Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 09:07, 11 sie 2016

Wendy79 napisał(a)
Agatko, wracam do "żywych". Wczoraj pierwszy raz cały dzień w ogrodzie od dłuuuuższego czasu. Cały czas obserwuję i podziwiam twoje postępy z warzywnym Ściskam

Witaj Aguś, ja wciąż mam niemoc Powoli zbiera się pracy, ale przy dzieciakach w domu nie jest to takie proste. Przełożę większość prac na wrzesień gdy pójdą oboje do przedszkola/szkoły. Na razie przesadziłam rozplenice do większych donic, w tym roku będę je dołować. A wiosną sieję kolejne
Przyszły rozchodniki będę robić sadzonki. Drewno do warzywnika muszę zamówić w tartaku, borówki, jagody i żurawina czekają już, truskawki od Ciebie mają się dobrze w doniczkach, starczy na całe poletko. Maliny zamówiłam.
Obornik już mam dostarczony - 30 worków więc będzie czym dokarmić ziemię w korytach pod warzywa
Tarasu nie skończymy w tym roku, dajemy sobie na wstrzymanie. Podłogę i meble zrobimy wiosną. Akurat zdążę uszyć pokrowce
Bez ciśnienia, bo może to wykończyć człowieka.

Gabriela 10:42, 11 sie 2016

Piękna jesienna rabata, jak się te rozchodniki rozrosną i zakwitną masami, to będzie niesamowity widok. A myślałaś żeby dorzucić tam jeszcze pomiędzy troche jesiennych astrów? Ja tak piszę, bo się zaastrowałam w tym roku całkiem solidnie, niektóre już zaczęły kwitnąć.
Margarete 10:49, 11 sie 2016

Szkoda że choroba trafiła dzieciaki, to znaczy syna - u moich dzieci we Wrocku tez temperatura, katar i td...maja przyjechac na wekend - zobaczymy....
Rozmach twoich rabat i przestrzen w porównaniu do mojego ogródeczka jest porażający
Ale masz tych roslin, jeszcze sezon, góra dwa i busz bedzie naprawde...
Buziaki!
AgataP 11:10, 11 sie 2016

Gabriela napisał(a)
Piękna jesienna rabata, jak się te rozchodniki rozrosną i zakwitną masami, to będzie niesamowity widok. A myślałaś żeby dorzucić tam jeszcze pomiędzy troche jesiennych astrów? Ja tak piszę, bo się zaastrowałam w tym roku całkiem solidnie, niektóre już zaczęły kwitnąć.

Gabrielo, astry są przepiękne, ale te które miałam szybko łapały mączniaka. Jeśli masz sprawdzone odmiany lub chociaż takie które po oprysku prewencyjnym dadzą radę jak najbardziej będę mogła o nich myśleć. Są przepiękne

Kolejne rozchodniki właśnie przyszły, to na przyszłoroczną rabatę pod brzozy i śliwy dziecięce - rabata będzie miała wymiary jakieś 3 m szerokości i z 15 m długości. Jest co planować. Astry chętnie tam też zaproszę.

Mam rozplenice, rozchodniki w kolorze bordowym, dojdą trawy wertykalne pewnie trzcinnik overdam, może wrzosy lub macierzanka u stóp. Na razie mnożę co się da

Tyły rabaty w świetlistym cieniu jeszcze są dla mnie zagwostką

AgataP 11:14, 11 sie 2016

Margarete napisał(a)
Szkoda że choroba trafiła dzieciaki, to znaczy syna - u moich dzieci we Wrocku tez temperatura, katar i td...maja przyjechac na wekend - zobaczymy....
Rozmach twoich rabat i przestrzen w porównaniu do mojego ogródeczka jest porażający
Ale masz tych roslin, jeszcze sezon, góra dwa i busz bedzie naprawde...
Buziaki!

Małgoś no tak to jest z tymi chorobami. Liczę że wydobrzeje, a Zośka nic nie załapie bo w pierwszy weekend września jedziemy na wesele...

