Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:59, 29 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Obciachałam dzisiaj bukszpany, wszystkie i brzozy.... Mimo,zę wróciłam z pracy o 18:30. Jak wpadłam w wir robót to się zatrzymać nie mogłam. jutro będą foty. A na razie dla Ciebie białe róże
]

Śliczota ,wszystko bez wyjątku

Powiedz,czy ty po takim pracach ogrodowych wśród róż,jesteś wydrapana po same ramiona,jak ja? Czy masz jakiś patent ?
Muszę się zaopatrzyć w tę kostrzewę,jest idealna.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:41, 29 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Obciachałam dzisiaj bukszpany, wszystkie i brzozy.... Mimo,zę wróciłam z pracy o 18:30. Jak wpadłam w wir robót to się zatrzymać nie mogłam. jutro będą foty. A na razie dla Ciebie białe róże

Marzena a co to za białe róże jeśli można dopytać bo bardzo gęste są.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:34, 29 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

A ja przy okazji popatrzyłam sobie na kostrzewę bo to k. meiera, prawda?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:06, 28 cze 2016

Do góry
Brzozy przed cięciem. Dzisiaj zrobiłam z nich parasolki

Marnie rośnie lawenda

A stipa znów pozera bukszpany....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:45, 28 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Spoko.ja mialam lenia chyba z miesac.powooooli przechodzi

Kulą w płot 08:44, 28 cze 2016

Do góry
No widzisz Anula Ty wywaliłaś a ja ją bardzo chciałam tak to jest z ogrodniczkami Twoje hosty podziwiałam moje pod brzozą obraz nędzy i rozpaczy, zamieniam i szukam traw pod brzozę. Myślę nad Hameln ale ona wysoka jest szukam niższej. Hosty spod brzozy wylecą.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:22, 27 cze 2016

Do góry
Aghla2747 napisał(a)
Madżenko, ja nowa tu na forum ale już się zdążyłam zakochać w Twoim ogrodzie!Dziekuję za słówko na temat grabów Fasigiata, podziwiam Twoje brzozy! Trawy! Ogród jest piękny. Ja dopiero stawiam pierwsze kroki, też na Dolnym Śląsku. Mam nadzieję, że pozwolisz uczyć się od Ciebie, trochę pytać... Będę tu stale zaglądała.
Chciałam zapytać Cię jeszcze o cudowne żaluzje zewnętrzne - czy możesz na priv zdradzić, w jakiej firmie je zamawiałaś?
Pozdrawiam serdecznie!

Zapraszam bardzo serdecznie i ciesze sie , ze mamy kolejna Zdolnoslazaczke
Juz pisze na prive nt zaluzji
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:17, 27 cze 2016

Do góry
Madżenko, ja nowa tu na forum ale już się zdążyłam zakochać w Twoim ogrodzie!Dziekuję za słówko na temat grabów Fasigiata, podziwiam Twoje brzozy! Trawy! Ogród jest piękny. Ja dopiero stawiam pierwsze kroki, też na Dolnym Śląsku. Mam nadzieję, że pozwolisz uczyć się od Ciebie, trochę pytać... Będę tu stale zaglądała.
Chciałam zapytać Cię jeszcze o cudowne żaluzje zewnętrzne - czy możesz na priv zdradzić, w jakiej firmie je zamawiałaś?
Pozdrawiam serdecznie!
Jestem w polu 23:28, 25 cze 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Co z tym deszczem, że środkowa Polskę omija?
Moje duże brzozy schna normalnie z braku wody.

Suszy nie zazdroszczę, ale te wichury doprowadzają mnie do szału. Może byłyby mniej odczuwalne gdyby nie to, że mieszkamy na takim wygwizdowiu.
Jestem w polu 23:24, 25 cze 2016

Do góry
Co z tym deszczem, że środkowa Polskę omija?
Moje duże brzozy schna normalnie z braku wody.
Ogródek Iwony II 22:52, 25 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Fajne zestawienie.
U mnie też koper w makach się wysiał, ale troszkę. Wcześniej nie widziałam takiego koloru maków
Moje po dzisiejszych deszczach zmyło. Na szczęście sporo pąków jest jeszcze.

A i w brzozę u sąsiada piorun strzelił. Brzozy nie ma ...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:24, 25 cze 2016

Do góry
Brzozy mają płytki system korzeniowy, na długotrwałą suszę reagują prawidłowo. U Ewy Pszczelarni w ubiegłym roku zrzuciły liście w lipcu. Gdzieś wyczytałam, że brzoza potrafi wypić 200 l wody na dobę. Dlatego niewiele roślin daje radę pod nimi bez nawadniania.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:25, 25 cze 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Da się je uratować? ??

