Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przy ścieżce 21:19, 21 kwi 2025

Do góry
Czy istnieje piękniejszy widok jak ruszający astilboides?

Piwonie koperkowe tuż tuż.

Pierwiosnki 'Garryarde Guinevere'

Przy ścieżce 21:13, 21 kwi 2025

Do góry
Ruszają ciemięrzyce

Mandragora

Jeffersonia dubia

Przy ścieżce 21:09, 21 kwi 2025

Do góry
Cienista rabata rośnie w siłę

Przy ścieżce 21:03, 21 kwi 2025

Do góry
Sangwinaria kanadyjska 'Flore Pleno'

Zieleń, drewno i antracyt 20:51, 21 kwi 2025

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Mam nadzieję, że miałaś czas napawać się wiosną w swoim ogrodzie. U nas było pięknie.
Zuza mam pytanie różane.
Czy jeśli jeszcze nie przycięłam róż, to czy jest sens przycinać je dopiero 1-go maja, czy lepiej zostawić już w spokoju. Chodzi mi o róże rabatowe. Myślałam, żeby zostawić.

Ja bym zostawiła, szczególnie jeśli już mocno liście puściły. Ewentualnie wycięłabym gałązki najbardziej krzyżujące się wewnątrz krzaka.

Rzeczywiście, udało mi się odpocząć, nacieszyć się spokojem, ogrodem, książką. Objadłam się przepysznym sernikiem od sąsiadki
Tak, było pięknie

Idę sprawdzić czy wstawiłaś jakieś nowe zdjęcia
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:49, 21 kwi 2025

Do góry
Przy ścieżce 20:47, 21 kwi 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Prawie jak w parku. Ile lat mają twoje magnolie, np. najstarsza?

Najstarsza to ta przy pustej ławeczce, kupiłam ją razem z siewką magnolii, na kwitnienie której czekałam dwadzieścia lat Potem były 'Susan' i 'Powder Puff' (pamiętam, bo wyskoczyłam na zakupy w okienku i prawie się spóźniłam), 'Leonard M' dostałam od koleżanek, a cobus kupiłam niedawno. Pośrodku był zakup 'Elizabeth', dziesięć lat temu? Metrowy patyczek, ale tak bardzo chciałam mieć jeszcze żółto kwitnącą 'Elizabeth' przerosła wszystkie, ma chyba z dziesięć metrów, tylko pokrój taki... topolowy. Jest wysoka i luźna, dodatkowo wygięła się do światła, ale kwiaty ma piękne (fotka fatalna, uwierz na słowo )

Ogród w malinówkach 20:02, 21 kwi 2025

Do góry
Kompozycje wiosenne przed domem. Nie pokazywałem jeszcze.

Jakby co doniczki były myte i wycierane, chyba je podrapałem wkładając jedną w drugą. Ahh.
Bylinowa łąka 20:02, 21 kwi 2025

Do góry
Nie pisałam, ale byłam w sobotę na działce, tydzień przed świętami. I niespodzianka, bo wysypali nam kamieniem dalszy kawałek drogi. Zrobiłam zdjęcia, ale chyba coś wykasowałam przez przypadek, bo ich nie mam, a chciałam się pochwalić.

Poza tym kupiłam 10 szt. bergenii - nie wiem jaka odmiana, ale z tych drobnolistnych, kolor kwiatów biały z lekkim muśnięciem różu. Trafiłam w szkółce na ładne sadzonki po 18 zł. Jeszcze siedzą na balkonie. Dopiero na majówkę będę sadzić.

A jeszcze pod blok takie rozchodniki.

