Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 10:50, 26 wrz 2025

Judith napisał(a)

Na samej macie poślizg raczej się nie zdarzy, natomiast kamyki (otoczaki) na macie już mogą pojechać wraz z butem.
A pod trampoliną sposób przemieszczania się jest niż na ścieżce.
Tutaj będzie grys o ostrych krawędziach, który powinien się klinować. Stąd wybieram go na ścieżki
Marcin89 10:53, 26 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czyli w kamyczkach będziesz płyty układał, a jakie? Takie jak na tarasie?
Na tarasie mam zbyt mały format, zwykły bruk.

Za to zostały mi większe płyty z rozbiórki wcześniejszych schodów. One też nie są duże, ale mam pewien plan. Jeśli będzie to brzydko wyglądało, to rozważę ścieżkę tylko z grysu, z opcją dokupienia kiedyś dużych płyt
Marcin89 13:42, 28 wrz 2025

Hej

1. Szukam sprawdzonego zestawu tulipanów w tonacji róż, łosoś i fiolet? Widziałem kiedyś post na forum, ale nie mogę znaleźć? To były odmiany dobrane przez kogoś samodzielnie.

Poszukam na necie gotowe zestawy, a nóż coś zgapię

2. Czy warto kupować thuje Smaragd przez neta? Może ktoś ostatnio kupował?

*Raz spotkałem się z info, że na żywopłot najlepiej szukać takich z jednym czubkiem. Ale coś mi to nie leży. Im więcej wierzchołków, tym szybciej thuja zwiększy obwód po cięciu. Czy to ma aż takie znaczenie w ogóle?
LIDKA 14:04, 28 wrz 2025

Dubelek
LIDKA 14:09, 28 wrz 2025

Marcin opowiem Ci o tujkach.
Pierwsze tuje sadziła mi szkólka. Jak jeszcze budowa trwała.
Mikro dołki i sadzonki po 40 cm . W trawę bo takie miałam pojęcie o ogrodowaniu. i nie przygotowałam ziemi)

Połowa wypadła w pierwszym roku.
Dopiero jak M zdarł darń i dostały mate i korę oraz dosadziliśmy brakujące plus linia to ruszyły.
Mate potem zdjęłam.

Wszystkie moje tuje mają po 1 pniu bo zaraz po sadzeniu ogladałam każdy egzemplarz i wyciełam jeśli były po 2 lub 3 pnie.

Dorosłe wielopniowe tujki wcale nie są ładne. Potrawią się rozkraczać po deszczu lub pod śniegiem. I trzeba je wiązać. I wcale nie bedą gęstsze niż na jednym pniu.

Poszukaj tujek lokalnie. Np ostatnio były ładne okazy w Dino. A jak chcesz wysyłkowo to sprawdź stronę iglaki Wolsztyn. Stąd pochodzą moje tuje. Kup małe bo lepiej się przyjmą. I jak stoją sadzonki gęsto w doniczkach na polu i długo rosną na wysokość to często są łyse od dołu. Wiem bo musiałsm dokupić kilka po 2 latach wysyłkowo i wybrałam wysokie dość i własnie łyse były.

Wiem że będziesz miał piękny żywoplot. Ściółka, 2 razy nawóz wiosenny, raz jesienny , podlewanie i sobie rosną.

Tujki na piachu rosną trochę wolniej niż na glinie. Mam porównanie z żywoplotem siostry sadzonym w podobnym czasie ale innej glebie.

Też bym nie przesadzała z cięciem. Moje sadzone co 80 cm cieliśmy jak miały po 150 cm ale tylko dlatego że przez dosadzanki nierówne były.

Teraz już mniej więcej równo rosną na wysokość i nie będę ciąć. Mają 6 sezon i już zaczynają się dotykać.

Na piasku posadziłabym ciut gęściej co 70 cm żeby się szybko połączyły.

Tulipany w kolorach zestawionych jak mówisz to Wijan Anetka miała.
Marcin89 19:00, 28 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Marcin opowiem Ci o tujkach.
Pierwsze tuje sadziła mi szkólka. Jak jeszcze budowa trwała.
Mikro dołki i sadzonki po 40 cm . W trawę bo takie miałam pojęcie o ogrodowaniu. i nie przygotowałam ziemi)

Połowa wypadła w pierwszym roku.
Dopiero jak M zdarł darń i dostały mate i korę oraz dosadziliśmy brakujące plus linia to ruszyły.
Mate potem zdjęłam.