Nic im nie jest Brzozy to pijaki. W czasie suszy ratują się zrzuceniem liści. Ty też się negliżujesz podczas upałów.
Wersja ekonomiczna: zostawić jak jest i czekać dżdżu.
Wersja nieekonomiczna- codziennie podlewać.

Toszka to nawet podczas deszczu podlewa
Mój ogród pod górkę... 19:13, 24 cze 2016

Do góry
Na brzozówce najmniej widoczne są brzozy

Stipa z lawendą szaleją

Kolejne jeżówy

I trzcinniki widziane przez Astrid
Ogród tworzony z pasją 22:23, 23 cze 2016

Do góry
alis napisał(a)

Cudna rabata, ma w sobie to coś, chyba zasługa tej brzozy. Brzozy uwielbiam, ale za mało mam miejsca żeby u siebie posadzić, podziwiam u innych.

Tam są aż 3 brzozy posadzone przy sobie. Wtedy najpiękniej wyglądają, szczególnie gdy podrosną. Też sądzę, ze wyglad rabaty to duza zasluga brzóz. Jednak wszystko ma jakis wplyw, w mniejszym lub wiekszym stopniu.
Ogród tworzony z pasją 22:06, 23 cze 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Moja ulubiona rabata właśnie świeci kolorami

Lawenda lada dzień zakwitnie

Cudna rabata, ma w sobie to coś, chyba zasługa tej brzozy. Brzozy uwielbiam, ale za mało mam miejsca żeby u siebie posadzić, podziwiam u innych.
Mój ogród pod lasem 09:05, 23 cze 2016

Do góry
W słońcu róże i lawenda też już cieszą oczy

Zaczynam budowę sciezki pod lasem wdłuż której chcę posadzić rosliny znoszące cień. Tam słońca prawie nie ma bo to stare brzozy i dęby,ścieżka jest na tyłach rabaty i będzie taka "techniczna"... żeby dostać się na tyły rabaty, wywieżć trawę , kompost itd...Chciałabym jednak ,żeby coś tam ładnego rosło( tzn wzdłuż tej sciezki i wśród drzew)i dlatego proszę was o radę . Jakie rośliny zniosą takie warunki? Dodam,ze pod drzewami jest linia kroplujaca...
Polecane drzewa i krzewy liściaste 07:29, 23 cze 2016

Do góry
Mlena napisał(a)

jakie 2-3 szt drzew posadzić w bliskiej odległości od muru oporowego ( wjazd do garazu), tak żeby system korzeniowy nie wpłynął na stabilność muru.

Najlepiej małe drzewa liściaste - myślalałam o pissardi - w odległości 2 m od muru - jednak boję się, że w przyszłości uszkodzi mi to stabilność tego muru.

Co polecacie?

Pasowałaby tam 2 max 3 drzewka coś typu:
1. coś zielonego o w miarę regularnej koronie
2. małe brzozy
3. lub jakaś wiśnia

ostatecznie jak wszystkie drzewka mają duże systemy korzeniowe to może 2-3 wierzby hakuro na pniu??

kompletnie się nie znam na korzeniach - stąd wielka prośba aby coś doradzić

Nic, bo każde drzewo wpłynie na stabilność muru.
Jurajski Ogród 22:47, 22 cze 2016

Do góry
Aga wdepłam do Ciebie i jestem zachwycona jak zwykle zresztą Twoim wspaniałym jedynym w swoim rodzaju ogrodzie.
Inwersa cudny, brzozy youngi też masz piękne okazy...o lawendzie, różach i berberysach nie wspomnę.
Pozdrawiam gorąco
Tu ma być ogród :) 15:02, 22 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziś przyżyłam załamkę po obchodzie ogrodu - róże, hortensje, brzozy mają na liściach objawy jakiejś choroby grzybowej - najgorsze hortensje, spora część liści zbrązowiała.
Dodatkowo na brzozach gąsieniczki wcinające liście.

czasami bez chemii nie da rady, a to przykre...

u mojej mamy wszytskow skazuje na opuchlaki czy mi się śniło że dobre są na to preparaty na stonkę?

I buk tricolor jakos choro wygląda, o mszycach na wszytskim już nie wspomnę...

Psikaj, bo masz piękne rośliny i byłoby ich bardzo szkoda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies