę was o radę . Jakie rośliny zniosą takie warunki? Dodam,ze pod drzewami jest linia kroplujaca...
Aga wdepłam do Ciebie i jestem zachwycona jak zwykle zresztą Twoim wspaniałym jedynym w swoim rodzaju ogrodzie.
Inwersa cudny, brzozy youngi też masz piękne okazy...o lawendzie, różach i berberysach nie wspomnę.
Pozdrawiam gorąco