A wielkość, może Ci się tylko tak wydawać Małgoś, mam niecałe 2100 metrów. Z czego jeszcze podjazd, dom mieszkalny i gospodarczy, a i jeszcze dwa mordory których nie pokazywałam czekają cierpliwie na ogarnięcie, bo przeznaczenie już mają wyznaczone ale powoli, nic na wariata...
dziś czekam aż trawa obeschnie i skoszę bo potem znowu widzę w pogodzie jakieś opady... to lato jakoś mało słoneczne, nawet owoce bardziej wodnite...
Wendy79 11:26, 11 sie 2016

AgataP napisał(a)

Witaj Aguś, ja wciąż mam niemoc Powoli zbiera się pracy, ale przy dzieciakach w domu nie jest to takie proste. Przełożę większość prac na wrzesień gdy pójdą oboje do przedszkola/szkoły. Na razie przesadziłam rozplenice do większych donic, w tym roku będę je dołować. A wiosną sieję kolejne
Przyszły rozchodniki będę robić sadzonki. Drewno do warzywnika muszę zamówić w tartaku, borówki, jagody i żurawina czekają już, truskawki od Ciebie mają się dobrze w doniczkach, starczy na całe poletko. Maliny zamówiłam.
Obornik już mam dostarczony - 30 worków więc będzie czym dokarmić ziemię w korytach pod warzywa
Tarasu nie skończymy w tym roku, dajemy sobie na wstrzymanie. Podłogę i meble zrobimy wiosną. Akurat zdążę uszyć pokrowce
Bez ciśnienia, bo może to wykończyć człowieka.

Ja teraz postanowiłam robić wszystko "na luzaku" bez spinki, bo nie miałam kiedy nawet nacieszyć się życiem. Niedobrze kiedy praca w ogrodzie kojarzy się z "muszę". W tym roku czeka mnie jeszcze rabata magnoliowa (dwie nowe magnolie już czekają, kupione na wyprz po 15zł), ale koniecznie musi popadać, bo ziemi nie mogę ruszyć, taka skała.
Jak/kiedy sieje się te rozplenice, bo też bym chciała. Nasiona jakoś w moich ogrodniczych nie rzuciły mi się w oczy.
Tarasu nie kończysz, a już myślałam czyby nie przyjechać na jego wielką inaugurację z Dziewczynami z Łódzkiego
Agania 11:30, 11 sie 2016

AgataP napisał(a)
Machnęłam sobie kanciki na bylinówce, pod katalpą i zlitowałam się nad hortkami - opieliłam i wykancikowałam również.

Mucha nie siada, kanty perfekcja, ja dopiero zaczęłam, a rabaty są u Ciebie naprawdę imponujące, ja z bylinówką męczę się już kilka latek, widać za mało miejsca mam, a za dużo chce, muszę to skorygować w mojej głowie
Warzywnik wygląda jakbyś kort tenisowy szykowała, szacun za ogromna pracę Agatko

Rozchodniki też przepiękne
AgataP 11:36, 11 sie 2016

Wendy79 napisał(a)

Ja teraz postanowiłam robić wszystko "na luzaku" bez spinki, bo nie miałam kiedy nawet nacieszyć się życiem. Niedobrze kiedy praca w ogrodzie kojarzy się z "muszę". W tym roku czeka mnie jeszcze rabata magnoliowa (dwie nowe magnolie już czekają, kupione na wyprz po 15zł), ale koniecznie musi popadać, bo ziemi nie mogę ruszyć, taka skała.
Jak/kiedy sieje się te rozplenice, bo też bym chciała. Nasiona jakoś w moich ogrodniczych nie rzuciły mi się w oczy.
Tarasu nie kończysz, a już myślałam czyby nie przyjechać na jego wielką inaugurację z Dziewczynami z Łódzkiego

Aga, przypomnij mi to Ci podeślę "kotki" z rozplenicy - wysiejesz ile chcesz.
Ja robiłam to chyba w marcu może, stały w domu gosp. nie ogrzewanym.
Potem na dworek, posadzone do osobnych doniczek, a teraz stoją już w większych. W tym roku powtórka.
Mam 3 odmiany
AgataP 11:39, 11 sie 2016

Agania napisał(a)

Mucha nie siada, kanty perfekcja, ja dopiero zaczęłam, a rabaty są u Ciebie naprawdę imponujące, ja z bylinówką męczę się już kilka latek, widać za mało miejsca mam, a za dużo chce, muszę to skorygować w mojej głowie
Warzywnik wygląda jakbyś kort tenisowy szykowała, szacun za ogromna pracę Agatko

Rozchodniki też przepiękne

Agania kanty nie taka trudna sprawa, na początek rozwijałam sobie sznurek, a teraz to już na oko
Bylinówka to nie taka prosta sprawa jak by się mogło wydawać
Ja wciąż ją koryguję, tej jesieni kolejne dosadzania zrobię

Warzywnik ruszę we wrześniu, bo za dużo pracy. Miejsca dużo, ale i nasadzeń dużo bo i maliny i truskawki, borówki, jagody kamczackie, jeżyna, dla warzyw duzo nie zostanie
Donia72 11:49, 11 sie 2016

Witam Wkleiłam sobie tę miksturę u siebie pozdrawiam