Wszystkie moje tuje mają po 1 pniu bo zaraz po sadzeniu ogladałam każdy egzemplarz i wyciełam jeśli były po 2 lub 3 pnie.

Dorosłe wielopniowe tujki wcale nie są ładne. Potrawią się rozkraczać po deszczu lub pod śniegiem. I trzeba je wiązać. I wcale nie bedą gęstsze niż na jednym pniu.

Poszukaj tujek lokalnie. Np ostatnio były ładne okazy w Dino. A jak chcesz wysyłkowo to sprawdź stronę iglaki Wolsztyn. Stąd pochodzą moje tuje. Kup małe bo lepiej się przyjmą. I jak stoją sadzonki gęsto w doniczkach na polu i długo rosną na wysokość to często są łyse od dołu. Wiem bo musiałsm dokupić kilka po 2 latach wysyłkowo i wybrałam wysokie dość i własnie łyse były.

Wiem że będziesz miał piękny żywoplot. Ściółka, 2 razy nawóz wiosenny, raz jesienny , podlewanie i sobie rosną.

Tujki na piachu rosną trochę wolniej niż na glinie. Mam porównanie z żywoplotem siostry sadzonym w podobnym czasie ale innej glebie.

Też bym nie przesadzała z cięciem. Moje sadzone co 80 cm cieliśmy jak miały po 150 cm ale tylko dlatego że przez dosadzanki nierówne były.

Teraz już mniej więcej równo rosną na wysokość i nie będę ciąć. Mają 6 sezon i już zaczynają się dotykać.

Na piasku posadziłabym ciut gęściej co 70 cm żeby się szybko połączyły.

Tulipany w kolorach zestawionych jak mówisz to Wijan Anetka miała.
No bardzo mi pomogłaś, same cenne uwagi Za cholerę nie wiem jak bym miał wyciąć te dodatkowe wierzchołki.

Właśnie myślałem co 80 cm sadzić. Może trochę pomogę im z nawodnieniem.

A małe sadzonki, to jakie masz na myśli?
LIDKA 20:20, 28 wrz 2025

Małe to takie po ok 40 cm . Te w Dino były ładne.

Marcin szkółkarze sieją te tujki do doniczek. I czasem wschodzą ze 2-3 nasionka. Wtedy roślinki są jakby zrosnięte na samym dole. Jakby wielopniowe.Po prostu odcinałam nisko i blisko pnia. Zostawiałam jeden pieniek. Teraz jak tuje duże to jak zaglądam w środek to mają jeden długi i gruby pień.

Zobacz jakie biedki mieliśmy i jak mądrze posadzone.
Braliśmy małe bo potrzeba było ok 160 szt

A patrz teraz ten sam szpalerek

Marcin89 20:52, 28 wrz 2025

Dzięki Lidka Właśnie myślałem o takich 50-60 cm, żeby było je już trochę widać. Na większe szkoda mi kasy i mogą słabo się przyjmować.

Na pewno nie chcę w P9 ani P11.
Patrycja_KG_Lu 22:12, 28 wrz 2025

2023 rok
Wiaan napisał(a)
Ta rzeczka jest słodka po prostu

Skoro masz spisane to pochwalisz się przepisem na to zestawienie? Super je dobrałaś!

Wiaan napisał(a)
Patrycja no pewnie, że dam przepis Tulipan Finola, Angelique, Britt, Black Hero i Exotic Emperor. Na zdjęciu paczek nie ma EE bo miałam wysadzane z innego miejsca oraz Finola kupowałam w necie na sztuki. Tu na fotce w prawym dolny rogu jest Tulipan, którego nie mogę rozszyfrować nazwy ale chyba Blue Spectacle

2025 rok
Wiaan napisał(a)
Nie wiem co będzie po zapowiadanych temperaturach, ale i mnie już taka sytuacja

Wiaan napisał(a)
Uwielbiam różowe kwiaty, to jest dla mnie najładniejszy tulipan w moim ogrodzie Louvre. Kwiat jest jak sztuczny, mega grube płatki i bardzo wysoki.

Patrycja_KG_Lu 22:13, 28 wrz 2025

Ja spróbuję w tym roku takiego połączenia: