Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:02, 21 gru 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Niestety nie było ani jednego dnia ze słońcem.
Więc zdjęcia niebiesko szare.

Takie niebieskości w ogrodzie to ja zimą bardzo lubię (mimo, że za zimą nie przepadam )
Nowy ogrodnik do schrupania
Uwielbiam wyżły wszelakie, nawet te weimarskie kanapowce
Zacisze Alicji 09:32, 21 gru 2021

Do góry
No i mamy zimę, nie żeby nas zasypało, ale jest biało.

Nawet słońce ⛅ przedziera się przez chmury, a dawno go nie było.
Ogród Nebel 04:53, 21 gru 2021

Do góry
Zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:05, 20 gru 2021

Do góry
"Dla większości świata rabarbar jest zwiastunem wiosny. U nas, w Anglii, pojawia się w środku szarej zimy, bezczelnie różowy i optymistyczny, pełen światła i kolorów, których pogoda tak bardzo nam skąpi."

Yorkshirski rabarbar pędzony, który zaczyna rosnąć na zewnątrz, ale potem ogrodnicy przesadzają go do donic, uprawiają w ciemnych piwnicach i zbierają przy świetle świec, to jeden z naszych największych kulinarnych skarbów: zimna ziemia daje jaskraworóżowe łodygi, miększe, delikatniejsze i o znacznie wyraźniejszym smaku niż masywne badyle czerwonego rabarbaru, który dojrzewa później na zewnątrz - w miarę jak na świecie robi się cieplej, łodygi stają się grubsze i bardziej zielone, przez co częściej rozgotowują się na zieloną papkę".

Cyt. Nigella Lawson, "Zrób, zjedz, powtórz" Składniki, przepisy, opowieści.

Uwielbiam rabarbar, jak dotąd robiłam z niego kruszonkę i jadłam maczany w cukrze! Czy ktoś pamięta jeszcze te czasy?
Nigella w swojej książce poświęca rabarbarowi rozdział i aż kilkanaście przepisów.

To te jaskraworóżowe łodygi, pędzone bez dostępu światła, są mega smaczne. Chociaż szczawiany zawierają.

Z liści rabarbaru, które są trujące kulinarnie, można zrobić gnojówkę lub wywar i podlać cebulowe w czasie, gdy atakują je szkodniki. Szczególnie wgryzka szczypiorka. A poza tym to taka malownicza roślina. Mam jeszcze odmiany ozdobnego rabarbaru.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:32, 20 gru 2021

Do góry

I nocny spacer
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:31, 20 gru 2021

Do góry
Dziś wieczorem zimowe widoczki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:30, 20 gru 2021

Do góry
Światła mają magiczną moc...

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:24, 20 gru 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Już mi się podoba napewno będzie piękna historia

Każdy opowiada co pamięta, jest też dawny adorator - słowem szalona historia

Sa też słodkie chwile już w nowszym wydaniu
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:17, 20 gru 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zdjęcia z piustynnikami rewelacja, co do turzycy to Pszczółka mnie uprzedziła, chciałam pisać Powiem że oczywiście nie ominę z pewnością pustynników. Kiedyś w Mai pokazywałam ich sadzenie A sama nie mam, szukam odpowiedniego koloru. Te cou cb to na limonkową będą pasowały.

Na limonkową będą pasowały
Na łącznika nadają się też te, mam na końcu języka...

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 19:07, 20 gru 2021

Do góry
Pszczelarnia 18:08, 20 gru 2021

Do góry
Danusiu,

oj brakuje spotkań. Wizyta u Ciebie w ogrodzie to nawet nie zamiennik angielski, to sama kwintesencja urody angielskich ogrodów. Przyjadę na przebiśniegi, tylko nie mogę się wyrwać na razie z kieratu.

Zawsze starałam się oszczędnie obchodzić z blichtrem, choć i tak jestem sroka i kokoszka w jednym. Kiedyś spędziłam czas świąteczny w Szwecji, w szwedzkich domach, w rodzinach szwedzkich i od tej pory trzyma mnie ta szwedzkość mocno za serce - przestrzeń życiowa oszczędna, naturalna i rozjaśniona światłem. Kolacja świąteczna, obiad noworoczny, koniecznie jakiś koncert chóralny lub instrumentalny lub wspólne wyjście do sauny - tak lubię.

Dziś nasz adwent został rozjaśniony o światło w szklarni. Jest, wreszcie jest!

I przytargaliśmy choinkę na taras do ogrodu.

Wszystko powoli pokrywa się bielą

Zacisze Alicji 15:45, 20 gru 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
A... miałaś śnieg, bo myślałam, że nic a nic jeszcze
Przywołałaś śnieg w jednym wpisie a w drugim już miałaś No to teraz musisz przywołać na święta najlepiej dla całej Polski
Kubeczków zimowych masz juz spora kolekcję

Darcia! Śnieg szybko stopniał, ale teraz robię co mogę i od dziś znowu pada.
Może święta będą białe???
Trudno odmówić sobie kolejnego świątecznego kubka, ale to moja córka jest taką kubkoholiczką.

Basia - Mój Świat 12:29, 20 gru 2021

Do góry
Basia - Mój Świat 12:26, 20 gru 2021

Do góry
Świątecznie

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:14, 20 gru 2021

Do góry
Turcja, Side. Mogłoby być ciepłej ale i tak 15 stopni lepsze niż nasze okolice zera i śnieg. No i jest poniedziałek a ja nie pracuję, ale wypas

Pozdrawiam serdecznie

Jedzenie pycha, w sklepach tanio, jedziemy na wycieczkę lub dwie, czego chcieć więcej a najlepsze że nie sprzątamy ani nie gotujemy na święta, więc wszystkie atrakcje nas ominą. Jupi
Ogród prawie wymarzony … 10:25, 20 gru 2021

Do góry
U mnie niea dostawa śniegu

Ogród w dolinie 22:14, 19 gru 2021

Do góry
Może jutro będzie więcej czasu, żeby podpowiadać, bo ja ostatnio jak królik w Alicji nie mam czasu, nie mam czasu...
Ale choinka jest
Ptasi gaj 22:06, 19 gru 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Rozkwitł amarylis biały jest przepiękny pełny kwiat. Z jednej cebuli 3 łodygi kwiatowe. Jeszcze takiego nie miałam. Posadziłam jeszcze kilka, ale trudno powiedzieć czy i kiedy zakwitną.

Elu .

cudownie zakwitły amarylisy ,
nie widziałam nigdzie białych do kupienia
Zacisze Alicji 22:02, 19 gru 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Moja córka kupiła ostatnio takie świąteczne kubeczki....

A teraz zobaczcie, co mamy, kiedy postawimy je do góry nogami.

... i kto powiedział ,ze że nie można widzieć świat do góry nogami

cudne kubeczki
czego to teraz nie wymyślą
Sałatka pokrzywowa 22:00, 19 gru 2021

Do góry
Mgduska napisał(a)
Działa!

Dziękuję za podpowiedź i ekspresową reakcję To naprawdę bardzo miłe znaleźć się w Waszym gronie
Teraz trochę zdjęć, które robimy z jakimś sklerotycznym brakiem systematyczności - całe pęczki latem, ale tylko co drugi rok, w pozostałe pory roku tylko sporadycznie. Na początek wrzucę parę hitów

Och , jakie piękne wspomnienia lata
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies