Marcin opowiem Ci o tujkach.
Pierwsze tuje sadziła mi szkólka. Jak jeszcze budowa trwała.
Mikro dołki i sadzonki po 40 cm . W trawę bo takie miałam pojęcie o ogrodowaniu.

i nie przygotowałam ziemi)
Połowa wypadła w pierwszym roku.
Dopiero jak M zdarł darń i dostały mate i korę oraz dosadziliśmy brakujące plus linia to ruszyły.
Mate potem zdjęłam.
Wszystkie moje tuje mają po 1 pniu bo zaraz po sadzeniu ogladałam każdy egzemplarz i wyciełam jeśli były po 2 lub 3 pnie.
Dorosłe wielopniowe tujki wcale nie są ładne. Potrawią się rozkraczać po deszczu lub pod śniegiem. I trzeba je wiązać. I wcale nie bedą gęstsze niż na jednym pniu.
Poszukaj tujek lokalnie. Np ostatnio były ładne okazy w Dino. A jak chcesz wysyłkowo to sprawdź stronę iglaki Wolsztyn. Stąd pochodzą moje tuje. Kup małe bo lepiej się przyjmą. I jak stoją sadzonki gęsto w doniczkach na polu i długo rosną na wysokość to często są łyse od dołu. Wiem bo musiałsm dokupić kilka po 2 latach wysyłkowo i wybrałam wysokie dość i własnie łyse były.
Wiem że będziesz miał piękny żywoplot. Ściółka, 2 razy nawóz wiosenny, raz jesienny , podlewanie i sobie rosną.
Tujki na piachu rosną trochę wolniej niż na glinie. Mam porównanie z żywoplotem siostry sadzonym w podobnym czasie ale innej glebie.
Też bym nie przesadzała z cięciem. Moje sadzone co 80 cm cieliśmy jak miały po 150 cm ale tylko dlatego że przez dosadzanki nierówne były.
Teraz już mniej więcej równo rosną na wysokość i nie będę ciąć. Mają 6 sezon i już zaczynają się dotykać.
Na piasku posadziłabym ciut gęściej co 70 cm żeby się szybko połączyły.
Tulipany w kolorach zestawionych jak mówisz to Wijan Anetka miała.