Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 13:31, 26 wrz 2025

Joku napisał(a)
Przyjrzyj się dobrze czy nie ma małych zielonych gąsieniczek. Paskudy potrafią w jeden dzień opędzlować kilka pędów. Trudno paskudy dostrzec bo zlewają się z otoczeniem.

Przyglądałam się każdemu liskowi. Nie znalazłam żadnego szkodnika. Młode listki są bordowe, to zielone gąsienice byłyby widoczne. Wiem jak wyglądają, bo zjadły liście róży.
Ewa777 13:36, 26 wrz 2025

Alija napisał(a)

Ewuniu, miałam podobną sytuację w ubiegłym roku z moim lilakiem meyera, na kilku pędach zaczęły zasychać liście, chociaż krzew rośnie u mnie już ładnych kilka lat. Nie wiem co to było, być może jakiś grzyb, powycinałam te obeschnięte gałązki i w tym roku pozostałe pędy rosły już normalnie i całkiem ładnie zakwitły.
Mam nadzieję, że z Twoim lilakiem też będzie dobrze.

Dzięki za radę. Może rzeczywiście trzeba go przyciąć, żeby pozbyć się tych suchych listków.
mirkaka 15:49, 26 wrz 2025

Jeśli u lilaka nagle jakaś gałązka zaczęła więdną to może być werticilioza. Masz go już w ziemi czy ciągle w donicy? Jeśli do końca nie jesteś pewna co to jest to nie sadź go do ziemi bo przeniesiesz grzyba do swojego ogrodu, lepiej przesadzić go do większej donicy i obserwować

Po przycięciu zdezynfekuj sekator
mirkaka 17:11, 26 wrz 2025

Ewa poczytaj o Korowcach, szkodnikach sosny, jeśli to one to pewnie trzena robić oprysk , może mospilanem w kwietniu maju, jak dorosłe formy składają jaja.
Jednak nie to, doczytałam że larwa jest podobna do postaci dorosłej
Ewa777 22:23, 26 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
Jeśli u lilaka nagle jakaś gałązka zaczęła więdną to może być werticilioza. Masz go już w ziemi czy ciągle w donicy? Jeśli do końca nie jesteś pewna co to jest to nie sadź go do ziemi bo przeniesiesz grzyba do swojego ogrodu, lepiej przesadzić go do większej donicy i obserwować

Po przycięciu zdezynfekuj sekator

To na pewno nie jest werticilioza, bo ucięłam gałązkę i w przekroju jest zdrowa. Mam tego lilkaka w dużej donicy i nie miałam zamaru przesadzać go do gruntu. Chce mieć go na tarasie, żeby ładnie pachniał.
Ewa777 22:25, 26 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
Ewa poczytaj o Korowcach, szkodnikach sosny, jeśli to one to pewnie trzena robić oprysk , może mospilanem w kwietniu maju, jak dorosłe formy składają jaja.
Jednak nie to, doczytałam że larwa jest podobna do postaci dorosłej

Przeslę Ci smsem zdjęcie tego szkodnika, może rozpoznasz co to.