Na działce, dalej było sprzątanie i wycinanie - tym razem na skarpie. Na sam koniec rozsadziłam parzydło i tarczownicę.
To parzydło mam odmianowe - Horatio, niestety kupiłam tylko jedno, a teraz jest niedostępne. Odcięłam połowę kępy szpadlem i jedną część wykopałam do podziału, druga została w gruncie. Tą jedną część podzieliłam, udało mi się pozyskać 3 sadzonki z korzeniami, jedną bez i jedną same korzonki. Wszystko poszło do ziemi.
Z tarczownicy też bez wykopywania całości odcięłam takie grube kłącza na zewnątrz kępy i z bryłą ziemi przeniosłam w nowe miejsce. Nawet nie wiem jakie korzenie ma tarczownica, ale zabieg chyba się udał, bo wszystkie trzy kawałki wypuściły pąki kwiatowe. Te pąki oberwałam, żeby się nie wysilały na kwiaty, a energię wykorzystały na ukorzenienie się.

W kolejnym tygodniu ogarnęłam prace domowe w piątek i w sobotę pojechaliśmy na parę godzin na działkę.
Oplewiłam piwonie i przesadziłam 3 szt bodziszka Havenly Blue z przechowalnika na tą rabatę. Jedną kępę oczywiście podzieliłam. Coś tam jeszcze poplewiłam i trzeba było wracać. Nawet zdjęć nie porobiłam, bo myślałam że przyjedziemy dziś, to na spokojnie sobie popstrykam. Z planów nic nie wyszło, ale cyknę dla Was bergenie i moje wysiewy, które troszkę już podrosły.

I jeszcze przypomniałam sobie, że nie pokazywałam moich pomidorków koktajlowych do uprawy balkonowej. Sadzonki dostałam od kolegi. Już cztery lub 5 dni są cały czas na balkonie.

Koniec relacji.
Ogród w malinówkach 20:00, 21 kwi 2025

Do góry
No i dzisiejsze Exotic Emperor

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:57, 21 kwi 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Spam tulipanowy c.d. Kukliki gdzieś pomiędzy

O Wow ! Zaniemówiłam.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 19:52, 21 kwi 2025

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Patrycja, kiedyś pisałaś, żebym pokazała meble na taras. Tak to wygląda. Jeszcze jakiś dywan dołożymy, żeby było przytulniej na naszym tymczasowym tarasie

Ładnie ci się kolor zgrał z podłogą.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:44, 21 kwi 2025

Do góry
Judith napisał(a)
Amanogawa, pierwszy rok kwitnienia w moim ogrodzie. Nie wiem dlaczego - strasznie trudno ją sfocić tak, by prezentowała się na zdjęciu choć trochę tak pięknie jak w realu…

Mam wrażenie, że moje amonogawy jakoś bardziej różowe. Możliwe to?
Glina i zielsko 19:22, 21 kwi 2025

Do góry
Bukowa
zachwaszczona jeszcze ale jutro wyplewie.

Platanowa
coraz pełniejsza.

Tez sie prosi o plewienie

Tyle zdążyłam w przerwie deszczu.
Niech pada nawet do jutra.
Glina i zielsko 19:14, 21 kwi 2025

Do góry
Od 17.15 pada. Fajnie siedzieć na tarasie w kocyku i słuchać deszczu.

Coś tam cyknełam.
Okolice tarasu

Kortowa
Mokra kora i troche widać nasadzenia. Jeszcze jest nieco miejsca do zapełnienia.

Spełnianie marzeń - ogród czas start 19:04, 21 kwi 2025

Do góry
SaskiaFarkas napisał(a)
Czarnych tulipanów nigdy nie widziałam. Jak zakwitną koniecznie wrzuć zdjęcia. Mam nadziejęże Ci zakwitną. Dziś jak wracałam z gór widziałam szpaler kwitnących Kanzanów. Cóż to był za widok. Dowiedziałam się też, że można kupić te wiśnie szczepione na pniu I wtedy niedorastają do ogromnych wymiarów.

No one nie są takie czarne czarne, ale ciemne. Bardzo mi się podobają. Tu z zeszłego roku
Ogród Basi i Romka 18:44, 21 kwi 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)

Tak, cudny czas Ile biedronek
Łany tulipanów zjawiskowe.
Przy ścieżce 18:30, 21 kwi 2025

Do góry

Przy ścieżce 18:26, 21 kwi 2025

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:21, 21 kwi 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies